Mokamo automobilių stovėjimo pokyčiai: liko tik lemiamas balsavimas

Miestas, Svarbu

Mokamo automobilių stovėjimo tvarkos siūlomi pokyčiai sulaukė ir daugiau politikų palaikymo. Finansų ir ekonomikos komiteto narių dauguma trečiadienį pritarė Klaipėdos savivaldybės pateiktam sprendimo projektui, tik jį šiek tiek pataisė. Tačiau visi vieningai sutarė, kad lemiamą žodį kitą savaitę tars miesto taryba.

Nuo gegužės 1-osios, jei pritars politikai, automobilių parkavimo tvarkos pokyčiai įsigalios ir pajūryje, ir senamiestyje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Sutrumpino dviem valandomis

„Atvira Klaipėda“ jau ne kartą rašė, jog Klaipėdos savivaldybės administracija siūlo, jog nuo gegužės 1-osios mokamo automobilių stovėjimo tvarkos pokyčiai įsigaliotų pajūryje – visa Melnragės ir kitos pajūrio teritorijos taptų geltonąja zona, o žalioji būtų tik naujai įrengtos aikštelės palei Girulių plentą. Rinkliava pajūryje būtų renkama nuo gegužės 1 dienos iki rugsėjo 15-osios kasdien nuo 8 iki 22 val.

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Rimantas Taraškevičius teigė, jog taip pailginti rinkliavos laiką yra nelogiška, panašu į pasipinigavimą, todėl komiteto nariai balsavo už tai, kad rinkliava pajūryje, kaip ir iki šiol, būtų renkama iki 20 val.

Nuo gegužės 1-osios, Klaipėdos savivaldybės siūlymu, geltonąją zona turėtų tapti ir Poilsio parko prieigos. Taip, anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, siekiama, kad parko lankytojai savo automobilius paliktų kitoje gatvės pusėje, prie „Studlendo“ esančioje aikštelėje.

Daugiausia pokyčių numatoma Klaipėdos senamiestyje. Siekiama, kad jie įsigaliotų nuo gegužės 1-osios ir nuo tada iki rugsėjo 15 dienos rinkliavą senamiestyje, kuris yra raudonoji zona, reikėtų mokėti kasdien nuo 8 iki 22 valandos. Dabar rinkliava renkama tik darbo dienomis nuo 8 iki 18 valandos.

Nuo rugsėjo 16 dienos numatoma, jog senamiestyje už valandą automobilio stovėjimo jau reikės susimokėti ne 90 centų, o 1,5 euro.

Nuo kitų metų pradžios numatoma branginti kone visus leidimus statyti automobilius tiek gyventojams, tiek verslui. Be to, nuo kitų metų pradžios numatoma išplėsti apmokestintas automobilių stovėjimo vietas – mėlynąja zona turėtų tapti Sportininkų gatvės rajonas iki Malūnininkų gatvės ir kvartalas tarp Sausio 15-osios ir Kauno gatvių.

Gyventojai pokyčių laukia?

Nors Klaipėdos senamiesčio verslininkai nepritarė daugeliui siūlomų pokyčių ir išdėstė savo pasiūlymus, anot Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjo Rimanto Mockaus, argumentuotas buvo tik vienas – nebranginti antro leidimo verslui. Tai ir sutarta padaryti.

„Jūs iš principo nepritariate senamiesčio verslininkams, kurie ten gyvena, dirba, mato realią situaciją. Pavyzdžiui, jie siūlo dabar nedidinti parkavimo rinkliavos, tai daryti tik 2023-2025 metais. Aš tą patį sakau, nes turime kovidinę situaciją, tuoj atsidarys lauko kavinės. Visos politinės jėgos rinkimuose deklaravo, jog reikia gaivinti senamiestį, palaikyti senamiesčio verslininkus, o darote priešingai“, – nuomonę reiškė Finansų ir ekonomikos komiteto narys Arvydas Vaitkus.

G. Neniškis patikino, jog parengtas sprendimas yra geras, kompromisinis ir jo gyventojai laukia.

„Melnragės, Poilsio parko prieigų gyventojai jau yra pikti, kad vis delsiame priimti sprendimus. Taip, daugiausia diskusijų kelia senamiestis ir reikia pripažinti, kad sutarimo nėra. Tačiau nuo rugsėjo prasidės penkių senamiesčio gatvių rekonstrukciją ir iš dabar esančių 400 parkavimo vietų, kol vyks rekonstrukcija, realiai liks 280-290. Tad tas rinkliavos tarifo padidinimas yra tarsi būdas sąžiningai įspėti, kad žmonės automobiliais nevažiuotų į senamiestį. Rinkliavos didinimas yra labiau psichologinio pobūdžio bandymas sureguliuoti srautus“, – aiškino G. Neniškis.

