Klaipėdoje koronaviruso rodikliai ir toliau blogėja, vakcinų eilėje laukia valandas (atnaujinta)

Fotoreportažai, Koronavirusas, Svarbu

Balandžio 13-ąją, antradienį, visą dieną (nuo 9 iki 18 val.) be išankstinės registracijos uostamiestyje nuo COVID-19 infekcijos „Pfizer” ir „Moderna” vakcinomis kviečiami skiepytis vyresni nei 65 metų senjorai.

Vakcinacija vyksta Galinio Pylimo g. 3 (prie Klaipėdos psichikos sveikatos centro) ir Taikos pr. 76 (Klaipėdos miesto poliklinika). Atvykstant reikia turėti asmens dokumentą.

Martyno Vainoriaus ir „Facebook” nuotr.

Prieš vidurdienį vakcinacijos centre Galinio Pylimo gatvėje laukė kelios dešimtys žmonių. Prie pat durų stovėjusi moteris sakė jau pralaukusi apie valandą.

Tuo metu kita senjorė, panorusi pasiskiepyti „Pfizer” vakcina, „Atvirai Klaipėdai” papasakojo, jog iš viso užtruko beveik dvi valandas – atvykusi prieš 11 val. ji iš centro išėjo tik po 13 val.

„Ir aš, ir kiti senyvi žmonės labai pikti, kad tiek ilgai turi laukti stovėdami lauke. Visiška betvarkė”, – sakė ji.

Gerokai didesnė eilė antradienį pirmoje dienos pusėje driekėsi prie Klaipėdos miesto poliklinikos. 15.30 val. ji jau buvo apmažėjusi, tačiau ir čia prie įėjimo stovėję pakalbinti žmonės sakė laukę jau apie valandą.

„Visiškas pasityčiojimas iš senų žmonių. Visiškai nepasiruošusi ta Grubliausko savivaldybė”, – taip situaciją įvertino klaipėdietis, pagaliau sulaukęs savo galimybės patekti į vakcinavimo centrą.

Paros rodikliai

Statistikos departamento duomenimis, pirmadienį šalyje nustatyti 1088 nauji užsikrėtimų COVID-19 atvejai. Ištyrus 17 382 mėginius, infekcija rasta 6 proc. jų.

Praėjusią parą SARS-CoV-2 liga susirgo 35 Klaipėdos gyventojai. Sekmadienį ši infekcija buvo patvirtina 16 klaipėdiečiams, šeštadienį – 32.

Uostamiestyje susirgimų per savaitę padaugėjo 44 proc., o Lietuvoje – 23 proc.

Susirgimų 100 tūkst. gyventojų Klaipėdoje atvejų skaičius padidėjo nuo buvusių 173 iki 188,5, o šalyje išaugo nuo nuo 445 iki 452 atvejų.

Pagal šį rodiklį uostamiestis tarp mažiausiai užsikrėtusių savivaldybių išlieka 27 vietoje. Kur kas geresnė padėtis tarp Vakarų Lietuvos savivaldybių yra Šilutės (73) ir Kretingos rajonuose (83). Blogiausia padėtis išlieka Šalčininkų rajone su 1018 atvejais, o geriausia – Pagėgių ir Kelmės ir savivaldybėse (po 28 atvejus).

Lietuvoje COVID-19 liga šiuo metu serga 12 224 gyventojai, pasveikusiais laikomi 207 391. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 315 ir 12 856 (per parą pasveiko net 40 klaipėdiečių).

Uostamiestyje jau trečią parą iš eilės koronaviruso aukų pavyksta išvengti, iki šiol nuo šios infekcijos čia mirė 144 klaipėdiečiai.

Tuo metu šalyje į COVID-19 aukų sąrašą pirmadienį rašyta 12 netekčių – šis skaičius šiuo metu yra 3713.

Šalyje per parą pirmą skiepą, statistikų duomenimis, gavo 7882 gyventojai. Antrą kartą vakcinuotas 391 žmogus. Uostamiestyje pirmąja doze pirmadienį paskiepyti 506 klaipėdiečiai, antrąja – 49.

Abiem dozėmis uostamiestyje paskiepyta 7,7 proc. gyventojų, t.y. daugiau nei šalyje – čia abi dozes gavo 6,8 proc. gyventojų. Tačiau pirmą kartą daugiau gyventojų vakcinuota šalyje – 17,6 proc., kai Klaipėdoje – 15,6 proc. gyventojų.

