Neregėtas politikų mūšis Kretingoje: žada kreiptis į prokuratūrą

Regionas, Svarbu

Naujos Kretingos rajono valdančiosios daugumos užsidegimo atimti iš mero Antano Kalniaus ir paskutinį patarėją ketvirtadienį neužgesino nei perspėjimai dėl to, kad sprendimas galimai prasilenkia su Darbo kodeksu, nei kaltinimai nutarimo projekto klastojimu ir opozicijos pažadai dėl to kreiptis į prokuratūrą. 

Po beveik keturias valandas trukusio politinio spektaklio, motyvuojant siekiu taupyti, geresne darbo kokybe ir poreikiu turėti „institucinę atmintį”, 14-os sprendimą inicijavusių politikų valia buvo panaikinta pareigybė, kurią iki šiol užėmė klaipėdietis Albertas Barauskas, anksčiau patarinėjęs ir uostamiesčio merui Vytautui Grubliauskui.  

Naujoji valdančioji Kretingos rajono dauguma nebenori šalia mero Antano Kalniaus (dešinėje) matyti ir paskutinio jam likusio patarėjo, klaipėdiečio Alberto Barausko. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nemokamo vicemero nepanoro

Vien politikų diskusijos dėl posėdžio darbotvarkės truko dvi valandas. Daugumos valia į ją kaip papildomas klausimas buvo įtrauktas sprendimo projektas dėl minėtosios pareigybės naikinimo. 

Tuo metu mero parengto sprendimo projekto dėl to, kad jo pavaduotojas, konservatorius Dangiras Samalius pareigas atliktų visuomeniniais pagrindais, dauguma darbotvarkėje matyti nepanoro – už svarstymą pasisakė 10, prieš – 11, susilaikė du politikai.

Vicemeras viršijo įgaliojimus?

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad A. Kalnius iš savo asmeninių lėšų pradėjo teisminį procesą dėl to, kad išsiaiškintų, ar taryba galėjo be mero teikimo iš jo jau atimti du patarėjus. 

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai šioje byloje pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė tokio sprendimo galiojimą iki įsigalios galutinis verdiktas. Tačiau ketvirtadieninio posėdžio metu paaiškėjo, kad vicemeras D. Samalius be pačios tarybos nutarimo apskundė tokį sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Savivaldybės administracijos Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojas Algimantas Gedvilas tvirtino, kad, jo nuomone, vicemeras nepažeidė įstatymo, tačiau tai įtikino ne visus – žadama kreiptis į juristus ir gauti išaiškinimą. 

Kai kuriems – gėda

A. Kalnius nuo balsavimo dėl jo patarėjo pareigybės nusišalino, tad posėdį tuo metu vedė D. Samalius. 

Tarybos narys, Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus viršininkas Vytautas Ročys perspėjo, kad įstatymai neleidžia atleisti žmogaus taip, kaip formuluojama sprendimo projekte – tą pačią dieną.

„Įsijungia Darbo kodeksas, jei išdirbęs daugiau nei metus, turi būti įspėtas prieš mėnesį. Suprantu, kad norite atleisti, viskas tvarkoje, bet neperlenkite lazdos, kur tikrai negražu. Aš pirmą kartą jaučiu taryboje tokį chaosą. Man gėda už visą tarybą. <…> Patikėkit, mes įeisim į istoriją, į Kretingos istoriją kaip taryba, kuri pagrindinius savo tikslus kelia ne darbą savivaldai, ne darbą žmonėms, o savo ambicijas tenkinančias”, – kalbėjo V. Juočys, klausęs, kaip turėtų dar mėnesį dirbti patarėjas, jei pareigybė bus panaikinta.

Vicemeras tikino, kad „Bendrasis skyrius viską teisiškai padarys, niekas teisės nežada pažeidinėti”. A. Gedvilas savo ruožtu teigė, kad esą galimi keli variantai, kaip meras turėtų įgyvendinti tokį sprendimą.

Konservatorius Dovydas Bajoras tikino, kad čia kalbama ne apie kokio privataus UAB darbuotojo atleidimą, o apie politinio pasitikėjimo tarnautoją – esą atleidžiami ir Seimo narių ir ministrų patarėjai ir nebūna jokių įspėjimų prie mėnesį. Anot jo, meras gali susitarti atleisti A. Barauską, pavyzdžiui, šalių susitarimu. Tačiau V. Ročys tokį jo pareiškimą pavadino vėjais ir pasiūlė nekalbėti apie tai, apie ką nesusigaudo bei neklaidinti tarybos narių.

Pasak Dovydo Bajoro, atsisakius patarėjo etato per metus esą bus sutaupyta bent 15 000 eurų. 

Tuo metu Tarybos narys Antanas Puodys tokį siūlymą įvertino kaip mero puolimą. 

