Manipuliacija jausmais

Mums rašo

Vytautas Valevičius
2021-03-24

Komentarų: 0

Psichologai mėgsta priešpastatymą – manipuliatorius ir auka. Tai galimas požiūris, tačiau perdėm subjektyvus. Man įdomu, kaip tai daroma, kaip pasiekiamas norimas rezultatas ir kaip ir kodėl nesugebama manipuliuoti. Bet kuris žmogus turi jausmus, todėl yra paveikus. Todėl ši galimybė yra tiek bendra, jog yra visuotina. Apimti visą begalybę iš karto – neįmanoma, todėl tenka skaidyti į atskiras sritis ar padalinius. Būčiau psichologas, pradėčiau nuo žmonių tipų, kodėl vieni labiau paveikūs, o kiti nelabai. Tačiau nesu didelis šios srities specialistas, todėl pradėsiu nuo kitos pusės.

Vaikai. Šeimose yra aktyvių dalyvių, kurie besimokydami sugeba pasiekti sau palankių rezultatų. Sakoma, jog tam naudojami tik keli būdai.

Bauginimo metodas

Dažnai mažylis ar mažylė pasako:„ Nekenčiu tavęs“, „Nemylėsiu tavęs“. Nesureikšminkite tokių pasakymų. Žinokite, vaikai tėvus myli besąlygiškai. Jokiu būdu nesakykite: „Žinok, ir aš tavęs nemyliu“. Jūs vaiko pasakytus žodžius pamiršite, o vaikas – ne.

Vaikai įdėmiai stebi suaugusiuosius ir labai greitai išmoksta išpešti sau naudos: pavyzdžiui, jie pastebi, kad mama nupirks viską, ką jie nori, jeigu jie pradės reikšti savo kaprizus prie kitų žmonių. Pamatęs tokią mamos reakciją kelis kartus mažylis pradės ja manipuliuoti: garsiai verks, grius ant žemės, pradės ją daužyti rankomis ir kojomis, nes žinos, kad tai padės pasiekti tikslo.

Jausmų metodas

Vaikas bijo užduoties ir sako: „Aš pavargęs“, „Aš nemoku“, „Man nepavyks“. Pakeisti tai labai  paprasta, užtenka padėti: „Tu sugebėsi, tau tikrai pavyks“, „Pailsėk, tau pavyks.“

Kitas būdas įsigyti daiktą – „O mano draugas tai turi…“ „Gerai, džiaugiuosi už tavo draugą“, „Kaip smagu, kad draugas turi, galėsite pasidalinti.“

Dažnas mažesniųjų būdas yra ašaros. Labai dažnai vaikai jas pasitelkia ir drasko tėvams širdį. Tėvams reikia išlikti ramiems ir nuosekliems.

Kiekvienas žino populiariausią būdą -„Aš sergu“. Vaikais mato ir girdi, ką sako suaugusieji. Juk kaip mes komentuojame: „Man nuo tavo zyzimo jau galvą skauda“, „Tu man vėžį įvarysi“, „Tu esi man skausmas, mano vargas.“ Pasak psichologės, kai vaikas negauna iš tėvų dėmesio ir meilės natūraliu būdu, jis pradeda „sirgti” ir save sargdinti. Juk apie ligonį visi tiek šokinėja!

Vaikas tikrina leistino elgesio ribas. Labai svarbu, kad tėvai nuo pat vaiko atsiradimo nustatytų tas ribas ir jų nuosekliai laikytųsi. Kai einate per raudoną šviesoforo signalą, kai nėra automobilio, rodote vaikui, kad taip galima. Arba einate ir iš paskos dar tempiate vaiką per gatvę, kur nėra pėsčiųjų perėjos. Tai vaikas mato ir mokosi – tas taisykles galima laužyti, ribas galima peržengti. Mama ir tėtis turi vieningai sutarti dėl taisyklių ir jų nuosekliai laikytis.

Tiesas, šeimoje ir suaugę naudojasi manipuliacija. Tik keli būdai.

Ašaros. Akivaizdu, kad ne visada tie kriokliai, kurie liejasi iš gražių akyčių, reiškia nuoširdžius jausmus.. Vyrus labai baugina moterų ašaros. Ir erzina. Dėl to jie galiausiai padaro, ko moteriai prireikė.

Dresūra. Kai kurioms moteriškėms atrodo, kad vyrus reikia auklėti. Naudotis pyrago ir rimbo metodu. Jeigu elgiasi gerai – še tau pyragą. Pasielgei negerai – prasideda naktiniai „galvos skausmai”, menstruacijos ir kitas gėris.

Pavydas. Kartais žmoną gali papiktinti, iki širdies gelmių sukrėsti jūsų žvilgsnis į „tą blondinę“. Iš tikrųjų jūs užsižiūrėjote į reklaminį skydą apie nuolaidas padangoms, kurio fone ta mergina stovėjo, tačiau paaiškinimai niekam neįdomūs, teks laukti pelnytos bausmės.

Flirtas su kitais. Nerimtas, šiaip, kad pakutentų vyro nervus ir primintų, jog yra begalė pretendentų į jos ranką ir širdį. Kartais, tiesa, gali ir įsijausti, bet vis tiek nenustos teisintis.

Pametimas. „Aš išeinu“. Kas verčia vyrus sulaikyti tarpduryje tokias „išeinančias“ – galva neišneša.

Kaip taisyklė, prieš pradėdamos tokias manipuliacijas, jos jau susikrauna daiktus ir netgi duris atsidaro. Bet išeiti neskuba. Vietoje to pradeda karštligiškai kurti vis naujus ir naujus būdus praplauti smegenis.

Nedidelė išvada. Manipuliuoti kitais – lengva. Būdų – begalės. Tik vienas dalykas aiškus – pažinus poveikį, jis netenka galios, gal ne iš karto, bet visada.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Realybė ir suprantamas pasaulis yra skirtingi

Kodėl filosofija nėra mėgiama? Kodėl dauguma suvokia šios profesijos ar specialybės grupę arba kaip „parazitus“, arba kaip „atvykėlius ne iš ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Ar yra tiesa?

Pasaulis yra keistas ir sudėtingas. Norint jame gyventi, tenka suprasti, kas jis yra. Jei nesugebi to padaryti pats, yra ir ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This