„AstraZeneca“ vakcina be registracijos: kaip viskas vyksta?

Fotoreportažai, Koronavirusas, Svarbu

Pirmadienį Klaipėdoje be registracijos pradėjus skiepyti pedagogus ir abiturientus „AstraZeneca“ vakcina, „Atviros Klaipėdos” žurnalistas pasekė, kaip pavyks pasiskiepyti dviem tai panorusioms padaryti pedagogėms.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kodėl skiepijasi?

„Paprastai tariant, nenoriu nuo tokios ligos numirti, nes nuo pačių bjauriausių komplikacijų nėra apsaugoti ir mano amžiaus žmonės”, – apie tai, kas ją skatina skiepytis, sakė biologijos mokytoja dirbanti 38-erių moteris.

Pasak pedagogės, „AstraZeneca” jos visiškai negąsdina, nes tai ne pirma vakcina, sukurta tokiu būdu. Ji sakė, kad būtų skiepijusis ir bet kuria kita – „BioNTech ir Pfizer“ ar „Modernos” vakcina.

„Tačiau netrūksta žinių, kad jų tiekimai gali strigti. Tikrai nenoriu laukti neaišku kiek”, – sakė mokytoja.

Jos bendraamžė kolegė, lietuvių kalbos mokytoja sakė tikinti medicinos ir mokslo pažanga, tad net nekilo klausimų, ar apskritai skiepytis nuo COVID-19.

„Antivakseriais netikiu. Be visų įprastinių skiepų esu pasiskiepijusi ir nuo erkinio encefalito. Noriu kuo greičiau sugrįžti į normalų gyvenimą, pasiskiepijusi nuo COVID-19 jausiuosi saugiau. Mama dirba darželyje, ji skiepo sulaukė jau anksčiau – vasario viduryje, skiepijosi „Pfizer“ vakcina. Po pirmo skiepo jai visiškai jokios reakcijos nebuvo, tik ranka skaudėjo, o po antrojo, praėjus 12 valandų, buvo pakilusi labai aukšta temperatūra ir laikėsi visą parą. Kitą parą ji praėjo kristi, tačiau ėmė labai skaudėti galvą, kaulus, pasireiškė tokie kaip gripo simptomai, skaudėjo limfmazgius. Trečią dieną mama pradėjo jausti silpnumą, kuris tęsėsi apie savaitę. Visą tą laiką ji išsivertė tik su viena tablete nuo galvos skausmo. Suprantu, kad ir aš galiu neišvengti panašių reakcijų, kurios „AstraZeneca” atveju dažniausiai pasireiškia jau po pirmos dozės – tai rodo ir pavyzdžiai mamos darbe. Tačiau tai juk yra natūrali organizmo reakcija ruošiantis gynybai nuo viruso”, – sakė moteris.

Dėl „AstraZeneca” ji teigė pasikonsultavusi su keletu kompetentingų specialistų, kurie išsklaidė visas abejones tiek dėl jos efektyvumo, tiek dėl kilusio ažiotažo dėl neva šalutinio efektų kraujotakos sistemai.

Ilgai netruko

Abi moterys į Klaipėdos miesto poliklinikoje veikiantį vakcinavimo centrą atvyko prieš 18 val. Kol užpildė anketas, prieš jas eilėje jau buvo keletas žmonių. Skiepijimas vyko dviejuose kabinetuose, tad eilė judėjo gana greit. Moterys buvo paskiepytos maždaug per 10-15 minučių nuo atėjimo. Visą tą laiką laukiančiųjų eilė buvo maždaug tokio paties dydžio – apie 5-7 žmonės.

Abi pedagogės sakė, jog skiepijimas neskausmingas, jokių neįprastų pojūčių per tas 15 minučių, kurias pasiskiepijusieji paprašomi pasėdėti ir palaukti, jos nepajuto.

Registraciją vykdžiusi poliklinikos darbuotoja, paklausta, kiek daugmaž iki 18 val. jau buvo paskiepyta žmonių, sakė, kad sunku būtų greitai suskaičiuoti, nes lapų jau turėjo nemažai.