„Meras turi turėti žmogų, kuris jam primintų, diktuotų, mero darbo apimtis yra labai didelė. Tarybos darbas tiek išsibalansavęs, kad aš nebematau tarybos. Būtų mano valia, aš paleisčiau ir matytume, ar ateitume į protą. Ar tiek tas meras baisus, kad norite atimti iš jo paskutinę lazdą”, – kalbėjo jis. 

Klastojo dokumentą?

Mero rinkimų komiteto „Kretingos kraštas” atstovas, opozicijos lyderis Darius Petreikis posėdžio metu ėmė dėstyti, kad svarstymui yra pateiktas suklastotas sprendimo projektas. 

Jis su visais pasidalintame ekrane demonstravo, kad 14 Tarybos narių buvo pasirašę ant vieno sprendimo projekto, o ant papildyto ir pateikto svarstyti Tarybai identiški parašai yra tiesiog perkelti kopijuojant paveikslėlį su jais.  

„Suklastotas savivaldybės sprendimo projektas, oficialus dokumentas. Akivaizdi klastotė. Kadangi antrasis projektas yra tikra klastotė, atsakingi jo rengėjai”, – kalbėjo D. Petreikis ir pasiūlė išimti klausimą iš darbotvarkės bei perduoti informaciją prokuratūrai, nes „mato akivaizdžią nusikalstamą veiklą”.

Beje, vienas iš projekto rengėjų Tarybos narys, buvęs tvarkietis Rimantas Macius, paklaustas, kas parengė sprendimo projektą, leptelėjo: „tik žinau, kad tik parengė ir ir liep prašė pasirašyti”.

Kitam mero komiteto nariui Viliui Adomaičiui pareiškus, kad visiems, kurie balsuos už tokį sprendimo projektą „mažai nepasirodys”, nes gresia baudžiamoji atsakomybė už dokumento klastojimą, D. Bajoras mestelėjo, jog „nereikia gąsdinti”, nes pasirašiusieji žino, kad pasirašė po sprendimu naikinti ankstesnį tarybos nutarimą. 

Už D. Petreikio pasiūlymą išimti klausimą iš darbotvarkės balsavo tik 9 politikai, tad jis liko darbotvarkėje.

Po pertraukos D. Samalius surengė viešą visų keturiolikos sprendimo projekto teikėjų apklausą, ar jie patvirtina savo parašus. Jiems tai padarius A. Puodys pareiškė, kad vicemeras savo kolegas privertė duoti melagingus parodymus ir „dar labiau juos įklampino”. 

Balsavimui dėl sprendimo patvirtinimo registravosi tik 16 tarybos narių. 14 iš jų pasisakė už, du – A. Puodys ir V. Ruočys – buvo prieš. 

Po balsavimo D. Petreikis teigė, jog šis sprendimas ne tik bus skundžiamas teismui, bet ir bus kreipiamasi į prokuratūrą, kad būtų išsiaiškinta, kas galimai suklastojo sprendimo projektą.

Ką darys meras?

Po posėdžio meras A. Kalnius „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad sulaukęs raštiško opozicijos kreipimosi tikrai perduos medžiagą prokuratūrai. Taip pat jis ketina skųsti šį sprendimą teismui.

„Sulaukęs dar vienos tokios dovanos tikrai imu galvoti, kas gi čia vyksta. Matant panašius veiksmus mūsų regione – ir Klaipėdos rajone, ir Plungėje, imi galvoti, ar tik įsakymai neateina iš Vilniaus”, – kalbėjo meras.

Paklaustas, kaip elgsis dėl A. Barausko, meras teigė, jog jis kol kas dar lieka mėnesį dirbti.

„Baisu, kad valdančioji dauguma nekreipia dėmesio nei į jiems pateiktą Valstybinės darbo inspekcijos, nei į Vyriausybės atstovės išaiškinimą. Albertą Barauską šiuo atveju gina Darbo kodeksas. Visa tai dar kartą parodė mūsų juristų nekompetenciją. Kaip meras esu įspraustas į kampą, nes mano pavaduotojui pasirašius sprendimą jis įsigalioja iškart. Tačiau valdančioji dauguma skubėdama, matyt, užmiršo, kad panaikino 2019 metų sprendimą, bet lieka galioti priimtas 2021 metais, tad Albertas lieka mėnesiui dirbti. Savo darbuotojus ginsiu iki galo, nors tai ir nėra nukreipta konkrečiai prieš juos, o prieš mane kaip merą, siekiant padaryti paklusniu. Bet to padaryti tikrai nepavyks – kaip stodavau piestu prieš neteisybę, taip stosiu ir toliau”, – sakė A. Kalnius.

2 Comments

  1. Dalius

    Tapote Atvira Kretinga vietoje Atviros Klaipėdos.

    Reply
  2. Bordakas

    Visi kaip išprotėje pešasi dėl valdžios. Matomai tikrai apsimoka?!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This