Klaipėdietis, sukūręs PVM sukčiavimo tinklą, pasiųstas už grotų

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį byloje, kurioje 48-erių metų uostamiesčio gyventojas už finansines machinacijas nuteistas dvejų metų laisvės atėmimo bausme.

Bylos duomenimis, 2016–2017 metais nuteistasis Klaipėdos mieste, pasitelkdamas kitus asmenis, organizavo fiktyvių įmonių steigimą Lietuvoje, kurios faktiškai jokios veiklos nevykdė.

Pasak prokuratūros pranešimo, vyras su minėtais asmenimis susitardavo, kad pastarieji už piniginį atlygį taps tariamais bendrovių akcininkais ir direktoriais, o vėliau įmonių valdymą perduos jam. Išsiaiškinta, kad į tokią nusikalstamą veiką buvo įtraukti trys asmenys. Vienas iš jų jau buvo anksčiau teistas.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai nustatė, kad nuteistojo įsteigtos, realiai jokios veiklos nevykdančios įmonės veikė kaip fiktyvios tarpininkės ir buvo naudojamos sandorių grandinėje, siekiant sukčiauti kitose Europos Sąjungos valstybėse. Išsiaiškinta, kad tokios fiktyvios bendrovės sudarė sąlygas Latvijos ir Lenkijos bendrovėms išvengti mokėti jų valstybėse nustatytą pridėtinės vertės mokestį (PVM).

Be to, nuteistojo neteisėtai veiklai nuslėpti įkurta ir jo paties vadovaujama įmonė Lietuvoje veikė kaip fiktyvi tarpininkė. Bylos duomenimis, šios įmonės vardu įformintos faktiškai neįvykusios ūkinės operacijos iš viso už daugiau nei 5 mln. eurų.

Teismo sprendimu iš dviejų įmonių, kurios buvo įsteigtos neteisėtai veiklai nuslėpti, banko sąskaitų valstybės nuosavybėn konfiskuota daugiau nei 39 tūkst. eurų piniginių lėšų.

Asmenys, kurie buvo įtraukti į nusikalstamą veiką, teismo irgi pripažinti kaltais, dviem paskiriant lygtines vienerių metų bausmes, o trečiajam – realią 2 metų ir 3 mėn. laisvės atėmimo bausmę.

Tarptautinio PVM sukčiavimo grandinei priklausiusias įmones sėkmingai išaiškinti padėjo pagal Europos tyrimo orderį gauta medžiaga iš Latvijos bei Lietuvos ir Latvijos pareigūnų sudaryta jungtinė tyrimo grupė.

Valstybinį kaltinimą teisme palaikė Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Dalia Stonienė, ikiteisminį tyrimą atliko FNTT Klaipėdos valdybos pareigūnai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Suimtas merginos išžaginimu įtariamas vyras

Klaipėdos apylinkės teismas ketvirtadienį patenkino prokuratūros prašymą ir trims mėnesiams leido suimti merginos išžaginimu įtariamą vyrą. Apie tai Eltai pranešė ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Mačete besišvaistęs klaipėdietis prieš teismą stos jau kitą savaitę

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai praneša pradedantys nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje anksčiau ne kartą teistas klaipėdietis kaltinamas tuo, kad ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This