Norinčiųjų vadovauti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui – antplūdis (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Likus mažiau nei mėnesiui iki paskutinės ilgamečio uostamiesčio savivaldybės valdomos UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) direktoriaus Šarūno Reikalo kadencijos pabaigos paskelbtas konkursas šioms pareigoms užimti sulaukė didžiulio susidomėjimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Š. Reikalas šiai bendrovei vadovavo nuo pat jos įsteigimo 2003-iųjų kovą. Paskutinį kartą jo kadenciją KRATC valdyba pratęsė 2017 m. gruodžio 21 d. – likus dešimt dienų iki Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo pataisų, pagal kurias nuo 2019-ųjų turėjo nebeturėjo likti ilgamečių tokių bendrovių vadovų, įsigaliojimo.

Baigiantis šiai kadencijai balandį bendrovės „Alpha Consultants“ interneto puslapyje atsirado skelbimas apie tai, kad ieškomas naujas KRATC direktorius.

Norintieji pretenduoti į tokią poziciją privalėjo turėti aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą; nepriekaištinga reputaciją; ne mažesnę kaip penkerių metų vadovaujančio darbo patirtį; išmanyti aplinkosaugos, atliekų tvarkymo, viešojo administravimą srities teisės aktus ir t.t. Kaip pranašumai minėti vienos ar daugiau dažnai vartojamų Europos Sąjungos kalbų žinojimas; atliekų tvarkymo specialisto kompetenciją patvirtinančio pažymėjimo turėjimas; patirtis kolegialių valdymo organų veikloje.

„Alpha Consultants“ direktorė Inga Siminonienė informavo, kad iki dokumentų pateikimo termino pabaigos jų buvo sulaukta iš 45 pretendentų.

Dabar įmonė iš jų per dvi savaites numato atrinkti ir KRATC valdybai pateikti tinkamiausias kandidatūras. Konkretus „finalininkų” skaičius nėra nustatytas.

„Atvira Klaipėda” sulaukė pranešimo, kad tarp kandidatų yra ir Klaipėdos miesto tarybos bei mero sekretoriato vadovas Modestas Vitkus. Ar tai nėra tiesiog gandas sužinoti nepavyko – pirmadienį M. Vitkus į skambutį neatsiliepė ir neperskambino.

Paklausta, ar tarp pretendentų yra miesto politinėje valdžioje šiuo metu esančių ar politinio pasitikėjimo pareigas einančių asmenų I. Siminonienė teigė negalinti atsakyti į šį klausimą, nes neturi tokios informacijos.

Darbo skelbime buvo teigiama, kad naujajam KRATC direktoriui siūlomas 4 507 eurų neatskaičius mokesčių mėnesinis atlyginimas ir kintamas metinis priedas.

ATNAUJINTA. Trečiadienio vakarą M. Vitkus savo profilyje „Facebook” tinkle patvirtino, kad balandžio 30 dienos vakare „niekam nesakęs” nusprendė pateikti dokumentus dalyvauti konkurse KRATC vadovo pareigoms užimti.

„Kitaip sakant, priėmiau sprendimą patį procesą, kurį ne kartą teko stebėti iš šalies – išbandyti pačiam. Kadangi apie KRATC „neįprastus” veiklos metodus sklando legendos, netikėdamas gandais nusprendžiau išbandyti asmeniškai”, – rašo jis. 

Tarybos ir mero sekretorius taip pat dėsto savo įžvalgas, kad į viešumą nutekėjus jo kandidatavimo faktui galėjo būti pažeistas Asmens duomenų apsaugos įstatymas. 

