Rajone pradinukai noriai testuojasi kaupinių metodu

Regionas

Nors Klaipėdos rajonas dar neperžengė pavojingos 100-ui tūkstančių gyventojų tenkančios 200 susirgimų koronavirusu atvejų ribos ir į mokyklas pradinukai gali grįžti be testavimo, kai kurios rajono mokyklos jau sėkmingai taiko SAM rekomenduojamą saugaus grįžimo į mokyklas modelį. Viena tokių ugdymo įstaigų – Veiviržėnų J. Šaulio gimnazija. Kaupinių metodu vaikai čia testuojami jau nuo kovo 22 dienos.

Asociatyvi nuotr.

Kaip pranešime spaudai pažymi gimnazijos direktorė Laima Navickienė, tai, kad testuojasi 101 iš 114 gimnazijos ir jos skyrių pradinukų, leidžia bendruomenei jaustis saugiau ir nebijoti, kad ugdymo įstaigoje gali prasidėti koronaviruso protrūkis. Iki šiol čia nebuvo nustatyta nei vieno koronaviruso atvejo. Nesitestuojantys 13 pradinukų mokosi nuotoliniu būdu.

„Šią savaitę vaikai testus jau darėsi patys. Jiems labai patinka, laukia ir nebijo testo. Net šneka, kad užaugę rinksis medikų specialybę“, – paklausta apie mokinių emocijas ir baimes dėl testų atlikimo sakė L. Navickienė.

Saugesnės – 4 ugdymo įstaigos

Klaipėdos rajone profilaktinis bandomasis kaupinių metodas kovo gale – balandžio pradžioje pradėtas taikyti 4 ugdymo įstaigose. Jose buvo testuojami pradinukų, kurių tėvai sutiko, kad vaikai būtų testuojami, šeimų nariai, pradinukai bei šių ugdymo įstaigų darbuotojai. Nuo balandžio 6 d. Klaipėdos rajone atlikti 655 tyrimai kaupinių metodu, kurių metu ištestuoti 1847 asmenys, 6 kaupiniai buvo teigiami, pakartojus tyrimus buvo nustatytas 1 teigiamas COVID-19 ligos atvejis.

Po pirminio testavimo kas 7 dienas toliau yra testuojami tik vaikai ir ugdymo įstaigų darbuotojai (mokytojai, administracijos darbuotojai, ūkio darbuotojai), kurie dirba tiesiogiai ugdymo įstaigoje.

Testuotis nereikia tiems, kurie jau yra gavę du skiepus, persirgo koronavirusu, kai sirgta prieš mažiau nei 180 dienų, arba turi antikūnų, kurių buvimas patvirtintas serologiniu tyrimu prieš mažiau nei 60 dienų.

Jei norą testuotis dabar išreikštų ir kitos ugdymo įstaigos, pirminis testavimas būtų atliekamas tik mokiniams ir ugdymo įstaigos darbuotojams. Testuotis nebeprivalo nei vaikų, nei mokytojų ar kitų darbuotojų šeimos nariai.

Kaupinių tyrimas – daugiau galimybių ir jokio diskomforto

Teigiama, jog kaupinių tyrimo metodas – saugus ir neskausmingas, kurį vaikai gali atlikti patys sau. Iki 2,5 cm vatos tamponėliu ėminys imamas iš priekinės nosies landos, o ne iš nosiaryklės, kaip yra daroma taikant PGR tyrimo metodą. Todėl tai nesukelia jokių nemalonių jausmų ar skausmo.

Taikant kaupinių metodą, į vieną mėgintuvėlį su terpe, kurioje virusas išlieka gyvybingas keletą parų, sudedami 6 žmonių nosies landos ėminių tamponėliai. Ėminiai laboratorijoje taip pat tiriami po šešis iškart.

Laboratorijoje gavus neigiamą kaupinio rezultatą, patvirtinama, kad nė vienam iš 6 asmenų, kurių nosies landos tepinėliai buvo sudėti į tą patį mėgintuvėlį, koronavirusas neaptiktas. Jeigu kaupinio tyrimo metu gaunamas teigiamas rezultatas, visi 6 asmenys turi būti kuo greičiau išsitirti pakartotinai individualiai, siekiant išsiaiškinti, kuris (ar kurie) iš jų yra užsikrėtę.

Kaupinių PGR tyrimai kelis kartus padidina laboratorijų galimybes profilaktiškai ištirti asmenis. Pavyzdžiui, 1000 individualių asmenų tyrimų per parą atliekanti laboratorija per tą patį laiką gali profilaktiškai ištirti 6000 asmenų kaupinių profilaktinio tyrimo metodo būdu, todėl, didėjant naujų susirgimo COVID-19 liga atvejų bangai, pritaikius šį metodą veiksmingiau stabdomas koronaviruso plitimas. Šis testavimas leidžia aiškiau matyti epidemiologinę situaciją, padeda greitai nustatyti besimptome koronaviruso forma sergančius asmenis ir užtikrina saugesnę aplinką, išvengiant koronaviruso židinių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Švietimas

Gyvenimo įgūdžių programa: ar pagrįstos tėvų baimės?

Nuo naujųjų mokslo metų paskelbus apie šalies mokymo įstaigose įvedamą naują discipliną – gyvenimo įgūdžių programą – tarp moksleivių tėvų ...
2023-09-26
Skaityti daugiau

Regionas

Apdovanojo mokinius ir mokytojus

Ketvirtadienį Gargždų muzikos mokykloje aidėjo sveikinimai – čia apdovanoti moksleiviai, praėjusiais mokslo metais pasiekę geriausių rezultatų, bei juos rengę mokytojai. ...
2023-09-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Prieš mokslo metus - ir raginimas taupyti

Pirmadienį surengtos Klaipėdos miesto švietimo įstaigų vadovų rudeninės konferencijos metu meras Vytautas Grubliauskas švietimiečius paragino taupyti energetinius išteklius.  „Metai pažymėti ...
2022-08-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This