Gautos naujos vakcinų dozės

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad antradienį į Lietuvą atgabenta dešimtoji „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakcinų nuo koronaviruso (COVID-19) siunta, kurią sudaro 9600 dozių. Žadama, kad per kelias dienas jos pasieks savivaldybes.

Iki šios dienos Lietuva gavo 192,5 tūkst. „Vaxzevria“ vakcinos dozių, o gyventojų skiepijimui sunaudota 170,2 tūkst.

„Vaxzevria“ vakcina yra skiepijama dviem dozėmis, tarp jų darant 4-12 savaičių pertrauką. Kadangi po ilgesnės pertraukos formuojasi daugiau antikūnų ir tvirtesnis imunitetas, ministerija rekomenduoja taikyti maksimalią 12 savaičių pertrauką. Atsižvelgdamos į pacientų individualias aplinkybes skiepijančios įstaigos gali pasiūlyti trumpesnį laiko tarpą, bet jis negali būti trumpesnis nei 4 savaitės.

Lietuvoje gautos naujos vakcinos platinimą bendrovė stabdo

Farmacijos kompanijai „Janssen Pharmaceutica NV“ pradėjus tiekti vakcinas Europos Sąjungos (ES) šalims, pirmąją siuntą antradienį gavo ir Lietuva. Tai yra pirmoji vakcina nuo COVID-19, kurios pakanka vienos dozės imunitetui susiformuoti. Teigiama, kad skiepyti šia vakcina savivaldybės galės pradėti artimiausiomis dienomis.

Pirmąją „Janssen“ vakcinos siuntą sudaro 4800 dozių. Iš viso Lietuva yra užsakiusi 700 tūkst. šio gamintojo vakcinos dozių.

„Janssen Pharmaceutica NV“ yra Belgijoje įsikūrusi farmacijos kompanija, priklausanti JAV korporacijai „Johnson & Johnson“. Jos sukurta vakcina nuo COVID-19, rekomendavus Europos vaistų agentūrai, kovo 11 d. buvo užregistruota naudojimui visoje ES.

„Janssen“ vakcinos klinikiniame tyrime dalyvavo daugiau nei 44 tūkst. žmonių iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Pietų Afrikos ir Lotynų Amerikos šalių. Pusė jų gavo vakciną, o kitai pusei buvo suleistas placebas. Tyrimas parodė, kad tarp vakciną gavusių žmonių jau po dviejų savaičių 67% sumažėjo simptominių COVID-19 atvejų (116 atvejų iš 19 630 tiriamieji turėjo simptomus), palyginti su žmonėmis, kurie gavo placebą (348 atvejais iš 19 691 tiriamieji turėjo COVID-19 simptomus). Tai reiškia, kad vakcinos veiksmingumas siekia 67%.

Vadovaujantis gamintojo instrukcijomis, „Janssen“ vakcina bus skiepijami asmenys nuo 18 metų. Ar vakcina gali būti veiksminga vaikams ir paaugliams, parodys tolesni vakcinos tyrimai.

„Janssen“ vakcina galima skiepyti asmenis, kurių imuninė sistema yra nusilpusi arba sutrikusi, tačiau jos negalima leisti žmonėms, turintiems alergiją vakcinos komponentams, kurie yra išvardyti informaciniame pakuotės lapelyje.

Nors tyrimų metu nebuvo gauta duomenų apie „Janssen“ vakcinos neigiama poveikį nėštumui ir žindymui, informacijos apie šias žmonių grupes dar trūksta, laukiama tolesnių tyrimų duomenų. Todėl sprendimas, ar skiepyti nėščias ir žindančias moteris, anot SAM, turi būti priimamas pasitarus su sveikatos priežiūros specialistu, įvertinus naudą ir riziką.

Kaip ir kitos vakcinos nuo COVID-19, „Janssen“ vakcina turi būti suleidžiama į rankos viršutinį raumenį, atidžiai prižiūrint medikams, pasirengusiems suteikti pagalbą staigios alerginės reakcijos pasireiškimo atveju. Dėl to gyventojų po vakcinacijos prašoma palaukti 15 minučių laukiamajame, o nepasireiškus jokiems simptomams leidžiama vykti namo ir gyventi įprastu ritmu.

Klinikinių tyrimų metu nustatytos nepageidaujamos reakcijos į „Janssen“ vakciną mažai skiriasi nuo kitų COVID-19 vakcinų.

Šalutiniai poveikiai paprastai buvo lengvi ar vidutinio sunkumo, o žmonių sveikata pagerėjo per kelias dienas po vakcinacijos.