Antradienio rytą abi pedagogės papasakojo, kad naktį sukarščiavo. Abi jaučia, kad skauda sąnariai, dūrio vieta petyje, skauda galvą ir smarkiai pykina, vėliau viena iš jų ėmė ir vemti. Sunkesnius negalavimus jaučianti turėjo ir daugiau temperatūros – ji buvo pakilusi virš 38 laipsnių. Trečiadienio rytą abi moterys jau jautėsi kur kas geriau, tačiau vis dar jaučia silpnumą ir skausmą, temperatūros liko tik kelios dalys.

Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Loreta Veckienė antradienio rytą sakė, kad iš viso per pirmadienį buvo paskiepyta 270 žmonių.

„Daugiausia ėjo mokytojai ir dėstytojai. Srautas buvo nuolat, bet be jokių užsikimšimų. Iš viso dirbo keturi kabinetai, būtų galima per tą laiką ir daugiau paskiepyti”, – sakė vyr. gydytoja.

Savaitgalį Klaipėdoje „AstraZeneca“ vakcina be registracijos galėjo skiepytis ir vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės. Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Rožės Perminienės teigimu, buvo paskiepyti 167 senjorai. Taip pat savaitgalį Klaipėdoje dar buvo vakcinuoti 183 pareigūnai.

Skiepys ir antradienį-ketvirtadienį

Uostamiesčio švietimo sistemos darbuotojai bei abiturientai be išankstinės registracijos „AstraZeneca“ vakcina galės Klaipėdos miesto poliklinikoje (Taikos pr. 76) pasiskiepyti ir antradienį nuo 14 iki 20 val.

Kovo 31 bei balandžio 1 d. toks skiepijimas vyks Vakcinacijos centre Galinio Pylimo g. 3 nuo 14 iki 18 val.

Norintiesiems pasiskiepyti reikia turėti turėti švietimo įstaigos darbuotojo pažymėjimą arba patvirtinančią švietimo įstaigos vadovo pasirašytą pažymą (tinka ir el. pažyma bei darbo sutartis), mokinio pažymėjimą.

Lietuvos moksleivių sąjunga antradienį išplatintame pranešime ragina kaip įmanomai greičiau atverti mokyklas abiturientams ir teigia, kad „skiepai yra kelio į įprastą gyvenimą pradžia”.

„Abiturientams pasisekė, nes jie gavo progą pasiskiepyti ir planuoti grįžti į mokyklas, ruoštis egzaminams klasėse. Tai puiki proga susivienyti ir kartu žengti žingsnį saugesnio gyvenimo link“, – pranešime cituojama Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Sara Aiškinytė.

Vilniaus universiteto profesoriaus Vytauto Usonio teigimu, jei per artimiausias savaites pasiskiepytų dauguma abiturientų, jiems galėtų atsirasti galimybė sugrįžti mokytis į klases ir taip geriau pasirengti egzaminams, mokantis ne nuotoliniu būdu.

„Sveikinu iniciatyvą skiepyti abiturientus. Tai labai geras sprendimas. Netiesa, kad jauni žmonės neserga, netiesa, kad jie nemiršta nuo Covid-19. Deja, jie taip pat miršta, ne visi perserga lengvai, kai kurie vaikai serga sunkiomis formomis ir nežinome, kaip tai atsilieps ateityje. Labai blogas sprendimas būtų leisti jiems persirgti, tai savotiška rusiška ruletė“, – cituojamas ir prof. V. Usonis.

Pasak profesoriaus, taip pat svarbu, kad persirgus jauniems žmonėms jų intelektinis darbingumas sumažėja.

„O juk mūsų vaikams, abiturientams, tai yra intensyviausio intelektinio darbingumo laikotarpis. Suteikime progą abiturientams į gyvenimą išeiti tam pasirengus. Tikiuosi, kad ir mokytojai pasinaudos jiems suteikta proga ir skiepysis, taip apsaugodami ne tik save, bet prisidėdami prie visuomenės imuniteto formavimo“, – sako prof. V. Usonis.

Lietuvos moksleivių sąjungos prašymą palaiko ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Žinoma, visi norime, kad abiturientai kaip galima greičiau grįžtų į klases. Juo greičiau ir daugiau mokytojų bei abiturientų pasiskiepys, tuo didesnė tikimybė, kad jie sugrįš į mokyklas ruoštis egzaminams kontaktiniu būdu“, – sako J. Šiugždinienė.