„Kyla klausimas, kam ir kodėl visa šito reikėjo? Kas visgi turėtų prisiimti atsakomybę dėl galimai netinkamų veiksmų atliekant atrankos procedūras? Kas prisiims reputacinę ir institucinę atsakomybę bei įmonės dalykinę reputaciją menkinančias pasekmes dėl vykdomos vadovo atrankos? Tai jau klausimai ne man, bet, viliuosi, jog visuomenei į juos bus atsakyta. Žinoma, kyla ir daugiau klausimų, į kuriuos atsakymų turbūt negausiu: kam buvo reikalinga ir naudinga, pasitelkiant „nomenklatūrinius“ metodus – „nutekinti“ informaciją apie vieną iš 45 pretendentų asmens duomenis? Kodėl tik 1 asmens – būtent mano? Nejau daugiau tame sąraše nėra žinomų asmenų? Ar dalyvauja šiame konkurse KRATC dirbančių asmenų? Tikiuosi, jog mano kandidatavimas kam nors nepasirodė per „sprangus“ ar „nepatogus“, ir net teisės aktų galimas (nesi)laikymasis pasirodė per menka „kliūtis“ siekiant savojo tikslo? Bet kuriuo atveju nesiimu vertinti esamos situacijos, tačiau pasilieku sau teisę ir galimybę skųsti šiuos teisės aktų galimus pažeidimus: neteisėto asmens duomenų perdavimo bei paviešinimo aplinkybes – ne dėl savęs, o dėl tų, kurie galvoja, jog jiems teisės aktai (ne)galioja ir tikslą pateisina bet kokios priemonės. Tam, jog ne tik šiame, bet ir kituose konkursuose su kandidatais taip negali būti elgiamasi. Tokiai elgsenai turi būti taikomas nulinės tolerancijos standartas. O kažkieno interesas negali būti aukščiau už įstatymuose įtvirtintas pamatines žmogaus teises į privatų gyvenimą, duomenų apsaugą ir galimybę laisvai priimti sprendimus. Tikintiems manimi pasakysiu: tikiu Klaipėdą esant laisvų žmonių miestu, kuriame laisvai ir niekieno nepersekiojami galime priiminėti sprendimus, susijusius su savo asmeniniu gyvenimu. O netikintiems ar besitikintiems, jog paviešinus mano vardą ir pavardę – mane pavyks prispausti, atstumti ar juolab sulaikyti nuo pretendavimo, sakau: teks pasistengti labiau. Kandidatams linkiu ištvermės ir tik sąžiningo konkuravimo, o atranką vykdantiems subjektams – susikaupimo, atidos ir, žinoma, visų teisės aktuose numatytų standartų laikymosi”,  – rašo M. Vitkus, kuris šiuo metu yra valstybės tarnautojas. 

Tarp jo funkcijų šiuo metu yra pagal kompetenciją kontroliuoti, kaip vykdo užduotis Savivaldybės administracijos direktorius (KRATC ir kitų savivaldybės įmonių akcijų valdytojas), Savivaldybės administracijos struktūriniai padaliniai, viešąsias paslaugas teikiančių įstaigų vadovai. Sekretorius taip pat teikia merui rekomendacijas dėl Savivaldybės tarybos sprendimų projektų įtraukimo į tarybos posėdžio darbotvarkę, vizuoja Savivaldybės tarybos sprendimų, mero potvarkių projektus, koordinuoja Savivaldybės tarybos sprendimų kontrolę.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas numato, kad valstybės tarnautojai, kurie per paskutinius vienus darbo einant šias pareigas metus tiesiogiai rengė, svarstė ar priėmė sprendimus, susijusius su juridinio asmens (nepaisant jo teisinės formos ir nuosavybės) veiklos priežiūra ar kontrole, arba sprendimus, kuriais šiam juridiniam asmeniui buvo skirta lėšų iš valstybės ar savivaldybių biudžetų ir pinigų fondų, ar kitus su turtu susijusius sprendimus, metus negali eiti pareigų tokiame juridiniame asmenyje, jeigu kituose įstatymuose nenustatyta kitaip.

Galutinį sprendimą dėl direktoriaus išrinkimo priimsiančią KRATC valdybą šiuo metu sudaro jos pirmininkas, Klaipėdos universiteto prof. habil. dr. Ramūnas Povilanskas ir Klaipėdos savivaldybės administracijos darbuotojai Valdas Švedas bei Edvardas Simokaitis.

21 Comments

  1. Taigi...

    Ko nepult i roju. Nori – sedi kontoroj, nori, kur isvaziuoji, algele kosmine… Kazin, ar sis vadas pazista bent kelis savo darbuotojus, kurie jam uzdirba alga, nebent tuos, kuriuos pasisodino is visokiu strukturu, o jau arogancija verzias per krastus….. Apskritai, ar kas pasidomejo, kaip ten priimami darbuotojai ir kokie, nes kalbos sklinda placiai. Kodel?

    Reply
  2. Auditorius

    Sis zmogeliukas pats tiek intrigu Klaipedos padangeje prikure, kad keista, jog stebinasi, kad apie ji parase. Net neabejoju, kad specialiai ji paauklejo. Kaip auditorius ji galeciau apibudinti: INICIATYVA DRAUDZIAMA. Gal tai pades valdybai apsispresti.

    Reply
  3. Sakalas

    Štai ir paaiškėjo kam labiausiai rūpėjo. O gi ponei Juditai Simonavičiūrei, buvusiai vicemerei. Iš senų laikų ji turėjo interesą ir turėjo sąsajų. Taigi ir nenori prarasti pozicijų. Viskas keičiasi, ir kartos keičiasi, tad leiskite miestui klestėti, seniejo parazitai!

    Reply
  4. Kaminkretys

    Šiaip man visada keista kai savivaldybių imoneliu vadovų algos didesnės nei respublikinių įmonių vadovų. Arba pvz stambių įmonių vadovų. Vietiniai karaliukai pučiasi. Arba arti prezidento algos.

