Dirvožemio tarša – ir pietinėje miesto dalyje: pavojingomis įvardintos 11 teritorijų

Miestas, Svarbu

Dirvožemio tarša sunkiaisiais metalais užfiksuota ir pietinėje miesto dalyje. Tai paaiškėjo, kai penktadienį viešai buvo pristatyti Klaipėdos savivaldybės 2020 m. aplinkos oro taršos, dirvožemio ir triukšmo monitoringo rezultatai.

Viena iš teritorijų pietinėje miesto dalyje, kurioje nustatyta dirvožemio tarša, yra ir „Versmės” progimnazijos stadionas. Palmiros Mart nuotr.

Dirvožemio monitoringą atliko Pajūrio tyrimų ir planavimo institutas. Pernai dirvožemis tirtas pietinėje miesto dalyje ir Klaipėdos paplūdimiuose. 2019 metais dirvožemio monitoringas buvo atliktas šiaurinėje miesto dalyje ir tada paaiškėjo, kad didelės teritorijos yra užterštos chromu ir kitais sunkiaisiais metais. Šiuo metu Klaipėdos savivaldybė jau ieško rangovo, kuris sutvarkytų teritorijas palei Švyturio gatvę, o taip pat Vitės progimnazijos stadioną ir darželio „Bitutė“ teritoriją. Rangovas turės nukasti ir išvežti užterštą dirvožemį, o į jo vietą atvežti naują.

Pietinėje miesto dalyje pernai dirvožemis tirtas 68 vietose, o taip pat ir trijuose paplūdimiuose – Melnragėje, Giruliuose ir Smiltynėje. Paplūdimiuose jokios taršos nerasta.

Kitokia situacija yra mieste. Klaipėdos turizmo mokyklos teritorijos grunte aptiktas neleistinas cinko kiekis, o „Gilijos“ mokyklos stadiono grunte aptikti neleisti kiekiai arseno, vario ir cinko. Šioje vietoje taip pat aptiktas bario kiekis, kuris yra labai artimas ribinei vertei.

Pietinėje Klaipėdos dalyje taip pat nustatyta 11 teritorijų, kuriose įvairių sunkiųjų metalų kiekiai viršija 55 proc. ribinės vertės. Tokios teritorijos yra jau minėta Klaipėdos turizmo mokykla ir „Gilijos“ pradinė mokykla, o taip pat – H. Zudermano gimnazijos stadionas, „Versmės“ progimnazijos stadionas, „Smeltės“ progimnazijos stadionas, „Vėtrungės“ gimnazijos stadionas, „Aukuro“ gimnazijos stadionas, Klaipėdos universiteto teritorija Minijos g. 153, lopšelio-darželio „Volungėlė“ teritorija, Pajūrio pagrindinės mokyklos teritorija ir lopšelio-darželio „Žemuogėlė“ teritorija.

Daugelyje šių teritorijų būtent chromo koncentracija siekia daugiau nei 55 proc. ribinės vertės.

„2019 metais tyrimai buvo šiaurinėje miesto dalyje ir fiksuoti chromo viršijimai. Dabar irgi fiksuojame chromą. Kokios priežastys? Tos vietos, kur aptikti ribinių verčių viršijimai ar priartėjimai prie jų, yra greta intensyvių gatvių ir lyg tai galėtų turėti įtakos, bet taip teigti negalima. Galbūt padidėjimas įtakos turi ir natūralūs gamtiniai kiekiai, prigimtinė uolienų sudėtis. Procesai turėtų būti stebimi ir patvirtinti moksliniais tyrimais. Tačiau lyginat šiaurinė ir pietinė miesto dalis, matome, kad pietinėje geohigieninė aplinka yra saugesnė, nes čia tik mažiau nei 3 proc. tirtų vietų aptikome viršijimus, o šiaurinėje šis santykis siekė 24 proc.“, – teigė Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto atstovė Raimonda Ilginė.

Ji tvirtino, kad dirvožemio tarša sunkiaisiais metalais žmogui gali pakenti tuomet, jei jis vartoja jame užaugintas daržoves. Grėsmė kyla ir tuomet, kai sunkieji metalai ir grunto patenka į pažemės sluoksnį ir gali būti įkvėpti su dulkėmis. „Todėl derėtų informuoti gyventojus, kokia turėtų būti jų elgsena ir gyvenimo ypatumai. Be to, reikėtų iki minimumo sumažinti neapželdinto grunto plotus, kad sunkieji metalai su dulkėmis nepatektų į aplinką“, – vardijo R. Ilginė.

Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys domėjosi, koks tolimesnis likimas laukia Klaipėdos turizmo mokyklos ir „Gilijos“ pagrindinės mokyklos stadionų, kuriuose nustatyta tarša, viršijanti leistinas normas.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaiteinė tvirtino, jog numatoma atlikti ekogeologinius tyrimus, kurie leis suprasti, ar tarša yra tik taškinė, ar apima platesnes teritorijas.

„Realiai procedūra yra tokia pati, kaip šiaurinėje miesto dalyje – pirmiausia ekogeologiniai tyrimai, o paskui tvarkymo planai ir darbai“, – teigė R. Jievaitienė.

4 Comments

  1. Lina

    Kitų darželių aplink Turizmo mokyklą dirvožemis – super.Ypač,kai riedės autotraukiniai ,,fūros” Baltijos pr.

    Reply
  2. Anonimas

    Pajūrio pagrindinės mokyklos Klaipėdoje neegzistuoja, yra Pajūrio progimnazija. O dėl straipsnio ačiū, tuoj vėl mūsų ministrelis Gentvilą vėl pora ekologų išmes iš darbo, ir tema baigta.

    Reply
  3. Anonimas

    Tegul dar daugiau kerta medžius ir naikina želdinius. Leidžiant tokiam, atsprašant, merui ir jo šutvei.

    Reply
  4. ū9

    Gilija yra ne pagrindinė, o pradinė mokykla. Ištaisykite staripsnyje klaidas. ir „Gilijos“ pagrindinė mokykla, ir „Gilijos“ pagrindinės mokyklos stadionų, kuriuose nustatyta tarša.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This