Šilumininkų ginčas: „Klaipėdos energija” nediskriminavo nepriklausomų gamintojų (atnaujinta)

Svarbu, Verslas

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) pasisakė dėl vieno iš aspektų, kuris figūruoja ir ginče tarp uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija” ir šilumą iš atliekų gaminančios bendrovės „Fortum Klaipėda”. 

Žinia, nuo pernai gruodžio „Klaipėdos energija“  nesuperka dalies „Fortum Klaipėda” pasiūlytos šilumos. „Klaipėdos energija“ tai motyvavo VERT pradėtu tyrimu ir tarp įmonių sudaryta šilumos energijos pirkimo–pardavimo sutartimi.

Martyno Vainoriaus nuotr.

VERT dabar konstatavo, kad po dar 2019 m. gauto skundo atlikus neplaninį „Klaipėdos energijos” patikrinimą nustatyta, jog šilumos supirkimas iš nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) nebuvo ribojamas, nebuvo sudaromos ir diskriminacinės sąlygos tiekti šilumą į tinklą.

Tačiau kartu buvo konstatuota, kad „Klaipėdos energija” savo planuose netiksliai nurodė planuojamo šilumos gamybos režimą (generuotinas galias) ir taip visiems NŠG buvo netinkamai apskaičiuotos balansavimo sąnaudos. Dėl to „Klaipėdos energija” įpareigota per du mėnesius  perskaičiuoti balansavimo sąnaudas visiems Klaipėdos NŠG ir kompensuoti susidariusią permoką arba pareikalaujant iš jų sumokėti trūkstamas sumas.

Taip pat bendrovei rekomenduota papildyti su NŠG sudarytas šilumos energijos pirkimo–pardavimo sutartis nurodant šilumos gamybos įrenginių techninius parametrus, įskaitant minimalią ir maksimalią galią.

„Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Antanas Katinas sakė, jog VERT patvirtinus, kad įmonė elgėsi teisėtai, ir toliau bus siekiama su „Fortum Klaipėda” pasirašyti naują, tipinę, šios institucijos rekomenduojamą šilumos tiekimo sutartį, nes senoji esą jau neatitinka šiandienos realijų. Iki šiol dėl to susitarti nebuvo pavykę.

Paklaustas, ką vartotojams reiškia VERT nurodymas dėl balansavimo sąnaudų, A. Katinas teigė, kad kol kas atliekami skaičiavimai ir konkrečios įtakos pasakyti dar negalima. Preliminariai manoma, kad tai neigiamos įtakos galutiniam šilumos tarifui neturėtų daryti. 

ATNAUJINTA. „Fortum Klaipėda” yra pateikusi skundą dėl „Klaipėdos energijos” veiksmų nesuperkant visos šilumos energijos. Jis dar nėra išnagrinėtas. 

„Fortum Klaipėda” atstovai teigė kol kas situacijos nekomentuosiantys, nes vis dar laukia konkrečių VERT nurodymų ką ir kas turėtų daryti. 

Pernai vasarį apie galimą verslo Baltijos šalyse pardavimą paskelbęs koncernas „Fortum“ šio kovo viduryje informavo, kad sudarė 800 mln. eurų vertės sandorį su privataus kapitalo investicijų bendrove „Partners Group”. Jį užbaigti ketinama antrame šių metų ketvirtyje. „Fortum“ Klaipėdoje valdo 95 % „Fortum Klaipėda“ akcijų bei 19,64 proc. „Klaipėdos energijos” akcijų. 

 

1 Comment

  1. Klpd.

    Matosi kad fortumiečiai savo ateities planuose turi siekį sau pasimti Klaipėdos energiją ir tvarkytis mieste(bei Lietuvoje) kaip nori. Turbūt nusižiūrėjo kaip skandinavų bankai gražiai pasiėmė sau bankų srities rinką ir vargo nemato. Kas gali būti geriau už monopolį?Ponai galvoja, kad neatsimename kaip suomių viršininkai atvažiavę į Klaipėdą ir surinkę miestiečių atstovus į savivaldybės posėdžių salę čiulbėjo kad visi mokės 0.13 Litocnentų už kw ir kitus privalumus? Specialiai šito sukčiu sindikato gerovei valdžiukai naglai subankrotino Geotermą o jie matai dar per teismus vaikšto ir akis drasko?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Antrasis konkursas dėl vėjo parko Baltijos jūroje neįvyko

Antrasis konkursas dėl 700 megavatų (MW) galios vėjo parko Baltijos jūroje neįvyko, pranešė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). „Turėjome tik ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This