KUL ginekologių baudžiamoji byla išnagrinėta uždarame teismo posėdyje

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Kaip atsitiko, kad gimdyvei atliekant vadinamąjį Cezario pjūvį, jos vidaus organuose galimai buvo paliktas svetimkūnis, kuris pašalintas per antrą operaciją, nuo gimdyvės nuslėpus tikrąją jos priežastį?

Šias bei kitas gana mįslingas aplinkybes bandė išsiaiškinti Klaipėdos apylinkės teismas, kuriame ketvirtadienį po pietų nuotoliniu būdu pradėta ir po pusantros valandų baigta nagrinėti trijų Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Akušerijos-ginekologijos departamento gydytojų byla.

Minėto departamento medikė Viktorija Ežerskė, Pogimdyminio skyriaus vedėja Neringa Radziminskienė ir Ginekologijos dienos chirurgijos skyriaus vedėja Irena Šlepavičienė buvo kaltinamos piktnaudžiavusios tarnyba ir klastojusios dokumentus.

Tačiau visuomenei apie tai, kas vyko teisme, sužinoti nepavyks.

Atjungė neįspėję

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė iš anksto pasirūpino, kaip numato įstatymas, kad jai būtų leista prisijungti prie nuotoliniu būdu per zoom programą vykstančio teismo posėdžio ir prisijungimo nuorodą ji gavo, tačiau ketvirtadienį, prisijungus prie posėdžio, prasidėjo keistoki dalykai.

Prieš pat teismo posėdį kompiuterio ekrane buvo gerai matomas vaizdas, tačiau nebuvo jokio garso. Buvo galima suprasti, jog esama tam tikrų trikdžių, tačiau vėliau, juos sutvarkius, žurnalistė, jos niekaip neįspėjus, nuo zoom programos išvis buvo atjungta.

Po kurio laiko pavyko sužinoti, kad buvo priimtas sprendimas daryti uždarą teismo posėdį. Esą tokį prašymą pateikė nukentėjusioji, o teisėja Ingrida Krušienė jos prašymą patenkino.

Vystant įprastiems teismo posėdžiams tokiais atvejais pirmiausia pagarsinamas prašymas rengti uždarus posėdžius, o žurnalistai iš salės būna išprašomi tik po to, kai teisėjas paskelbia atitinkamą nutartį. Šį kartą tai nebuvo padaryta.

Tai ne pirmas neįprastas, detektyvą primenantis nutikimas, susijęs su šia byla.

Nors apie visus, neretai ir gana nereikšmingus baigtus tyrimus Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) pareigūnai yra linkę pasigirti, išplatindami oficialių pranešimą spaudai, šį kartą nei STT, nei tyrimui vadovavusi prokuratūra to nepadarė – byla teismui buvo perduota paslapčia nuo visuomenės.

„Atviros Klaipėdos” šaltinių teigimu, taip padaryta greičiausiai buvo dėl to, jog kaltinamųjų suole atsidūrė žinomos KUL medikės. Esą nei su ilgamečiu KUL vadovu, nei su ligoninėje dirbančiais medikais niekas Klaipėdoje, taip pat ir pareigūnai, pyktis nenori.

Įdomi aplinkybė ir tai, kad žurnalistams skirtoje teismų tvarkaraščių prieigos sistemoje ties kitu šios bylos posėdžiu, kai bus skelbiamas nuosprendis, kaltinamųjų pavardžių jau nebeliko, įrašyta frazė „duomenys neskelbiami”. Tuo metu kitų garsių šiame teisme uždaruose posėdžiuose nagrinėjamų bylų, kaip kad Viktoro Usovo galimos pedofilijos ar manekenės Dovilės Didžiūnaitytės mirties aplinkybių bylose kaltinamųjų pavardės tvarkaraščiuose iki šiol būdavo skelbiamos.

Bylos esmė

„Atvirai Klaipėdai” apie teismą paslapčia pasiekusią bylą sužinoti pavyko kovo viduryje.