Per ministrės kassavaitinius pokalbius su gimnazijų vadovais paaiškėjo, kad kai kuriose savivaldybėse abiturientai gana skeptiškai sutiko galimybę pasiskiepyti.

Tam, kad abiturientai gautų kuo daugiau informacijos apie skiepus, antradienį, 17 val., rengiama speciali tiesioginė transliacija per Lietuvos moksleivių sąjungos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Facebook paskyras. Pokalbyje dalyvaus LSMU Kauno klinikų gydytoja, klinikinė farmakologė Simona Stankevičiūtė, atlikėjas, savanoris Gabrielius Liaudanskas – Svaras, Visagino „Atgimimo“ gimnazijos istorijos mokytoja Eleonora Dutkevičienė, Lietuvos moksleivių sąjungos atstovė Klėja Merčaitytė. Diskusiją moderuos žurnalistas Aurimas Perednis.

INFORMACIJA

„AstraZeneca” vakcinos informaciniame lapelyje nurodomi tokie galimi šalutiniai poveikiai:

Labai dažnas (gali pasireikšti dažniau kaip 1 iš 10 žmonių)
 injekcijos vietos skausmingumas, skausmas, šilumos pojūtis, niežulys ar kraujosruva;
 nuovargis ar bendras negalavimas;
 šaltkrėtis ar nedidelis karščiavimas;
 galvos skausmas;
 pykinimas;
 sąnarių ar raumenų skausmas.

Dažnas (gali pasireikšti rečiau kaip 1 iš 10 žmonių)
 paraudimas ar patinimas injekcijos vietoje;
 karščiavimas (> 38 °C);
 vėmimas ar viduriavimas.

Nedažnas (gali pasireikšti rečiau kaip 1 iš 100 žmonių)
 mieguistumas ar svaigulys;
 sumažėjęs apetitas;
 limfmazgių padidėjimas;
 padidėjęs prakaitavimas, odos niežulys ar išbėrimas.

9 Comments

  1. oi kažkaip ne,astros ne

    kažkaipsavaitę vargti,temperatūra,silpnumas,vėmimas…sirgome mažiau laiko,ir turime antikūnių

    Reply
  2. Vaida

    Dabar visą likusį gyvenimą plaus visiems smegenis su corona ir vakcina, eikite jūs naaa…

    Reply
  3. Zmogus

    Kas cia redaktorius,negali buti naudojamas Lietuvoje neregistruotas vaistas(kad neatsitiktu kaip su Navalinu).

    Reply
  4. tam Anonimas

    Kai kas mokėsi ir mokosi, ne vien tik antivakseriška „išmintimi“ domisi.

    Reply
  5. Antanad

    Labai šaunu, kad vis daugiau paskiepijama žmonių, kurie to nori. Taip greičiau užkirsime kelią visom viruso atmainom. Be to, pasijusime ne kokie nors kaimo jurgiai, o sąmonigi europiečiai. Antivakserių liks mažuma.

    Reply
    • Anonimas

      Nesuprantu ! Ir tai daro biologijos mokytoja . Kuri turi zinoti apie zmogaus imunineta .ir kas atsitinka kai organizma pradedi farsiruoti eksperimentiniais skysciais

    • Vaida

      Prasiplauk smegenis geriau , antivakseri …

  6. Petras Simaitis

    Durniu laivas -pagal Petkevičių

    Reply
  7. Tomis

    Pradzioj nuotolinio mokymo vieningai buvo deklaruojama kokia tai gerybe. Niekas netrukdo susikaupti, neblasko, namu aplinka, ir.t.t Tai kaip cia iseina kad nera rezultato norimo. Tai vadinas apgaudinejam.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitės pradžia - su 57 naujais COVID-19 atvejais

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 57 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai (13 žmonių užsikrėtė antrą kartą, du ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - tik keturi nauji koronaviruso atvejai

Šeštadienį Lietuvoje buvo patvirtinti tik keturi nauji COVID-19 atvejai – du žmonės užsikrėtė antrą kartą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje ...
2024-03-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This