Neskundžiamas verdiktas: Arvydas Vaitkus pažeidė įstatymą

Politika, Svarbu

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį patvirtino, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) dar 2019-ųjų birželį teisingai nusprendė, jog buvęs Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaiktus pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus.

Arvydas Vaitkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

VTEK buvo konstatavusi, kad A. Vaiktus laiku nepateikė privačių interesų deklaracijos, o taip pat joje nenurodė interesų konfliktą galinčių kelti asmenų.

A. Vaitkus su tokiu sprendimu nesutiko ir buvo jį apskundęs Vilniaus apygardos administraciniam teismui, tačiau jis pernai vasarį skundą atmetė. Šis teismas sutiko su VTEK išvada, kad A. Vaitkus per 30 dienų po paskyrimo Uosto direkcijos vadovu neteikė interesų deklaracijos ir padarė tai tik 2016 m. liepą. Taip pat buvo konstatuoja, jog A. Vaitkus tinkamai nedeklaravo galimo interesų konflikto dėl uosto bendrovių akcininkų ir bendrovių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, su kuria kandidatavo savivaldos rinkimuose, skirtos paramos. Ją šiai partijai tada skyrė jos kandidatų sąraše buvęs „Kamineros grupės“ akcininkas Arūnas Tuma, Birių krovinių terminalo vadovas Vidmantas Dambrauskas, pagrindinis šios įmonės akcininkas Igoris Udovickis ir jo sutuoktinė Olga bei Leonidas Bergeris, bendrovės „Fertirama” vadovas.

A. Vaitkus, nesutikdamas su tokiu pirmos instancijos teismo sprendimu, jį apskundė LVAT.

Skundą išnagrinėjusi šio teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Romanas Klišauskas, Gintaras Kryževičius ir Dainius Raižys, konstatavo, kad jis iš esmės yra grindžiamas tais pačiais argumentais kaip paduotasis pirmosios instancijos teismui, naujų aplinkybių, kurių šis nebūtų įvertinęs, nenurodyta.

Kolegija akcentavo, jog administracinių teismų praktikoje laikomasi pozicijos, jog valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo „privalo vengti net šališkumo regimybės”. Jos vertinimu, pirmosios instancijos teismas nustatė visas bylai reikšmingas aplinkybes, jas visapusiškai ir objektyviai ištyrė.

LVAT taip pat konstatavo, kad A. Vaitkaus veiksmai deklaruojant interesus neatitinka „pakankamų atidumo, rūpestingumo ir atidumo standartų”.

Tad neskundžiamu sprendimu dabar Klaipėdos miesto tarybos nariu esančio A. Vaitkaus skundas buvo atmestas.

Buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis A. Vaitkų iš Uosto direkcijos vadovo pareigų atleido po savivaldos rinkimų 2019-ųjų kovą, nes, jo nuomone, pastarasis pateko į tiesioginį interesų konfliktą. Šio sprendimo teisėtumą vėliau patvirtino ir dviejų instancijų teismai.

15 Comments

  1. *****

    Kiek pamenu VTEK sprendimais ” pažeidėjai ” yra ir Cesiulis , ir Velykienė , ir ….

    Reply
    • anonimas

      VTEK sprendimai turi skirtingą aktualumą, A. Vaitkus, valstybinio uosto direktorius buvo atleistas, o Cesiulis ar Velykienė yra žmonių tiesiogiai rinkti, gal rinkėjai sekantį kartą neišrinks, gal išrinks.

  2. Jonas

    Visiškas mulkis tas Vaitkus. Jis dar į merus ėjo klaunas ir tiek. Varyti tokius iš Klaipėdos ir tegul Simonavičiūtę ,Budiną ir Taraškų pasiima sau į kompaniją. Kyšininlas, melagis ir populistas A.V

    Reply
    • Jonui

      Jūs žinoma turite faktų ir juos galėsite pateikti teisėsaugai ?

    • Anonimas

      P.Jonai, jusu komentaras, tai tai tik jusu nuomone ir akyvaizdu nepagrista jokiais faktais.Be to, jus pažeidinejote asmesms garbę ir orumą .Tai tikrai negražu

    • anonimas

      O kokius įrodymus pateikti? Kad populistas, kad melagis, o dėl kyšininkavimo pasakyti gali tik tie, kurie turi teisę vykdyti operatyvinę veiklą.

  3. Tomas

    Apgailėtinas veikėjas, susidėjęs su susikompromitavusiais veikėjais. Lenda į valdžią visais įmanomais būdais. Miestą pavers pramonės ir atliekų zona.

    Reply
    • Tomui

      Tikra tiesa

    • Prašau

      konkrečiai . Gana pletkų .

    • Anonimas

      „Įdėmiai stebime kaip sekasi uosto kompanijoms, kaip pasitvirtina mūsų į uostą įdėtos investicijos. Matau KLASCO kompaniją ištisas paras per savo kabineto langą iš devintojo aukšto. Matau kiek atplaukė laivų, kiek pakrauta krovinių, pastatyti ir dirba naujieji kranai, naujai pastatyti sandėliai. Džiausiuosi KLASCO investicijomis ir jų gaunama grąža, o tuo pačiu šios kompanijos atnešama nauda Klaipėdos uostui ir valstybei“, – akcentavo A.Vaitkus.

      Skaityti daugiau: https://klaipeda.diena.lt/naujienos/verslas/imoniu-pulsas/klasco-solidarizuojasi-su-valstybe-787804

    • Primityvu anonime

      KLASCO įkurtas 1991 m ! Kiek buvo uosto vadovų , kurie pro langą matė panašų vaizdą ? 🙂 Vienas iš jų buvo liberalas E.Gentvilas , kuriam uosto direkcijos vadovo kėdė buvo ” minkštesnė ” net už EP iš kurio grįžo . E
      Gentvilas buvo iki A.Vaitkaus , jei ką …Ar buvę vadovai neturėjo rūpintis ” vaizdu pro langą ” ir miestu ? 🙂 Primityvu labai primityvu .

  4. :))))

    LVAT taip konstatavo , kad A.Vaitkaus veiksmai deklaruojant intetesus neatitinka ” pakankamų atidumo , rūpestingumo ir atidumo standartų ” :))) Nusižengimo jokio tik nepakako atidumo ir rūpestingumo deklaruojant standartus ? Oi tie teismų verdiktai ..Nežinai kartais ar čia juoktis ar verkti jau reikia ?

    Reply
    • Skaitytojas

      Tikriausiai nelabai įsiskaitėte į tekstą. LVAT juk sutiko su pirmos instancijos ir VTEK sprendimais, kad pažeidimas buvo.

    • :))))

      Paskaičiau dar kartą , dėl Jūsų Skaitytojau 🙂 Deklaravo ne per 30 d t.y. nelaiku , o taip pat joje nenurodė interesų konfliktą galinčių kelti asmenų . Ir ? Tai ką ir rašiau ” nepakankamas rūpestingumas ” 🙂

    • Anonimas

      Istatymas: padaryti reikia per 30 dienu
      Vaitkus: „Deklaravo ne per 30 d”
      Istatymui NUSIZENGTA

      Istatymas: deklaracijoje reikia nurodyti interesų konfliktą galinčius kelti asmenis
      Vaitkus: „nenurodė interesų konfliktą galinčių kelti asmenų”
      Istatymui NUSIZENGTA

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Miesto sveikatos įstaigoms siekia gauti 7 mln. eurų paramos

Klaipėdos savivaldybė skelbė, jog parengė investicinį planą ir jau pateikė paraišką finansavimui gauti, kad Sveikatos centro veikloje dalyvaujančios miesto gydymo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This