Gatvių valymas po žiemos dar nebaigtas

Miestas

Pasibaigus žiema pažėrė rūpesčių Klaipėdos gatvių ir šaligatvių valytojams. Jau skelbta, jog šiemet per tris pirmuosius mėnesius uostamiestyje ant gatvių ir šaligatvių išbarstyta virš 2000 tonų smėlio-druskos mišinio, tai yra dešimtimis kartų daugiau nei pernai.

Dabar gatvių valytojams tenka visą šį „turtą“ surinkti, bet gamtinės sąlygos neleidžia to padaryti maksimaliai greitai.

„Yra vietų, kur gatvių kelkraščiuose buvo susikaupęs ir apie 10 centimetrų storio žvyro sluoksnis. Valymo mašinos, kurios veikia vakuuminio siurbimo būdu, nėra pritaikytos iškart surinkti suspaustą ir susigulėjusį žvyro sluoksnį. Tam galimai reikalingas kitas mechaninis gatvių valymo būdas. Mūsų atveju gatvių sąšlavas mašinos surenka tausodamos miesto aplinką, t. y., sudrėkinant ir nekeliant dulkių, surenkamos ypač kenksmingos žmogui kietosios dalelės. Tad technika turi pravažiuoti dešimtis reisų, kol per visą žiemą susikaupęs storas žvyro sluoksnis bus susiurbtas į mašinų bunkerius“, – pranešime cituojamas Klaipėdos autobusų parko Eksploatacijos departamento direktorius Imantas Paliakas.

Keturi bendrovės naudojami vakuuminiai automobiliai gali nuo Klaipėdos gatvių siurbti dulkes, smulkia sąšlavas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Gatvių valymo darbus apsunkina ir oro sąlygos. Kovo mėnesį, kai dar vyravo minusinė ar nulinė temperatūra, vakuuminė gatvių valymo technika negalėjo dirbti – esant neigiamai temperatūrai negalima naudoti drėkinimo įrangos, nes gatvėse susidarytų plikledis. Be to, lietingomis dienomis permirkusių kelio sąnašų susiurbimas nėra itin efektyvus – labai daug laiko sugaištama bunkeryje susikaupusių atliekų, kurių didžiąją dalį sudaro susiurbtas vanduo, pervežimui į atliekų surinkimo aikštelę.

„Į gatves išvažiuojame kasdien nuo 6 valandos ryto, tačiau kol kas turėjome tik kiek daugiau nei dvi savaites našaus darbo, kai vyravo palankūs sausi orai. Per kovo mėnesį iš savo prižiūrimų gatvių susiurbėme ir išvežėme rekordinį sąšlavų kiekį – apie 400 tonų. Balandis kol kas palankesnis darbui,
surinkimas vyksta sklandžiau “, – konstatavo I. Paliakas.

UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ yra vienas iš trijų uostamiesčio gatvių valymo paslaugų teikėjų, 2019 metais laimėjęs Klaipėdos miesto savivaldybės skelbtą viešąjį konkursą. Keturi bendrovės naudojami vakuuminiai automobiliai gali nuo Klaipėdos gatvių siurbti dulkes, smulkias sąšlavas.

Klaipėdos miesto savivaldybė specializuotą gatvių valymo techniką – 4 didžiąsias mašinas ir 4 šaligatvių bei siauroms senamiesčio gatvėms pritaikytus automobilius – įsigijo siekdama mažinti oro užterštumą kietosiomis dalelėmis bei turto patikėjimo sutarčių pagrindu perdavė jas viešųjų pirkimų konkursus laimėjusiems rangovams.

3 Comments

  1. Andrius

    Išleisti dideli pinigai naujoms mašinoms, kurios nesugeba sušluoti smėlio nuo gatvės. Kada paskutinį kartą Klaipėdoje gatves šiemet barstė? O visose gatvėse storiausias smėlio sluoksnis. Ir nereikia pasakoti, kad valytojai dirba išsijuosę, nes kasdien važinėjant po miestą tik kelis kartus teko pamatyti dirbančią techniką. Valant tokiais tempais netruks ateiti naujas gatvių barstymo sezonas. Atrodo, kad seniau žmogus su šluota greičiau gatvę nušluodavo negu šios mašinos

    Reply
  2. mh

    Geriausias atsakymas kaip yra valomas mūsų miestas tai automobiliu plovyklų kiekio augimas – kaip po lietaus grybai miške. Šiaip jei jau taip butu stengtasi valyti tai mes miestiečiai būtume pavargę nuo pastovaus vaizdo lik butu kadras užstrigęs – vis važiuoja ir važiuoja valymo mašinos – tačiau daugelis miestiečiu pasakytu kad to nėra. Tad greičiausias miesto apsivalymas įvyks tada kai lietus gerai palys kokia savaite ir nuplaus dali kas susikaupė gatvėse, tada didieji miesto valytuvai iš autobuso parko galės pasigirsti jog dirbo diena ir naktį ir miestas yra išvalytas nuo smėlio, smėlio dulkiu ir tt. Šiaip ar miesto valdžia kada nors mate kaip valomi pvz. šaligatviai, pesčiuju takai???. Galima pakomentuoti – imamas lapu oro pūstuvai (kurie skirti nuo vejos nupusti lapus i krūvas ) ir nupučiami nešvarumai i šaligatviu žaliąsias zonas tipo ten smėlio dulkes pranyks ir miestas bus švarus, tačiau vejas padaro savo, ir dulkes grista ant šaligatviu o miesto samdomi valytuvai vėl kartoja ta pati veiksmą tai ir eina viskas ratu, o mes miestiečiai vaikštome švarus.

    Reply
  3. M

    Su tokiu mašinų kiekiu tai tik darbo imitavimas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Šluoti gatves vietomis trukdo gyventojų nuolat laikomi automobiliai

Kasdien ankstyvą rytą, nuo 3-4 valandos, į pagrindines uostamiesčio gatves išvažiuoja UAB „Klaipėdos paslaugos“ vakuuminės šlavimo mašinos, iš kelkraščių surenkančios ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos pirtį ketina perduoti buvusiam Autobusų parkui

Klaipėdos miesto meras teikia Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma UAB „Vildmina“, valdančią senąją miesto pirtį, Trilapio g. 6,  reorganizuoti prijungiant ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This