Liudijimas: „Neptūno” klube buvo didelė netvarka”

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje kaltinamai finansiniais nusikaltimais yra pareikšti buvusiam Klaipėdos „Neptūno” klubo vadovui Osvaldui Kurauskui, lenkui Arkadiusz Krygier ir buvusiam Panevėžio „Lietkabelio” klubo vadovui Mantui Ignatavičiui.

Pradėjus liudytojų apklausas pirmasis buvo apklaustas iš O. Kurausko klubo vairą perėmęs Algimantas Ercius. Beveik tris valandas trukusios apklausos metu (visos kalbos verčiamos į lenkų kalbą) A. Ercius liudijo, kad klubo padėtis po O. Kurausko vadovavimo buvo labai sudėtinga.

Iš kairės: Mantas Ignatavičius, Osvaldas Kurauskas ir Arkadiusz Krygier. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kokie kaltinimai?

41-erių šiuo metu Alytaus „Dzūkijos” treneriu dirbantis O. Kurauskas yra kaltinamas pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius – didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingu duomenų apie pajamas pateikimu ir dokumentų klastojimu. Didžiausia bausmė už šiuos nusikaltimus siekia iki 7 metų nelaisvės.

Metais vyresniam M. Ignatavičiui dar yra pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo bei nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Analogiškai kaltinamai yra pareikšti ir šiuo metu bedarbiu esančiam 47-erių Varšuvos gyventojui A. Krygier.

Kaltinamajame akte teigiama, kad vadovaudamas „Neptūno” klubui O. Kurauskas sudarė fiktyvias sutartis su JAV registruota bendrove „Omega action” ir Estijoje registruota „Reval sport agency” dėl žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo.

Amerikoje registruotos bendrovės faktiniu vadovu buvo M. Ignatavičius, o „Reval sport agency” vadovavo A. Krygier. Joms bendrai buvo pervesta daugiau nei milijonas eurų. Vėliau dalį pinigų šios bendrovės pervesdavo į žaidėjų ir trenerių sąskaitas. Anot pareigūnų, dėl neteisėtų veiksmų ir mokesčių nesumokėjimo buvo padaryta daugiau nei 166 tūkst. eurų žala Mokesčių inspekcijai, daugiau nei 67 tūkst. eurų žala „Sodrai” bei 471 tūkst. eurų viršijanti žala „Neptūno” krepšinio klubui.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažino ir parodymus teigė duosiantys apklausus visus liudytojus.

„Reikėjo gilesnio tyrimo”

Nuo 1992-ųjų, iš viso 27 metus klube dirbęs A. Ercius jo vadovu tapo 2017 m. vasarį, po to, kai buvo atleistas O. Kurauskas.

Anot jo, klubo perėmimas „buvo gana sudėtingas, nenormaliomis sąlygomis”. Esą buvo itin sunku atgauti dokumentus iš apskaitą tvarkiusios bendrovės.

„Tuo metu buvo daug problemų ir kituose baruose, darbuotojų labai trūko. Reikėjo specialisto įvertinimo ir bandėme organizuoti auditą. Atvažiavo auditorius iš Vilniaus, Audito rūmų atstovas. Jis pakonsultavo, kaip tai padaryti, bet atsisakė tai daryti, nes milžiniškas darbas prie tokios popierių gausos. Popieriuose buvo netvarka. Buvo tikrai keblu bet kuriam finansininkui suprasti, kuris dokumentas su kuriuo yra susijęs. Juristė, dirbdavusi po valandą per savaitę, irgi matė, kad didelė netvarka, bet fiziškai neturėjo laiko ir sakė, kad ne jos kompetencijoje atlikti tyrimą ir suvesti galus. Viską pranešėme valdybai, kad reikia gilesnio tyrimo gal ir tarnybų – buvo pervedimai į kitas šalis, neatitikimai tarp išrašų. Dokumentų buvo visokių istorijų, daug vietų, kur neaišku”, – kalbėjo A. Ercius.