Dažniausiai žmonės jautė skausmą injekcijos vietoje, galvos ir raumenų skausmus, nuovargį, juos vargino pykinimas. Šie šalutiniai poveikiai pasireiškė daugiau nei 1 iš 10 tyrime dalyvavusių asmenų.

Kosulys, sąnarių skausmas, karščiavimas, šaltkrėtis, paraudimas ir patinimas injekcijos vietoje pasireiškė rečiau – mažiau nei 1 iš 10 žmonių. Čiaudulys, drebulys, gerklės skausmas, išbėrimas, prakaitavimas, raumenų silpnumas, rankų ir kojų skausmas, nugaros skausmas, silpnumas ir bendra bloga savijauta pasireiškė mažiau nei 1 iš 100 žmonių.

Retas šalutinis poveikis, pasireiškęs mažiau nei 1 iš 1000 žmonių, buvo padidėjęs jautrumas (alergija) ir niežtintis bėrimas.

Tuo metu bendrovė „Johnson & Johnson“ antradienį pranešė, kad atideda vakcinos nuo COVID-19 platinimą Europoje. Toks sprendimas priimtas po to, kai JAV aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnai rekomendavo sustabdyti skiepijimą šia vakcina, kol tiriamas ryšys tarp šių skiepų ir retų kraujo krešulių susidarymo.

20 Comments

  1. Ričiardas

    Kai vyksta rinkimai į seimą, savivaldą, LR Prezidento, Merų rinkimai- patalpų balsavimų apylinkėms randa, nors tuo metu reikia žymiai daugiau nei šiuo metu skiepijant. Yra mokyklų, kurios dar nedirba, tuščios, kuriose yra ir aktų ir sporto salės. Rasti skiepijimams normaliai be eilių vietų apstu, tik Klaipėdos savivaldybė nesugeba suorganizuoti.
    Tai kur tas garsusis Grubliauskas, kuris prieš metus visus mokė, net SAM?

    Reply
  2. Genocidas - Update

    Kada Eutanaziją dar kitaip eksperimentą su žmonių kūnais, kai eksperimentai aplamai uždrausti ne vienu net ir tarptautinės teisės įstatymu, kada nustosit tai vadinti skiepijimu kitaip vakcinizacija kai visa tai šlykštus melas???. Beje Jei nėra prievartos, o spaudimą ir manipuliaciją, galima pavadinti ir gi savotiška prievarta, noes tai kita pievartos forma, bet daiktus vadinant savo vardais, tai yra vis tiek prievarta. Todėl spaudimas ir manipuliacija tai ta pati pievarta, tik kita jos foma, norint daiktus vadinti tik savo vardais. O kartais turinti ir labai sunkų emocinį ir psichinį atspalvį? tai TUO LABIAU JEI JAU “SAVANORĮ” KURIS BUVO APGAULE NUŽUDYTAS NEVA NE NUO SKIEPO MIRĘS, ĮSIPAREIGOKITE BENT PER TAM TIKRĄ LAIKĄ PALAIDOTI UŽ VALSTYBINES LĖŠAS, PADENGIANT VISAS PADORAUS ŠIUOLAIKINIO LAIDOJIMO PROCEDŪRŲ IŠLAIDAS, ŠARVOJIMĄ, KARSTĄ, KREMAVIMĄ JEI ŽMOGUS PAGEIDAVO BŪTI KEMUOJAMAS, DUOBĖS KASIMĄ, NEPAMIRŠTANT RŪBŲ VELIONIUI, NUPRAUSIMO, PERENGIMO IR JEI REIKS LYDĖJIMO Į PAGAIDAUJAMĄ KREMATIUMĄ ARTIMŪJŲ APMOKĖJIMUI, NEPALIEKANT ŠIOS NAŠTOS IR TAIP SKAUSME IR AŠAROSE PASKANDINTUS ARTIMUOSIUS, TAPUS BANDOMUOJU TRIUŠIU, O GAL TIESIOG MĖSOS GABALU LENGVA RANKA NURAŠOMU IŠ GYVŪJŲ REGISTRO, ČIA KAIP TOI PATARLĖI APIE ARKLĮ KURIS PABAIGOJE VIS GI NUŠAUNAMAS. Apie nuvarytą arklį kuris vis gi nušaunamas, jis beje turi teisę prieš tai pasirinkti laidojimo būdą. Ir jam turi būti tai parnešta iš anksto apie galimas pasekmes ir pažymimas jo pasirinkimas. Elgesys su velionio palaikais ir velionio priešmirtinis pageidavimas tai šventa. Nežiūrint į tai kad jis jums yra tik nuvarytas arklys, ar mėsos gabalas, jis iš tikro buvo yra žmogus, Ir atimieji patyrę sukrėtimą, tai yra netektį, taip pat žmonės, o ne beširdžiai ir besieliai kompiuterizuoti asmens kodai su skaičiukais. Jų ašaros ir skausmas tikras. Ir sielavratas netekus atimo, kartais tunka ne vienerius metus, kartais tai labia didelė emocinė trauma.
    GAL LIETUVA PASIEKS DAR GILESNES ISTORINES AUKŠTUMAS KAIP HITLERIO LAIKAIS, KAI LAVONUS TIESIOG VIENAS ANT KITO SUMESDAVO Į DUOBĘ. nES AKI KUIE NURAŠYTI NERAGBINGOS VALSTYBĖS PENSIINIO AMŽIAUS ŽMONĖS NET GIMINAIČIŲ NETURI. Jūs nusikaltimų vykdytojai. LAUKIAMI NAUJOJOJO NIUMBERGO POCESO RSARAŠUOSE, I JIS LABAI DIDELIS. jŪSŲ TESIMO VALANDA ATEIS NESVARBU KIEK SPĖSITE IŠNAIKINTI ŽMONIŲ. iR BEJE NEPAMIŠKITE KAD TUITE JŪS SIELĄ, BEI SAVO SULAUAKSITE I PO SAVO PATIES KŪNO MIRTIES, BEI UŽSIDIRBSITE NEGERO UŽDARBIO, I NAUJAMAE GIMIME, tOKIE NUSIKALTIMAI JŪSŲ SIELOS YRAŠUOSE NEIŠSITRINS. nESVARBU KĄ RAŠYS VADOVĖLIAI. jŪS TUITE SAVO GYVENIMŲ ISTORIJĄ KAIP SIELOS, KARMOS REIKALUOSE YRA DAR VIENAS TEISMAS, NIEKAS NEBUS PAMIRŠTA, NORS NAUJAI GIMĘ JŪS VISKĄ PAMIŠITE, VISUS SAVO GYVENIMUS.

