Uosto direkcija ruošiasi persikraustymui: skelbs naujojo pastato architektūrinį konkursą

Miestas, Svarbu

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pradeda pamažu ruoštis įkurtuvėms naujajame pastate, kuris turėtų iškilti „Memelio miesto” kvartale.

Pagrindinis Uosto direkcijos pastatas yra J. Janonio gatvėje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šis kvartalas jau gali būti vystomas, nes pernai gruodį patvirtintas visos teritorijos tarp Danės upės, Kuršių marių, Naujosios Uosto ir būsimos Naujojo Sodo gatvės tęsinio detalusis planas.

Pirmąją kregžde šiame kvartale turėtų tapti Naujojoje Uosto gatvėje, prie Dangės krantinės planuojamas verslo centras ir gyvenamųjų namų kvartalėlis. Šio verslo centro pastato architektūrinis konkursas įvyko pernai spalį.

Jau anksčiau kalbėta, jog „Memelio mieste” galėtų įsikurti ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, nes jai esą tikslinga statytis naują pastatą.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas patvirtino, jog dar šį pavasarį tikimasi paskelbti Uosto direkcijos pastato architektūrinės idėjos (koncepcijos) tarptautinį konkursą. Šis pastatas planuojamas prie būsimo Naujojo Sodo gatvės tęsinio.

„Norėtume, kad jame (konkurse – V. S.) dalyvautų kuo daugiau dalyvių su kūrybingomis idėjomis, kad pastatas ne tik atitiktų funkcinę paskirtį, bet būtų ir miesto puošmena. Tikimės, kad pasiūlymų, koks galėtų būti Uosto direkcijos pastatas, sulauksime iki šių metų pabaigos. O sprendimą, kuri idėja, kuri koncepcija geriausia, priims vertinimo komisija“, – teigė A. Latakas.

Tačiau persikraustymo terminai į naują pastatą bent kol kas dar nėra dėliojami.

„Apie persikraustymo planus galėsime skelbti vėliau, nes yra vidinių ir išorinių procedūrinių klausimų ir darbų. Persikraustymo laiką nulems ir pats sprendinys, jo sudėtingumas“, – tvirtino A. Latakas.

Šiuo metu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija veikia keliuose pastatuose, esančiuose skirtingose miesto vietose. Pagrindinis administracinis pastatas yra J. Janonio gatvėje, o Laivų eismo tarnyba ir Laivyno bazė yra kitose vietose. Anot A. Latako, net ir pastačius naują pastatą, Laivyno bazė liktų kaip atskiras objektas, nes jai yra reikalingos specializuotos patalpos.

Pasiteiravus, ką ketinama daryti su administraciniu pastatu J. Janonio gatvėje, kuris po išsikraustymo liks tuščias, Uosto direkcijos vadovas teigė, jog tai yra kitos institucijos kompetencija.

„Mūsų turimas valstybės įmonės statusas pastatų parduoti neleidžia. Jie būtų perduoti Turto bankui, kuris ir spręstų, ką su jais daryti“, – teigė A. Latakas.

Dabartinė pastatą direkcija iš „DFDS Seaways” nusipirko už 14 mln. litų (4,05 mln. eurų), kai jai vadovavo Eugenijus Gentvilas. 1980 m. atidaryti Rimanto Leonardo Lajaus suprojektuoti buvę Lietuvos jūrų laivininkystės rūmai danų bendrovei atiteko po to, kai ji 2001-aisiais už 47,575 mln. JAV dolerių (190,4 mln. litų tuometiniu kursu) privatizavo 76,36 proc. „Lisco” akcijų. Pastatas Klaipėdoje išsiskiria tuo, kad jį statant pirmą kartą mieste buvo panaudotas pjautas dolomitas ir reljefinės ploštės.

6 Comments

  1. Judas

    Tai kraustykitės į statomą muzikinį teatrą, o naują muzikinį statykite ant marių kranto, kaip ir buvo siūlyta vadovaujant Gentvilui, kuris GRIEŽTAI ATSISAKĖ įsileisti tokį kultūros objektą į minėtą teritoriją. .. Kad VISI žmonės galėtų grožėtis savo uostų o ne tik laikinų valdininkėlių gaujelė.

    Reply
  2. Oj tuštybe

    Čia su Klaipefos nafta konkuruoja kas i prabangesni ir didesni pastata pinigus prasuks

    Reply
  3. Lina

    Tik dolomitas? Iš visos Sąjungos žmones važiuodavo pastato pažiūrėti.Langai po šiai dienai įstiklinti blizga,sienos negriūna.Statė geriausiomis to meto medžiagomis.
    Bijau,kad tie daugiaaukščiai stiklainiai tiek nepatemps metų.
    Darželiui, dienos senelių darželiui atiduokit.Nors kada nors grupės plotas atitiks sanitarines normas.

    Reply
  4. Pasiūlymas

    Tegu kraustosi į KLASCO geležies rūdos krūvos 7-9 krantinę, kad pajustų ką tenka gyventojams iškęsti geležies rūdos dulkių taršą. Tegu kavos atsigeria prie juodų nuo dulkių stalų.

    Reply
  5. Gintaras R.

    Puiki idėja, tikrai. Mega-objekto stiliaus direkcijos namas visam Pasauliui turi byloti kas valdo šitą miestą. Klaipėdos savivaldybę reiktų perkelti į seną dabartinį direkcijos namą, bet su tokiu turbo pirkimų euroremontu. O senam savivaldybės name įrengti iš miestiečių GPM’o išlaikomų neišrinktų politikų ir Klaipėdos savivaldybės įmonių valdybose vietos negavusių valdininkų špitolę. Kaip jums toks planas?

    Reply
  6. Sėkmės

    Dabar jūs pajusite kaiminystės klasco dulkių gaivų aromatą :)))))
    Kol yra klasco kas išvis ten gali pirkti būstą

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This