Portalo šaltinių teigimu, medikės kaltinamosiomis tapo po vienos blogai dar 2019-ųjų pabaigoje atliktos operacijos.

Esą darant gimdyvei vadinamąjį Cezario pjūvį, jos viduje buvo paliktas svetimkūnis, lyg ir medicininės marlės likučiai.

Po operacijos gimdyvės sveikatai ėmus blogėti, susirūpinusios medikės antrą dieną padarė tyrimus, kurių metu ir aptiko tai, kas moters organizme buvo palikta. Tačiau šį faktą gydytojos nuo pacientės nuslėpė, jai pasakiusios, jog viduje dėl neaiškių priežasčių formuojasi kraujo krešuliai ir būtina daryti antrą operaciją.

Atlikus antrą operaciją, svetimkūnis buvo pašalintas, tačiau apie tai medicininiuose dokumentuose neužsimenama. Į juos, šaltinio teigimu, įrašyta, jog operacijos metu buvo pašalinti tik kraujo krešuliai.

Todėl be piktnaudžiavimo tarnyba medikėms buvo pareikštas kaltinimas ir dėl dokumentų klastojimo.

Visgi, neoficialiais duomenims, kaltinamosioms su nukentėjusiąja pavyko susitarti, sumokėjus jai nemenką piniginę kompensaciją. Šis faktas greičiausiai turėtų nulemti ir nuosprendžio sunkumą, ir jo pobūdį.

Sprendimą šioje byloje žadama skelbti gegužės vidury.

4 Comments

  1. Amžinai dėkinga

    Pasaulio pabaiga, ir ne kitaip.. Visas straipsnis, pasipiktinimas apie tai, kaip gi galėjo tokią ,,kriminalinę žurnalistę” atjungti iš posėdžio?..Bet parašyti juk vis tiek reikia, bent jau pasvarstymus., nors iš raštliavos taip ir nesupratau tai kuri iš ginekologių ,,blogiausia”? Bet žinau, kuri geriausia…Asmeniškai teko susidurti su gydytoja Ežerskiene, nuostabus, jaunas, šiltas, labai profesionalus žmogus,… tik atėjusi į darbą, skubiai nuėjo operuoti mano dukrą, nors prieš tai, dukra jau parą laiko gulėjo tame skyriuje, vis blogėjo, silpo, bet kita budinti gydytoja vis kažko laukė, tempė laiką (tik po to išsiaiškinau, jog ta gydytoja net nesugeba atlikti tokių operacijų, kurios reikėjo dukrai, nors ji jau tikrai pensijoje, tai darbo stažas bus koks šimtmetis). Išoperuotai dukrai Ežerskienė perpylė kraują, ir po kelių dienų sveika ir laiminga dukra grįžo namo…o aš lieku tiesiog amžinai dėkinga, ir laiminga kad dar turim tokių gydytojų, mylėkim ir palaikykim juos…

    Reply
  2. spec

    Kam priklauso atviraklaipeda? kodel bijot rasyti apie rimtus nusikaltimus, pvz apie nefridos ambulatorijos „gydytoju” nusikaltimus? kaip jie sukciauja, klaidina, apgaudineja pacientus, kaip per susitarimus fabrikuoja diagnozes, ir tt…turi stoga nieko nebijo. o jus kaip suprantu bijot rasyti apie nefridos nusikaltelius.

    Reply
  3. AČIŪ.

    O man gerbiama gydytoja Šlepavičienė po gimdymo išgelbėjo gyvybę. Įtariau, kad kiti medikai per gimdymą buvo prisidirbę, bet mano tikslas buvo ne ieškoti kaltų, o išgyventi ir užauginti dukrytę. Manau, kad kas nedirba, tas neklysta.

    Reply
    • Regina

      Gerbiamoji, ar suvokiate ką patyrė dėl medikų aplaidumo aprašoma gimdyvė? Dėl Klaipėdos tesininkų, tai jie jau pasigarsinę visoje Lietuvoje kaip labai „sąžiningi”.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This