    Reply
  3. Antans

    Klaipėdos m savivaldybė nepajėgi spręsti medicinos problemų. Kaunas, Vilnius jau prieš 4-5 sav atrado dideles sales kur galima skiepyti gyventojus be jokių eilių, grūsčių. Todėl ten vakcinavimas vyksta sklandžiai, apie tai pastoviai informuoja Vilniaus, Kauno merai. Deja, Klaipėdos meras tyli lyg vandens prisisėmęs į burną. O per praėjusios vyriausybės egzistavimą, kai ši pandemija tik prasidėjo, pirmas pranešdavo apie sergamumus, mirusių skaičius nors ir ne visada atitikdavo realybę. Kur dabar Grubliauskas, kodėl neorganizuoja sklandaus vakcinavimo? Didesnių salių tikrai yra, tik reikia dirbti. Verkia, kad didelės kainos, o kiek pinigų iššvaistyta fantastinėms galimybių studijoms? O žmonių sveikatai kaip visada Grubliauskas pinigų neranda. Todėl kyla klausimas, ar ne gariau, kad pagrindines gydymo istaigas, medicinos organizavimas būtu Sveikatos Apsaugos Ministerijos žinioje, nes Klaipėdos savivaldybė su medicinos problemomis nesusitvarko.

    Reply
  4. Edgaras

    Vakar gavau vakciną.nebuvo jokių eilių,jokių laukimų.yra paskirtas laikas,reikia ateiti kada nurodyta.jei pradeda rinktis valandą anksčiau,tai čia jų prblema.atėjau 10 min.anksčiau,niekas nelaukė,buvau iškarto paskiepitas,dar 15 min. pasėdėjes palikau punktą.daug netikėlių,pagal juos nereikia visus lyginti.problema kogero dar gyva eilė,bet taip ir reikia paaiškinti.gyva eilė nekontroliuojama.

    Reply
  5. Anonimas

    Tai, kad Klaipėdos meras, panašu, nemėgsta senyvų žmonių – ne naujiena. Leido išpjauti vos ne visus brandžius medžius centre, kad vyresniems žmonėms nebūtų kaip pavėsyje karštą dieną pasėdėti ir t.t. Alfa patinams rūpi tik jaunų tuštučių užpakaliai? Tai ir negaili laiko jiems komentuoti FB puslapiuose. Gėda! Tokia nepagarba senjorams, verčiant juos stovėti net kelias valandas.