Anot jo, visi duomenys kompiuteriuose buvo ištrinti, klubas turėjo tik tai, ką perdavė buhalteriją tvarkiusi įmonė.

Kai buvo rastos marketinginės sutartys su Estijos bendrove „už kažkokias žaidėjų įvaizdžio teises”, naujoji vadovybė nesuprato kodėl jos sudarytos, kilo įtarimas, kad dėl jų galima nukentėti ir mokėjimai pagal jas buvo sustabdyti

„Buhalterė nenorėjo vesti pinigų pagal tokias sutartis, matė riziką atlikti nesąžiningus sandorius, apgaudinėjimą mokant žaidėjams atlyginimus. Nenorėjome prisiimti rizikos nežinodami, ar tai teisėta ar ne ir tai buvo pristatyta valdybai. Nusprendėme, kad toliau nedarysime tų pavedimų, kuriuos turėjome pagal sutartį mokėti ir laukėme kas bus toliau, nes nežinojome net tos įmonės kontaktų, net internete neradome. Laukėme kol susisieks su mumis”,  – pasakojo buvęs klubo vadovas.

Pasak A. Erciaus, su juo pavasarį susisiekė lenkas, buvo suplanuotas susitikimas Vilniuje, bet vėliau užsienietis persigalvojo ir perspėjo, kad sutartu laiku nebeatvyks.

„Reikėjo dar su žaidėjai asmeniškai derinti, kiek jie iš tos Estijos įmonės yra gavę pinigų, nes iš mūsų turimų dokumentų to nebuvo galima suprasti. Iš klubo išeidavo bendra suma, o paskui ji išsiskaidydavo žaidėjams. Žaidėjai sakė, kad jie taip gaudavo atlyginimą. Tačiau pagal finansus žaidėjams buvo viena skola, patys sakydavo kita ir buvo labai daug vargo, kol viską susiderinome”, – liudijo buvęs klubo vadovas.

Sutartis, sudarytas su JAV registruota įmone „Omega action”, jis sakė pamatęs vėliau, bet „lįsti į 2012-2013 metus jau nebuvo laiko ir pajėgų”.

A. Ercius minėjo ir tai, kad 2016 m. rudenį buvo trigubai ar keturgubai išaugę aprangos pirkimai „į skolą” – maždaug nuo 25 iki 100 tūkst. eurų.

„Paaiškinimas buvo, kad dublerių komanda atsirado ir reikėjo daugiau pirkti, bet skaičiai nebuvo logiški. Buvo nelogiškų sprendimų ir su bilietais, abonentais. Viskas buvo slepiama”, – sakė liudytojas.

Jis teismui patvirtino, kad teiginiai, surašyti jo 2018 m. liepą vykdytos apklausos metu, buvo teisingi. Tada tyrėjams jis tvirtino, kad iš pradžių santykiai su O. Kurauskui buvo geri, bet su laiku vis slopo, jis esą vis labiau buvau stumiamas nuo darbų, kad kuo mažiau žinotų, nes mėgsta teisybę ir viską tiesiai sako.

Šios apklausos metu A. Ercius teigė, kad dabar galimos pedofilijos byla išgarsėjęs Viktoras Usovas įstaigoje buvo atsiradęs tam, kad padėtų valdyti klubą, nes pats O. Kurauskas tuo metu dirbo kitoje įmonė. Tačiau V. Usovui atlyginimas nebuvo mokamas – pervedimai buvo daromi pastarojo bendrovei „Oltima”, kuri, anot A. Erciaus, jokių paslaugų klubui neteikė.  Taip pat buvo rastas vokas su kasos orderiais, pagal kuriuos buvo išmokami atlyginimai, neįtraukti į klubo buhalteriją.

Pasak A. Erciaus, jis dar 2012-2013 m., kai užsiėmė klubo komunikacijos reikalais, iš žaidėjų buvo pradėjęs girdėti, kad daug kas algas gauna iš JAV banko sąskaitos. O kažkurios kelionės metu treneris Dainius Adomaitis esą buvo uždavęs V. Usovui klausimą dėl „Reval sport agency” – ar tokie mokėjimai nesukels problemų, ar viskas tikrai gerai. V. Usovas tada esą patikinęs, kad viskas yra gerai.

