COVID-19: Klaipėda atsisakė atiduoti vakcinas, tikina vykdanti skiepijimo akciją (atnaujinta)

Koronavirusas, Svarbu

Šiandien, ketvirtadienį, Klaipėdoje be išankstinės registracijos pradedami skiepyti mažmeninės prekybos darbuotojai „Vaxrevria“ („AstraZeneca“) vakcina. Kasininkai, salės darbuotojai, apsaugos darbuotojai ir kiti prekybininkai laukiami vakcinacijos centre Galinio Pylimo g. 3 nuo 14 iki 18 val. Čia jie bus skiepijami ir penktadienį.

Vakcinacijos centre Galinio Pylimo g. 3 nuo 14 iki 18 val. ketvirtadienį ir penktadienį laukiami prekybininkai .Virginijos Spurytės nuotr.

Apsisprendus vakcinuotis, reikia atvykti į minėtą centrą nurodytu laiku ir pateikti dokumentus, įrodančius atitikimą šiai prioritetinei grupei – turėti įstaigos darbuotojo pažymėjimą arba darbo sutartį.

Be to, siekdama plėsti vakcinavimo apimtis, Sveikatos apsaugos ministerija nuo ketvirtadienio ragina skiepytis ir didelių įstaigų, įmonių ar organizacijų, kuriose dirba ne mažiau kaip 100 darbuotojų, atstovus.

„Pirmiausia, rekomenduoju savivaldybėms prioriteto tvarka vakcinuoti tas prašymus pateikusias įstaigas, įmones ar organizacijas, kurių veikloje fiksuojama daugiau susirgimų COVID-19 ir šios ligos židinių“, – pranešime spaudai pažymi sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. 

Tačiau kartu pažymima, kad didelių įmonių darbuotojai gali būti vakcinuojami tik tada, jei nepavyksta sudaryti arba paskiepyti atitinkamą savaitę skiepijamos prioritetinės grupės ir toliau iš eilės esančios prioritetinės grupės pageidaujančių skiepytis asmenų sąrašo ir dėl to nebūtų sunaudotos visos turimos COVID-19 vakcinos dozės.

Pagal numatytąjį proceso algoritmą, įstaigos, įmonės ir organizacijos vadovas turi sudaryti norinčiųjų vakcinuotis asmenų sąrašą, tada jis turi skambinti konkrečios savivaldybės vakcinavimo koordinatoriui, su juo susiderinti, kuris vakcinavimo centras organizuos skiepijimą. Tada jau reikia kreiptis į nurodytą centrą, kad būtų suderinti vakcinavimo data ir laikas. Vakcinaciją galima vykdyti tiek vakcinacijos centre, tiek esant tinkamam sąlygoms įstaigos, įmonės ar organizacijos patalpose.  

Įmonių darbuotojai gali rinktis bet kurią vakciną. Tačiau tikėtina, kad šiuo metu greičiau bus vakcinuoti asmenys, norintys skiepytis „Vaxrevria“ vakcina. „Comirnaty“ („Pfizer”) ar „Moderna“ vakcinų gali tekti luktelti dėl jau susidariusios laukiančiųjų eilės.  

Primenama, kad vakcinavimas yra nemokamas ir vyksta laisva valia.

Praėjusios paros rodikliai Klaipėdoje ir vėl geresni

Statistikos departamento duomenimis, trečiadienį šalyje nustatyti 1067 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. Ištyrus 16 402 mėginius, infekcija juose rasta 6,5 proc.

Klaipėdoje praėjusią parą SARS-CoV-2 liga susirgo 26 žmonės, antradienį tokių buvo 16, pirmadienį – 11.

Uostamiestyje susirgimų per savaitę sumažėjo 6 proc., o Lietuvoje padaugėjo 20,6 proc.

Klaipėda pagal naujus užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejus toliau tolsta nuo 200 ribos 100 tūkst. gyventojų, kuri laikoma persilaužimu link karantino ribojimų mažinimo. Trečiadienį šis skaičius Klaipėdoje nuo buvusių 175,8 sumažėjo iki 170, o šalyje išaugo nuo 394,1 iki 404 atvejų.

