Grįžimas į mokyklas – savivaldybių valioje. Kaip elgsis Klaipėda?

Švietimas

Vyriausybė trečiadienį nusprendė, kad 5–11 klasių moksleiviai į mokyklas gali grįžti nuo gegužės 10 dienos, tačiau savivaldybėms palikta teisė pačioms apsispręsti, kaip toliau organizuoti mokymosi procesą.

Klaipėdos savivaldybė pasitarimą dėl šio ir kitų aktualių klausimų su mokyklų vadovais rengs penktadienį. Tuo metu situacija su nuo pirmadienio į mokyklas grįžtančiais abiturientais uostamiestyje yra įvairi – netrūksta gimnazijų, kur grįš visi iki vieno, bet yra ir tokių, kur nemažai dvyliktokų rinksis savarankišką mokymąsi.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ką nutarė Vyriausybė?

Pasak švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, sprendimas dėl mokinių sugrįžimo yra itin sudėtingas, nes mažėja savivaldybių, esančių prieš atskaitos tašku laikomą 200 COVID-19 atvejų 100 tūkst. žmonių ribą, bet kartu matomos didelės problemos su vaikų motyvacija, psichologine sveikata.

Anot ministrės, likę pora mokslo metų mėnesių yra „gyvybiškai svarbūs”, nes mokytojams būtina įsivertinti rezultatus, pasirengti kitiems metams.

Tad Vyriausybei buvo pateiktas siūlymas, jog nuo gegužės 10 d. mišriu būdu į mokyklas galėtų sugrįžti ir 5-11 klasių mokiniai, bet savivaldybėms paliekama teisė įvertinus pandeninę situaciją ir testavimo pajėgumus spręsti dėl konkretaus, saugaus sugrįžimo algoritmo.

„Kiekviena savivaldybė ar mokykla pati priims tvarką, kaip organizuojamas ugdymas ir kaip derinamas kontaktinis ir nuotolinis ugdymas, kokios klasės ir kuriomis savaitėmis ar dienomis mokosi mokykloje, kada – iš namų. Mokykloms ir jų steigėjams pateiksime konkrečias rekomendacijas, siūlysime laikytis vadinamojo šachmatinio tvarkaraščio, kad į mokyklas vienu metu neateitų visos klasės ir būtų išvengta klasių ir srautų maišymosi“, – teigė ministrė.

Ji priminė, kad jau yra įteisintas naujas testavimas metodas greitaisiais antigenų testais, kai nereikalinga laboratorija, tokius testus galės atlikti patys mokiniai, prižiūrint mokyklų darbuotojams. Į tyrimų centrus būtų siunčiama tik gavus duomenis, kad galimas užsikrėtimas COVID-19.

Savivaldybės, anot ministrės, taip pat galės pasirinkti, kokius testavimo metodus rinktis – kaupinius ar antigenus. Visiems būtų privalomos kaukės ir kitos operacijų vadovo sprendimuose numatytos saugumo priemonės.

Testai gali būti neatliekami tiems mokiniams, kuriems ugdymas organizuojamas atvirose erdvėse. Taip pat testuotis neprivaloma pradinukams (jei savivaldybė nenusprendžia kitaip), kurie lanko mokyklas savivaldybėse, esančiose mažesnio sergamumo zonoje. Į ją patenka Klaipėdos miesto ir rajono, Neringos, Skuodo bei Šilutės rajono savivaldybės. Dėl pablogėjusios situacijos nuo gegužės 10 d. iš jos išbraukiama Kretingos rajono savivaldybė – jos pradinukai nuo gegužės 10 d. tęsti mokslus mokyklose galės tik profilaktiškai testuojantis kaupinių metodu arba greitaisiais antigeno testais.

Abiturientams testavimas tik rekomenduojamas, nes daugiau kaip pusė jų pasiskiepijo arba yra įgiję imunitetą.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad tokį sprendimą lydės grupė papildomų teisės aktų, kuriuose bus detalizuojami visi reikalavimai, bus esą ir mokomoji medžiaga, vaizdo klipas, kurie paaiškins testavimosi niuansus ir kitus klausimus.

Vyriausybės sprendimu, egzaminai mokiniams, kurie baigia ugdymo programą pagal užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų švietimo programas ar stoja į bendrojo ugdymo programas vykdančias mokyklas, gali būti rengiami patalpose ne daugiau kaip 10 mokinių. Egzaminų rengėjai privalės užtikrinti operacijų vadovo nustatytas sąlygas.