Šioje apklausoje A. Ercius liudijo ir tai, kad perėmus vadovavimą klubui buvo aptikti tik labai nedideli likučiai aprangos. Kur kiti dingo informacijos nebuvo, nes apskaita jau kurį laiką nebebuvo vedama atleidus iki tol tai dariusią darbuotoją.

Tada A. Ercius tyrėjams liudijo ir tai, kad klube buvo įdarbinta ir O. Kurausko žmona Elina Kučinskaitė-Kurauskienė, nors jokios veiklos ji esą nedarė, tik važinėjo į keliones.

Pasak A. Erciaus, tik kreipusis į pareigūnus pavyko atgauti ir prabangų klubo automobilį, kuriuo naudojosi O. Kurauskas. V. Usovas klubo mašiną esą grąžino iš viso tik po pusmečio.

„Man vadovaujant nebuvo naudojamos jokios įvaizdžių teises, nes matai, kas dedasi sporto pasaulyje, kad net futbolo žvaigždės dėl to kenčia, tas dalykas nėra sąžiningas. Nemanau, kad žaidėjai labai gilinosi ar čia įvaizdis, ar kas, svarbiausia jiems buvo, kad gauna atlyginimą”, – reziumavo A. Ercius.

5 Comments

  1. Anonimas

    O kas buvo Neptunas prieš Osvada Kurauska??? Visiskai nustekentas!!! Kai pastate tada prireike ponams

    Reply
  2. Siaip

    Ercius yra totalus melagis! Tiek metu ale klube ir kad jis kazko nezinotu.. o visi kiti jo pasakymai. Jis geriau tegul pasako kaip klubas del jo vadovavimo patyre finansine zala vien per kelias dienas.. jau nekalbant kad apskritai jis per tiek metu klube tik ir siekdavo kad nusifotografuot su kazkuo..

    Reply
  3. Gintaras R.

    Kaip apie religinius dalykus – apie Neptūną vien gerai, arba nieko – bet kas parašyta yra ne netvarka, o visai kitas žodis. Ir mūsų savivaldybės veržiamasis įbrukti į šitą dalyką kuo daugiau mokesčių mokėtojų pinigų, vadinant tai “sporto finansavimas” yra vertas platesnės diskusijos mieste.

    Reply
    • 8

      Pretenzijos Kurauskui o ne pabartiniam Neptunui

    • Gintaras R.

      Mielas “8” – o dabartinis, kaip ankstesnio Neptūno valdymo perėmėjas niekam skoloj nesijaučia? Jūs ten tarpusavyje keiskitės kiek patinka, bet skola Klaipėdos sportui niekur nedingsta. Sportui – tai ne vien krepšniui, bet jam taip pat. Bet čia labiau etikos, stipriai ir politikos dalykai. Politika ten, kur atsakymas kodėl bilietų lėšos netenka klubui, o išvažiuoja iš miesto. Kas dėl krepšinio verslo – tie, kas jus finansuoja, ypač mokesčių mokėtojų lėšomis, privalo gauti proporcingas teises valdyme ir veiklos kontrolėje. O ten jau pažiūrėsim kiek efektyvus jų veikimas bus, kad prieš Klaipėdą atsakyt galėtų. Šiuo metu miesto pinigai yra lengvai duodami puikiai žinant, kad bus iššvaistyti, prisidengiant miesto prestižo dalykais. Nebeveikia kaźkaip.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„Neptūno“ pergalių seriją nutraukė kėdainiškiai

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmadienio vakarą savo arenoje rezultatu 79:92 (26:24, 20:21, 12:20, 21:27) krito prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Šeimininkai pirmieji truktelėjo į ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūnas“ kyla į penktąją vietą

Klaipėdos „Neptūno“ pasaka su Georgios Vovoru tęsiasi. Klaipėdiečiai šeštadienio vakarą namuose rezultatu 88:84 (20:27, 23:14, 31:22, 14:21) patiesė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“ ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This