Komitetų nuomonės išsiskyrė

Komiteto nariai lyg ir sutarė, kad reikia išspręsti Melnragės ir Poilsio parko prieigų gyventojų problemas, kad šios zonos turi tapti geltonosiomis. Tačiau opozicijai priklausantys politikai priešinosi rinkliavos pakėlimui senamiestyje.

Todėl svarstyta, jog sprendimo projektą reikėtų atidėti, kad savivaldybė parengtų naują.

„Bet mes, septyni tarybos nariai, negalime ir neturėtume prisiimti tokios atsakomybės. Apsispręsti reikia visiems tarybos nariams miesto tarybos posėdyje“, – teigė Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis.

Todėl šiame komitete balsuota dėl viso pateikto sprendimo projekto ir penki nariai jį palaikė. Prieš balsavo Saulius Budinas, o A. Vaitkus susilaikė.

Jau anksčiau šiame sprendimo projektui pritarė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas, o Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete pritarimo nesulaukta.

„Kitą savaitę šitą klausimą iš esmės išspręsime miesto taryboje“, – konstatavo A. Kaveckis.

Tuo metu Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Viktoras Krolis trečiadienį raštu kreipėsi į visus miesto tarybos narius.

„Nepaisant ne kartą argumentuotai išdėstytos Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ketinimams prieštaraujančios verslo pozicijos, šį klausimą ir toliau ketinama svarstyti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje. Raginame Jus nebalsuoti už sprendimą dėl šios rinkliavos didinimo ir apmokestintų miesto teritorijų plėtimo. Tokiam sprendimui pandeminiu verslo veiklos draudimo ar ribojimo laikotarpiu nėra ekonominės logikos, žinant, kad gyventojų pajamų didėjimui ir verslo atsigavimui prireiks laiko. Rinkliavos didinimo argumentai nepagrindžia tokio didinimo tikslų arba jie prieštarauja vieni kitiems, apmokestintų teritorijų mieste plėtimui ir branginimui nepaliekant jokių pigesnių alternatyvų“, – politikus savo rašte paragino V. Krolis.

10 Comments

  1. Centas

    O ar bus galima mokėti 1, 2 ir 5 ct nominalo monetomis? Tai juk oficialiai įteisinti pinigai, jie privalo būti neribotai priimami visose mokėjimo vietose. O tokį parkomatą, kuris šių monetų nepriima, reikėtų užkabinus su trosu nuversti žemėn kaip neteisėtai naudojamą daiktą.

    Reply
  2. Gal pradėkit nuo savęs!

    Kažkaip bekeldami mokesčius, savivaldybės klerkija pamirso apie save. Juk valdininkai miesto centre( šalia Vytauto 13) užsiėmė nemažą aikštelę , kur uš savo automobilių parkavimą nemoka nė cento! O aplinkinių namų gyv. tiesiog nėra net kur pasistatyti automobilių. Valdžiažmogiai taip pat galėtų į darbą važinėtis viešuoju transportu, kaip tai jie siūlo daryti miestiečiams, arba persėsti ant dviratukų. O dabar, sugalvojo mat eilinį pasipinigavimą, o po to ištaškymą , surinktų iš gyventojų pinigų! …..ir dar , užtenka jiems cinizmo, siūlyti gyventojams, iki 60% sumos susimokėti už kiemų infrastruktųrą!!!

    Reply
  3. klp

    Džiugu, kad kelia stovėjimo mokestį. Gal pagaliau miestas ims vaduotis iš automobilių gniaužtų ir atgims? O alga savivaldybėje reikia kelti.

    Reply
    • O alga savivaldybėje reikia kelti?

      :DDDDDDD

    • klp

      Joks save gerbintis žmogus nei dirbti už tūkstantį į savivaldybę, kai privačiam sektoriuje ar kad ir uosto direkcijoj algos žymiai didesnis.

    • DIRBTI į savivaldybę?

      :DDDDDD

  4. Siūlau savivaldybėi

    Sumažinti algas. Nemokėti sau premijų. Kadangi naudos mažai tik kenkimas miestiečiams ,siūlau tračdali atleisti iš darbo.

    Reply
  5. Euriukas

    Kur Alina V. , kiti politikai? Cia grynas KKT pasipinigavimas.

    Reply
  6. MJ

    Kažkodėl negirdžiu argumentų, kodėl reikia plėsti parkavimo zonas ties Sportininkų g. ir iki Kauno g.

    Reply
  7. Antis

    Turiu alternatyvus pasiulymas:
    galima be jokiu problemu per puse sumazinti savivaldybes darbuotoju skaicius.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This