Daug klausimų

Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus patarėjos Vidos Bubliauskienės teigimu, sulaukus Vyriausybės sprendimo ir jį lydinčių teisės aktų bus tariamasi su mokyklų vadovybe. Toks pasitarimas planuojamas penktadienį.

„Teko jau kalbėtis su keletu vadovų, jie mato, kad sugrįžimas gali būti tik palaipsniui, šachmatų principu. Užtikrinti operacijų vadovo reikalavimus yra nepaprastai sudėtinga – ir dėl to, kad vaikai niekur nesusitiktų, ypač turinti ir pradinukus, ir dėl maitinimo organizavimo, kai negali į valgyklą eiti skirtingų klasių mokiniai. Kiekviena mokykla yra skirtingoje situacijoje, turi skirtingą klasių komplektų skaičių. Vadovų atsakomybė yra didžiulė. Kol kas mūsų padėtis yra lengvesnė tik tuo, kad nereikia kaupinių testavimo, bet kiekvieną dieną situacija gali keistis”, – sakė patarėja.

Pasak jos, gimnazijos jau ruošiasi dvyliktokų sugrįžimui nuo ateinančio pirmadienio, gegužės 3-iosios, tačiau jose situacija yra skirtinga.

„Ąžuolyno”, „Varpo”, Vydūno, „Vėtrungės”, Zudermano gimnazijose sugrįžta visi iki vieno. „Žaliakalnio” bendruomenė yra sutarusi, kad sugrįžta savaite vėliau, nuo 10 dienos. Daugiausia negrįš „Žemynos” ir „Aukuro” gimnazijose, kitur po du-tris. Vardija įvairias priežastis – ir dėl saugumo, nebemato tikslo, kitiems atrodo, kad bus daugiau streso, kad jau nieko nepakeis kontaktinis mokymas. Gali būti, kad dalis vaikų taip ir papiktnaudžiauja. Pagal nuo gegužės 3-iosios įsigaliosiantį įsakymą tokiais atvejais turi būti pateikiamas prašymas, kad jam būtų leidžiama mokytis namie savarankiškai. Abiturientas tada pats prisiima atsakomybę, jam bus siunčiamos užduotys, už kurias turės atsiskaityti”,  – sakė V. Bubliauskienė.

5 Comments

  1. Kodėl

    patys seimūnai negrįžta į darbą? Jei mano, kad mokiniai gali, tai kodėl jie, suaugę valdininkai, to negali?

    Reply
  2. Kur logika?

    Sergamumo rodikliai blogėja, o vaikus į mokyklas? Tikrai ne. Visa šeima saugojomės per karantiną, o dabar dėl mėnesio į tvankias, pilnas klases? Tikiuosi, kad gerb. Meras priims logišką sprendimą – atidės kontaktinį mokymą iki rugsėjo 1 d.

    Reply
  3. Kokybiškas mokymas privalomas

    Grubliauskas neparuošė mokyklų grįžimui, per pusę metų nuotolinio mokymo nesugebėjo. Ministerija kratosi atsakomybės, nors karantiną įvedė Vyriausybė. Vyriausybė turėtų ir spręsti. Eina antri viruso metai, atsirado ir supratimas, ir testai. Bet Grubliauskui ir savivaldybei tai dzin, kad mokyklose vyko ne visos pamokos, mokytojai pamokas vedė ir iš automobilių. Arba nevedė, nes jiems reikėdavo pas gydytoją. Ir Klaipėdos miesto savivaldybė nėra tarp juodųjų, kad turėtų labai ilgai galvoti. Vaikai turi grįžti į kontaktinį mokymą, nes kas bus rudenį – vėl niekas nežino ir mokyklos vėl nebus pasiruošusios.

    Reply
  4. Nu va,

    mokyklos su šimtais mokinių ir darbuotojų geba pasiruošti grįžti į darbą, o seimūnai mėgaujasi poilsiu ir nė nesvarsto dirbti (kai kurie net nedalyvauja nuot. pokalbiuose, o algą gauna).

    Reply
    • Išsigandę tėvai

      Kažkas rašo,,Geba grįžti į kontaktinį”. Gal nereikia gabumų demonstruoti prieš kovidą? Šiam virusui visi skanūs, ir gabūs ,ir negabūs, ir jo bijantys, ir jį ignoruojantys. Viliuosi, kad meras Grubliauskas priims protingą sprendimą ryt poryt.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Švietimas

Po patikrinimo sunegalavusi vaikų darželio direktorė neteks pareigų?

Po to, kai kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ aptiko daugybę ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This