Aptarė Klaipėdos uosto projektus

Uostas ir jūra

Klaipėdos uosto direkcija praneša, jog penktadienį pirmą kartą šiais metais nuotoliniu būdu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto tarybos posėdyje buvo aptarti uosto vystymo ir aplinkosaugos klausimai.

Palmiros Mart nuotr.

Direkcija pradeda įgyvendinti viešosios infrastruktūros projektus – bangolaužių rekonstrukciją, uosto kanalo nuo šiaurinės uosto dalies iki Malkų įlankos gilinimo iki 15 m darbus. Vėliau planuojama dalį akvatorijos pagilinti iki 15,5 m, o išorinį laivybos kanalą iki 16 m, taip pat bus suformuota nauja laivybos kanalo kryptis ir visame laivybos kanale iki Malkų įlankos ateityje pasiekta 14,3 m leistina grimzlė.

„Uostas turi būti vystomas ir plėtojamas, kad atitiktų besikeičiančios rinkos poreikius, infrastruktūrą būtina orientuoti į uosto pralaidumo ir laivybos saugumo didinimą. Šiuo metu vykdomi ir jau pradedami vykdyti viešosios infrastruktūros projektai uostui suteiks naują kokybinį pranašumą. Tai, kad šiandien Uosto tarybą pasveikino Susisiekimo ministras, parodo šios šakos ir visos veiklos svarbą Lietuvai ir jos ekonomikai, o mero pasveikinimas – bendrystę su miestu svarbą ir tai, kad visi esame uostamiestyje“, – pranešime spaudai pažymi Uosto tarybos pirmininkas ir Jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Įgyvendinant uosto bendrojo plano sprendinius, pradedami pietinės uosto dalies plėtros parengiamieji darbai – šiuo metu rengiami šios uosto dalies išvystymo projektiniai pasiūlymai. Vėliau pagal projektinius sprendinius bus vertinamas poveikis aplinkai.

Uosto direkcija planuoja Klaipėdos uosto plėtrą atsižvelgdama ir siekdama gerinti aplinką, išsaugoti kraštovaizdžio ir biologinę įvairovę, racionaliai naudoti gamtos išteklius, taip pat diegti išmaniąsias technologijas. Šiemet tikslams pasiekti bus rengiama žaliojo uosto koncepcija, kurios kryptys ir tikslai pristatyti Uosto tarybos nariams.

„Žaliojo uosto koncepcija – tai tam tikras planas, kuris leis mums nusimatyti kryptį ir ja eiti. Akivaizdu, kad ateityje šis kriterijus bus svarbus ir verslo konkurencingumui. Jau dabar girdime pasaulyje, kad kai kurių prekių nebeperkama vien dėl to, kad jų gamyba neatitinka darnumo principų ir pan. Yra nacionaliniai ir tarptautiniai sprendimai, nubrėžiantys mums žaliąją kryptį, kurios turime laikytis“, – pristatydamas žaliojo uosto koncepcijos prioritetus pabrėžė A. Latakas.

Uosto tarybos nariai taip pat supažindinti su projektais, kuriems siekiama finansavimo iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės RRF (angl. Recovery and Resilience Facility) fondo.  Tikimasi gautomis lėšomis įsigyti technologiškai pažangias ir netaršias priemones, naudojamas saugiai laivybai užtikrinti.

Posėdžio metu AB „Lietuvos geležinkelių“ atstovai apžvelgė Klaipėdos geležinkelio mazgo situaciją bei numatomą plėtrą, o Energetikos ministerija pristatė aktualijas, susijusias su jūrinėms vėjo jėgainėms reikalinga infrastruktūra.

Uosto tarybą sudaro Susisiekimo ministerijos, Klaipėdos miesto savivaldybės, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, Klaipėdos universiteto, uosto naudotojų, su uosto veikla susijusių asociacijų, AB „Lietuvos geležinkeliai“ atstovai.

4 Comments

  1. Judas

    Kada patrsuksit palapines iš miesto centro, a ?

    Reply
  2. Skaitymo ypatumai

    suvokiant tekstą. Aš tai perskaičiau taip kaip teigiama – „įgyvendinami viešosios infrastruktūros projektai” VIEŠOSIOS!!! suprask visiems ir už mūsų visų – biudžeto pinigus. Tačiau, posėdžiai NE VIEŠI. Kodėl? KVJUD – įmonė, kaip ant blankų rašoma -Valstybinė, o bizniukas slaptas. Dar teigiama ” su projektais buvo supažindinti uosto tarybos nariai” – suprask, patys susigalvojome ir patys save susipažindinome. Liuks, o mes visi turėsime pareiga susimokėti už tai. Ką jie ten taip tvariai ir darniai priuostino savo kanale, neaišku ir baisi paslaptis, bet iš komunikacijos aišku, kad su šriūbais ne visai tvarkoje tai kokia tikimybė, kad su tais tvariai žaliais darnumais pavyko? Krūtas tas Žalio uosto generalinis – visiškai tvarus ir darnus komunikatorius. Tikras klaskininkas ir šlipsas su juodu kostiumu nepadeda. O Jums pasirodė kitaip?

    Reply
    • Atsakyti

      Tikra tiesa.

  3. Gintaras R.

    Jeigu kada nors Klaipėdos miesto gyventojų uosto taryboj prireiktų – šaukit reketą, kolegos, kuo galėsim pagelbėsim. Juk čia uostamiestis su vienu kitu gyventoju, ne vien uostas su Grubliausku uosto taryboj, gal ne. 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This