Pagal šį rodiklį uostamiestis jau yra 26-tas tarp mažiausiai užsikrėtusių savivaldybių. Dar geresnė padėtis yra Šilutės (8-ta vieta) ir Kretingos (13-ta vieta) rajonuose. Blogiausia padėtis laikosi Šalčininkų rajone su 1055 atvejais, o geriausia išlieka Kelmės savivaldybėje su 16 atvejų.

Lietuvoje COVID-19 liga šiuo metu serga 11 217 žmonių, pasveikusiais laikomi 203 803. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 297 ir 12 755 (per parą pasveiko 25 klaipėdiečiai).

Uostamiestyje praėjusią parą koronaviruso aukų išvengta, mirusiųjų skaičius čia išlieka 143. Šalyje į COVID-19 aukų sąrašą trečiadienį įrašytos 9 netektys – šis skaičius šiuo metu yra 3647.

Šalyje trečiadienį pirmą skiepą, statistikų duomenimis, gavo 11 102 gyventojai, antrą kartą vakcinuotas 1001 žmogus. Uostamiestyje praėjusią parą pirmąja doze paskiepyti 231 klaipėdietis, antra – 187.

Pagal statistikus, šiuo metu uostamiestyje yra nepanaudotų daugiau kaip 8,5 tūkst. vakcinų dozių.

Vakcinų neatiduoda, žada sunaudoti pati

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį pranešė, jog iš 4 šalies savivaldybių paima 2900 vakcinų dozių ir perveža jas į Kauno ir Vilniaus vakcinavimo centrus – atitinkamai 2500 ir 400 vakcinų.

Iki šiol gana pasyviai skiepijusi Klaipėdos miesto savivaldybė nesutiko perduoti turimų vakcinų, patikinusi ministeriją, kad per artimiausias dvi dienas vykdo skiepijimo akciją ir planuoja panaudoti turimus vakcinų likučius”, – rašoma SAM pranešime spaudai. 

Jame taip pat teigiama, jog vakcinos perskirstomos savivaldybėms ne tik pagal gyventojų skaičių, bet ir atsižvelgiant į skiepijimo tempus, t.y. savivaldybės, kurios greičiau skiepija gyventojus, gaus daugiau vakcinų. Esant poreikiui, joms taip gali būti perskirstomos vakcinos iš tų savivaldybių, kuriose dėl lėtesnio skiepijimo susikaupia vakcinų likučiai.

Tuo metu Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba informuoja, kad per tris vakcinacijos mėnesius (nuo gruodžio 27 dienos iki kovo 31 dienos) sulaukė 1742 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakciną. ĮNR pranešimai sudaro 0,34 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus (sunaudotas vakcinos dozių skaičius kovo 31 dieną siekė – 494 738 dozes).

498 pranešimai yra klasifikuojami kaip lengvi ar vidutinio sunkumo, 43 – kaip sunkūs. Moterys pateikė daugiau pranešimų apie ĮNR nei vyrai – atitinkamai 428 ir 111 pranešimų. ĮNR pranešimus pateikusių asmenų amžiaus ribos – 19-92 metai. Iš sveikatos priežiūros specialistų gautų pranešimų skaičius siekia 40, iš pacientų – 493, 8 pranešimai gauti iš „Eudravigilance“ duomenų bazės.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai ir toliau išlieka panašūs – tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas. Dažniausiais šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

1 Comment

  1. Aš

    Kažkokia nesąmonė, viskas visur atsidaro visur skiepija nerandu kur registruotis, per valdžios vartus sistema laikinai neveikia kažkoks haosas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčiųjų - ir Klaipėdos rajonas su Neringa

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtintas 31 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš kurių po tris žmones užsikrėtė antrą ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitės pradžia - su 57 naujais COVID-19 atvejais

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 57 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai (13 žmonių užsikrėtė antrą kartą, du ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This