Teisėsaugos akiratyje – odontologijos sektorius: galimai slepiamos pajamos, vengiama mokesčių

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos prokuratūra kontroliuoja ir vadovauja dviem didelės apimties Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos vykdomiems ikiteisminiams tyrimams, susijusiems su odontologinių prekių naudojimu ir platinimu, taip pat kelių dešimčių odontologijos kabinetų veikla.

Dėl galimo neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo tiriama dviejų įmonių, užsiimančių didmenine dantų implantų ir jų priedų prekyba, veikla. Viename iš tyrimų domimasi galimu dviejų asmenų neteisėtu praturtėjimu. Turimais duomenimis, viena iš įmonių galėjo nesumokėti per 370 tūkst. eurų mokesčių.

Anot FNTT pranešimo, atliekant nurodytus ikiteisminius tyrimus, pastarosiomis savaitėmis visoje Lietuvoje buvo atlikta 50 kratų. Šiuo metu tyrėjai bei ekspertai analizuoja rastus apskaitos bei kitus tyrimui reikšmingus dokumentus, nustatinėja valstybei padarytą žalą.

„Atliekamas tyrimas leidžia įtarti, kad visoje Lietuvoje veikia odontologinių prekių, daugiausia dantų implantų, pardavėjų ir platintojų tinklas, galimai slepiantis pajamas bei mokesčius valstybei. Įtariama, kad didmenine prekyba užsiimančios įmonės iš Europos Sąjungos (ES) arba trečiųjų šalių importuoja dantų implantus bei jų priedus, produkciją parduoda Lietuvoje, naudodamos kruopščiai sukurtas mokesčių vengimo schemas. Manoma, kad dalis pardavimo pajamų gali būti apskaitomos pagal apgaulingą likučių forminimo schemą – susitarus su odontologijos kabinetais, forminami fiktyvūs prekių grąžinimai pardavėjui, nors iš tiesų implantai ir medžiagos jau būna panaudoti, likučiai nesutampa su įrašais apskaitos dokumentuose”, – rašoma pranešime.

Atlikus kratas odontologijos kabinetuose įtarta, kad didelė dalis odontologijos kabinetų neveda medicinos priemonių apskaitos žurnalų, kurie privalomi pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą. Manoma, kad tokiu būdu mėginama nuslėpti vykdytos veiklos mastą.

FNTT pareigūnai tikrina vienos iš įmonių direktoriaus asmenines pajamas. Įtariama, kad įsigytas turtas ir asmens išlaidos viršija oficialias pajamas. Neaiškumų dėl išlaidų ir oficialių pajamų nesutapimo kilo ir dėl dar vieno asmens, kuris galimai platina dantų implantus bei dirba skyriaus vedėju vienoje iš klinikų. Tiriamas galimas neteisėtas šių asmenų praturtėjimas.

Už mokesčių vengimą teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 750 MGL, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Už nusikalstamu būdu gautą didelės vertės turtą griežčiausia gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Odontologijos sektoriuje naudojamos įtartinos mokesčių slėpimo schemos, FNTT vertinimu, dominuoja ir kituose pareigūnų atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose. Nustatyti pažeidimai susiję su apgaulingu apskaitos tvarkymu, atlyginimais vokeliuose, galimu gautų pajamų neapskaitymu, kurio tikėtina priežastis – gaunamas neoficialus darbo užmokestis, taip pat dėl didelio darbo užmokesčio atsirandančios prievolės mokėti didesnį nei 5 proc. pelno mokestį. Įtariama, kad pajamos neapskaitomos ir todėl, kad jos panaudojamos neoficialiam darbo užmokesčiui išmokėti.

FNTT vertinimu, odontologijos sektorius priskiriamas prie rizikingų verslo sektorių Lietuvoje, kuriam praėjusiais ir šiais metais tarnyba skiria daugiau dėmesio. Per 2020 m. vien FNTT Klaipėdos apygardos valdyba pabaigė 4 ikiteisminius tyrimus, susijusius su odontologijos kabinetų veikla, kitais atvejais už apgaulingai tvarkomą apskaitą įmonės atsakingiems asmenims surašyti ANK protokolai. Nustatyti pajamų neapskaitymo ir atlyginimų mokėjimo vokeliuose faktai. Visuose tyrimuose padaryta žala buvo atlyginta ikiteisminio tyrimo metu.

1 Comment

  1. Žinoma labai seniai

    Ka d odontologai slepia mokesčius žinoma labai seniai. Kvitų niekada neduodavo, o vairuojamos mašinos vis didėjo, kol išsipūtė iki baltų gulbių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Savivaldybės administracijos direktoriui padedantis mero bendražygis - kaltinamasis baudžiamojoje byloje

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai yra pateikti uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus padėjėjui Vytautui Beitui. 40-metis V. Beitas, ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Poilsio ir pramogų komplekse - galimi finansiniai nusikaltimai

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai vadovauja Finansinių nusikaltimų ir korupcijos tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnų atliekamam ikiteisminiam tyrimui dėl galimai apgaulingai tvarkomos ...
2023-10-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Kodėl Klaipėdos pedagogai - didžiausi streikuotojai?*

Todėl, kad valdžia jų nemyli. Kaip ir mokinių. O štai, pavyzdžiui, tokio liūdno vaizdo miestelio Jonava valdžia geriausiai egzaminus išlaikiusiems ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This