    Reply
  5. Pranas

    tiesiogiai rengė, svarstė ar priėmė sprendimus, susijusius su juridinio asmens (nepaisant jo teisinės formos ir nuosavybės) veiklos priežiūra ar kontrole, arba sprendimus, kuriais šiam juridiniam asmeniui buvo skirta lėšų iš valstybės ar savivaldybių biudžetų ir pinigų fondų, ar kitus su turtu susijusius sprendimus, metus negali eiti pareigų tokiame juridiniame asmenyje, jeigu kituose įstatymuose nenustatyta kitaip. Tai M. VITKUS kažką rengė, svarstė ar priėmė kokius nors sprendimus susijusius su Kratc ar ne? Gal būtų galima konkrečiau? Gal vtek galėtų paaiškinti? O ne jus savo nuomonę su interpretacijomis piršti. Beje už straipsnį dėkoju. Informatyvu. O jūs gaunate parama iš kratc? Vis matau besisukanti baneri pas jus su galimybe pasiimti kompostas. Tai sutartiniai santykiai? Komposta reklamuojate nemokamai? Ir jeigu būtų galima paklausti kur ji būtų galima pasiimti? Ar pačiam reikia išsivežti ar kaip ar pristato į namus?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Jei Modestas Vitkus būtų atsakęs į skambutį ir patvirtinęs apie savo kandidatavimą į KRATC vadovus, būčiau paklausęs ir nuomonės, ką mano apie šią įstatymo normą ir nuostatas jo paties atžvilgiu.

      Sutartis su KRATC dėl banerių – vieša, skelbiama CVP. Jei nepavyks susirasti, parašykit el. laišką, atsiųsiu nuorodą.

      Jei nuolat matote banerį, tai galėjot ir ant jo nors kartą paspausti, nebūtų kilę tokių klausimų – nuoroda veda ten, kur visi atsakymai.

  6. ?

    tai gal vis gi ponas sekretorius jau atskambino M. Vainoriui ir paneigė ar patvirtino gandus?

    Reply
  7. Pirmyn dėl aukso puodo

    Džiazo šeimos tvirtovė- tas KRATC-as. Pinigų lietus darboholikės merienės vieninteliam festivaliui! O dėl pagyrų Modestukui Vitkui, na, tikrai, nejuokinkit!!! Kokį vyrą jame matot, koks jis aplinkosaugininkas, koks vadovas su patirtimi???? Cirkai iki ašarų!. Dar įdomiau, kad kandidatus atrenka kažkokie tarpininkai,- „alfa konsultantai”, jie gal orkestras, žiūrintis į Kongą dirigentą?

    Reply
  8. Robertas

    Aš asmenizkai pazystu Modestą, jo tėvus ir senelius,, tai rimtas ir ambicingas vyras

    Reply
    • E

      Nebejuokink

    • To Robertas

      Nebejuokinkit , tikrai 🙂 ambicijos tik i viena taska veda, rimtas?- nebent geras strategas ne ten kur reikia 🙂 nekvepia pasitikejimu siuo zmogum.

  9. Moterele

    Ten aukso kasyklos. Pinigai patys teka į kišenę. Kaip nepuls į tokią karšta vietelę.

    Reply
  10. Anonimas

    Pajuto pinigų vergai aukso gyslą?

    Reply
  11. Misteris x

    Modestas Vitkus Tarybos sekretorius. Tarybos nariai ne kartą reiškė jam nepasitikėjimą. Tačiau meras vis išgelbėdavo. Matyt nutarė pasiųsti toliau nuo Tarybos narių. Tačiau aukoti KRAC, čia jau perdaug. Tarybos nariai bus „mulkiai” jeigu praleis tokią aferą

    Reply
    • Amžinas verslas

      Vitkus pasiųstas arčiau didelių pinigų.

  12. Filtruotojams

    tikrai idomu bus suzinoti Vitkaus CV. Is kur vadovavimo patirtis 5 metu. Gal pagal istatyma sekretoriato vadovas nebe meras?

    Reply
  13. gandai

    Manau, kad tame 45 kandidatų sąraše ir daugiau įdomių (artimų politinei aplinkai) pavardžių atsirastų, kaip jau buvo su „Klaipėdos vandenų” konkursu. Bet tai dar nereiškia, kad jos praeis atitinkamus filtrus. Tiesą sakant, niekam nebuvo uždrausta pateikti CV. Jokio kriminalo nėr. Kol kas 🙂

    Reply
  14. klp

    O kas čia tokio Vitkai, kol meras dabartinis, gali ir laimėti, nes gali atsitikti kaip su Klaipėdos šventėm, jei nelaimės Vitkai, neliks nugalėtojo…

    Reply
  15. zorgė

    Dar vienas liberalų gerai apmokamas štabas . Vitkus nuo mero kelių ant šiukšlių krūvos , bet už labai gerą atlyginimą .

    Reply
  16. siaubas

    iki ko nusiritome,jeigu jau vitkai kandidatuoja

    Reply
    • ?

      o ką tie Vitkai? Nežinau konteksto, gal galite plačiau paaiškinti?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This