Aplinkosaugininkai stabdys neteisėtą europinių ungurių žvejybą

Regionas

Balandžio 21 d. Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) praneša pradedantis vykdyti akciją „Ungurys 2021“, kuri truks iki gegužės 31-osios.

Akcijos metu aplinkosaugininkai stabdys neteisėtą europinių ungurių žvejybą.

Lietuvos vandens telkiniai yra mažai užteršti ir palyginti atviri natūraliai ungurių migracijai. Palmiros Mart nuotr.

„Nors verslinė ungurių žvejyba apribota ir kasmet vykdomi ungurių įveisimo darbai, šių žuvų būklė vis dar sparčiai blogėja. Tarptautinės jūrų tyrimo tarybos duomenimis, europinių ungurių ištekliai yra už saugaus biologinio limito ribų“, – AAD pranešime spaudai pažymi Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis.

Europos Tarybos reglamente, nustatančiame priemones ungurių ištekliams atkurti, siūloma ne tik riboti žvejybą, bet taikyti ir kitas priemones, kad jūros nerštavietes pasiektų kuo daugiau šių žuvų.

Kaip pastebi K. Motiekaitis, vis dar neaišku, dėl kokių priežasčių nuo 8-ojo dešimtmečio pabaigos ungurių taip drastiškai sumažėjo visame areale.

Kadangi Lietuvos vandens telkiniai yra mažai užteršti ir palyginti atviri natūraliai ungurių migracijai, galime svariai prisidėti prie išteklių atnaujinimo.

„Dar užpernai aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai įgijo teisę atlikti objektų, kurių prekyba ribojama ar draudžiama, kontrolinius pirkimus. Naudodamiesi šia teise, aplinkosaugininkai stebės skelbimus ir rinks kitą informaciją apie prekybą galimai nelegaliai sugautomis žuvimis. Įtarę, kad daromas administracinis nusižengimas, atliksime kontrolinius pirkimus“, – pabrėžia Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėjas.

Taip pat aplinkosaugininkai imsis priemonių prieš ungurių nelegalią žvejybą.

„Stipriname ir žvejų mėgėjų, ypač povandeninės žvejybos, kontrolę. Vykdydami upių ir upelių, kuriais vyksta intensyviausia ungurių migracija, kontrolę, tikrinsime, ar nėra nelegaliai pastatytų užtvankų ar kitų kliūčių žuvų migracijai, ar hidroelektrinėse įrengtos efektyvios žuvų apsaugos priemonės, ar į upelius nepatenka teršalai“, – vardija K. Motiekaitis.

2009 m. unguriai buvo įtraukti į Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvenciją, kurios priede išvardytų rūšių egzemplioriams taikomas specialus prekybos reguliavimas. Draudžiama eksportuoti iš ES ir importuoti į ES europinius ungurius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Vyks medžioklės egzaminai

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gegužės mėn. įvairiuose šalies regionuose organizuos medžioklės egzaminus. Klaipėdoje egzaminai bus organizuojami gegužės 8 d. Teorijos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Už degusias atliekas – beveik 20 tūkst. eurų sąskaita

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad aplinkosaugininkai pagrįstai paskyrė beveik poros dešimčių tūkstančių baudą atliekas Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, tvarkančiai bendrovei ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Atliekas prie konteinerių renkantys tvarkytojai susilaukė sankcijos

Daugiau nei pusės milijono eurų metinį kontraktą su Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centru (KRATC) dėl bešeimininkėmis vadinamų atliekų surinkimo iš ...
2024-01-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This