    Reply
  6. Mačiusi

    Taigi atrodo 100% kad mirė skiepyjamas ūmigus prie 3poliklinikos.juk visi matė atvykusią policiją, Aternos mašiną ir nešikus su kūnu maiše..
    Kidėl nerašo apie tai. Viskas vyko apie 14val visų akyse..žminės paveiklavo Aternos mašiną prič skiepų kabineto ir nešikus…kūną išnešė iš 3-os suaug piliklinikos…pernešė!
    Kodėl rašo apie 15.30 val eiles..o apue žmogaus mirtį nė žodžio. Molodiec purvasklaida, atspindi dienos įvykius …žiauru.

    Reply
    • Anonimas

      Taip išnešė mirusi žmogų. Mirė po skiepo.

  7. Vakcinius

    Klaipedoj kas antrą dieną- vieną mažėja,kitą sparčiai kyla!!! Klounai jūs klounai…?

    Reply
  8. Piemuo

    Avinų žygis į Šviesią ateitį…

    Reply
  9. NM

    Nebenorinčių sveikai dagyventi gyvenimą eilė….

    Reply
    • Tikrai.

      Ir aš taip įvardinčiau. Arba nori išbandyt nepatvirtintą skiepą.

  10. Mauris

    O tai ką, Zenekos jau nebeliko, kad prie tų „švelnesniųjų” reikia stumdytis valandų valandas. Juk pagal Zenekos technologiją ir rusiškas Sputnikas pagamintas, o kai kurie pensijonai kalbėjo, kad tik su Spuniku skiepinsis, na tai valio, vėliavą į rankas ir į eilę prie Zenekos. Vis būtų greičiau reikalas atliktas.

    Reply
    • Kostik

      NU TAJ JIE GIVENO TADA KADA SKIEPU BUVO PO 10 IR TOS VAKCINOS IR OSPA ,IR PALEOMELITA IR DAR KRUVA LIGU PAGULDE TAJ NESNEKEK NESAMONIU KAD SPUTNIKAS IRA KAZKAS NUO ASTROS , EJIE SALIA NEGULEJO MEDIKAS.

  11. Lauris

    Negazdinkite zmoniu su savo vakcinom kurie eina skiepitis yra durnei jei dar jauni ir jaunos nesusilauks daugiau vaiku

    Reply
    • Benas

      Būtent!

    • Taip,

      apie šitų vad.vakcinų nešamą nevaisingumą girdėjau iš Pasaulio gydytojų aljanso…

  12. klaipėdietė

    ,,koncervai,,sukluskit,ten stovi pagrinde jūsų rinkėjas,užteks šiltai užpakalius trinti,o žmonės tikrai supyks už tokį pasityčiojimą.Negi,negalima imtis iniciatyvos ir padėti,išspręsti tokį tik menką klausimą

    Reply
  13. Virgilija

    Taip iš tiesų baisų,kaip vykdomas skiepijimas,jokios tvarkos,o apie pagarbą žmogui reikia tik pasvajoti. Ateini savo laikų,tai suleidžia visus 8val.,nesvarbu, koks laikas paskirtas, darbuotojai pasimetę,viena su vienu pirštu maigo klavišus,kita nežino,kiek ir kieno dokumentų pasiiėmusi. Pasikiepitus suleidžia į patalpą,kur atstumų laikymasis, tik svajonė(nupaveikslavau nusiunčiau,bet jokios reakcijos). Tik Klaipėdoje taip yra,kiek teko girdėti. Tai kas kaltas, ar ,,vyriausybė”?

    Reply
  14. Anonimas

    Nesuprantu, kodėl jie kviesdami žmones skiepintis, nenurodo konkretaus laiko. Kituose miestuose žmonėms pasako valandą telefonu, o kodėl klaipėdoje ne? Kaip senukams tiek išstovėti? Tikras svoločizmas.

    Reply
  15. Baisu

    Vaizdas baisus. Jokios elementarios pagarbos žmonėms. Nėra tinkamų patalpų? Kodėl nėra elektroninės sistemos? Baisiausia, kai nėra noro tiksliai dirbti Klaipėdos žmonėms. Gal meras norėtų su Cesiuliu į eilės galą atsistot ir pastovėt su to negalinčiais žmonėmis?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This