Pradedami skirstyti Klaipėdos SGD terminalo pajėgumai

Uostas ir jūra

Naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė AB „Klaipėdos nafta“ (KN) pranešė pradedanti kasmetinę procedūrą – SGD terminalo pajėgumų skirstymą naujiems, 2022-iesiems dujų metams, prasidedantiems 2021 m. spalio 1 dieną.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„SGD terminalo veikloje šie dujų metai buvo intensyvūs. Pernai per pajėgumų skirstymo procedūrą buvo rezervuota daugiausiai pajėgumų per visą SGD terminalo istoriją, o dujų metų pabaigoje – ir ženklus papildomų pajėgumų kiekis. Tai lėmė rinkoje nusistovėjusios žemos SGD kainos, kuriomis SGD pirkėjai Europoje aktyviai naudojosi. Pirmąjį šių metų ketvirtį SGD paklausa Azijoje buvo aukšta ir dalis SGD krovinių nukreipiami būtent ten, tačiau gamtinių dujų tiekimas per Klaipėdos SGD terminalą klientams ir toliau išlieka svarbus. Šie metai gali būti klientams svarbūs planuojant savo veiklą ir rezervuojant SGD terminalo pajėgumus dar ir dėl planuojamos baigti GIPL jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos, kuri atveria papildomą rinkos potencialą“, – pranešime cituojamas Mindaugas Navikas, KN komercijos direktorius.

Per einamuosius 2021 dujų metus (skaičiuojami nuo 2020 m. spalio 1 d. iki 2021 m. rugsėjo 30 d.) SGD terminale priimtas 41 dujovežis (palyginti, praėjusiais dujų metais – 42), iki dujų metų pabaigos laukiama dar 9 dujovežių. Per šį laikotarpį atgabenta 1,73 mln. kub. metrų SGD, daugiausiai (82 proc.) – iš JAV. Per 2020 m. balandį skelbtą SGD terminalo pajėgumų skirstymo procedūrą buvo rezervuotos apie 8,4 TWh terminalo pajėgumų, tačiau per einamuosius dujų metus rezervuota dar beveik 12 TWh, iš viso 20,3 TWh (palyginti, ankstesniu laikotarpiu – 22 TWh).

„Šiemet keliame sau uždavinį atsakyti į klausimą, koks ilgalaikių pajėgumų skirstymo mechanizmas ir tarifikacijos modelis gali būti geriausiai pritaikomas Klaipėdos SGD terminalo veikloje. Šiuo tikslu išoriniai ekspertai atliks studiją, kuria bus palyginti Europoje veikiančių SGD terminalų pajėgumų skirstymo ir kainodaros mechanizmai. Atitinkamai radus optimalų mūsų terminalui tinkamą modelį, keisis tiek pajėgumų skirstymo principai, tiek ir pati kainodara, tačiau šiems dujų metams jokie pakeitimai dar nenumatomi“, – sako M. Navikas.

Bendrovė pajėgumus skirsto pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos ir bendrovės generalinio direktoriaus suderintas, patvirtintas ir viešai paskelbtas taisykles. SGD terminalo pajėgumų skirstymo metu išankstine tvarka bus skirstomi SGD išdujinimo pajėgumai ir SGD perkrovos pajėgumai.

Bendras skirstomų SGD terminalo pajėgumų dydis siekia 3,75 mlrd. nm3, o tai sudaro 44 625 000 MWh per metus, taikant gamtinių dujų viršutinę šilumingumo vertę 11,90 kWh/nm3. Bendrovė nuolat skelbia ir atnaujina savo interneto svetainėje informaciją apie laisvus SGD terminalo pajėgumus, kuriuos galima įsigyti ir dujų metų eigoje.

SGD terminalo potencialių naudotojų prašymus KN priima iki  gegužės 24 d. 16:30 val. Lietuvos laiku.

Šiais dujų metais SGD terminalu Klaipėdoje naudojasi 6 įmonės iš Lietuvos ir Estijos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos SGD terminale - išskirtinė operacija

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad jos valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale Klaipėdoje vyko neeilinė perkovos operacija: iš ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This