Nuotekos – pandemijos pranašas

Koronavirusas

Koronavirusas gali išgyventi ir buitinėse nuotekose. Kai kurios šalys nuolat tiria virusą nuotekose, kad galėtų nuspėti artėjančias bangas, aptikti nenustatytus protrūkius ir stebėti protrūkių dinamiką. Pavyzdžiui, Milane COVID-19 buitinėse nuotekose buvo aptiktas likus dviem mėnesiams iki pirmojo atvejo nustatymo medicininiais tyrimais.

Klaipėdos miesto nuotekų valymo įrenginiai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Estijoje Tartu universiteto mokslininkai kas savaitę tiria buitines nuotekas dėl koronaviruso kiekio. Mėginiai renkami kiekvienos savaitės pradžioje visuose Estijos miestuose, kuriuose gyvena daugiau kaip 10 tūkst. gyventojų. Tartu universiteto mokslininkai bendradarbiauja su Estijos aplinkos tyrimų centru ir vandentvarkos įmonėmis, kurioms priklauso vandens valymo įrenginiai. Nuotekų analizė padeda Estijos sveikatos tarybai įvertinti viruso plitimą prieš nustatant COVID atvejus atliekant įprastinius tyrimus, nustatyti nematomus protrūkius ir stebėti dinamiką bei pokyčius.

Tyrimai rodo, kad yra tiesioginis ryšys tarp įprastiniais tyrimais nustatytų atvejų skaičiaus ir koronaviruso koncentracijos tos pačios vietovės buitinėse nuotekose. Koronavirusų aptikimas nuotekose gali būti įspėjamasis signalas apie padažnėjusius atvejus arba galimą naujos pandemijos atsiradimą. Galimos ir atvirkštinės indikacijos. Kai visuomenės sveikatos specialistai oficialiai skelbs, kad susirgimai tam tikrame rajone nedideli, o didelė koronavirusų koncentracija buitinėse nuotekose iš karto „aliarmuos“ apie nenustatytą protrūkį. Taip buvo ir koronaviruso atveju, pavyzdžiui, Amsterdame. Ten koronavirusas buitinėse nuotekose buvo aptiktas likus 3 savaitėms iki pirmojo atvejo, o Barselonos nuotekose pavojaus signalas kilo likus 41 dienai iki pirmojo atvejo aptikimo įprastiniais tyrimais.

Dar anksčiau kylančią epidemiologinę grėsmę buvo galima numatyti Italijoje, kuri buvo pirmoji Europos šalis, nukentėjusi nuo koronaviruso. Milane ir Turine jis buvo rastas buitinėse nuotekose 2019 m. gruodžio 18 d., t. y. daugiau nei prieš du mėnesius iki pirmojo atvejo užregistravimo.

Pasak biochemijos mokslų daktarės, virusologės Lauros Kalinienės, koronavirusai gali išgyventi nevalytose nuotekose ir kelti pavojų sveikatai, ypač tose vietovėse, kur nuotekos atkeliauja iš ligoninių, kur virusų kiekis gali būti didelis. Pavojus gali kilti ir vandentiekio įmonių darbuotojams, dirbantiems nuotekų valymo įrenginiuose.

Pasak virusologės, pagrindinis viruso šaltinis buitinėse nuotekose yra užsikrėtusių žmonių išmatos, gleivės ir įvairios kaukės.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja šį vandenį apdoroti chloru ir dezinfekuoti, nes daugelis žmonių po apdorojimo jį naudoja pakartotinai, o to turėtų pakakti, kad jis būtų saugus.

„Šis virusas turi lipidinį apvalkalą – membraną. Dėl šio apvalkalo jie yra jautrūs įvairioms cheminėms medžiagoms, pavyzdžiui, dezinfekavimo priemonėms ar nuriebalinimo skysčiams. Virusai yra labai maži padarai, todėl jei jie gali rasti aplinką, kurioje šios medžiagos jų taip lengvai nepasiekia, jie turi galimybę išgyventi. Tyrimų nėra daug, tačiau visuotinai sutariama, kad nuotekas svarbu valyti, nes jos gali būti vienas iš galimų infekcijos šaltinių“, – pranešime cituojama gydytoja L. Kalinienė.

Kai kuriose šalyse jau kuriami sudėtingi sprendimai, o nuotekos tiriamos dėl patogenų. Austrijos įmonėje „VTA Austria GmbH“ laboratorijoje molekulinės biologijos ir biochemijos ekspertai kasdien tiria naujus metodus ir inovacijas, siekdami pašalinti kuo daugiau pavojingų virusų ir mikrobų. Pasak „VTA Austria GmbH“ atstovo Baltijos šalyse UAB „Bio Clean Technology“ vadovo Roberto Norkaus, kai kurie mikrobai ir virusai paprastai sunaikinami nuotekų valymo įrenginiuose, tačiau toli gražu ne visi. Todėl reikia papildomų sprendimų, kad išleidžiamas vanduo būtų švaresnis ir būtų išvengta pavojaus valymo įrenginių darbuotojų sveikatai.

„VTA Austria GmbH“, atlikdama kelerius metus trukusius mokslinius tyrimus, sukūrė sisteminį produktą „Hydroprompt Forte“. Priemonė įterpiama į biologinių nuotekų valymo įrenginius antrinio nusodinimo cikle. Teigiama, kad tai užtikrina, jog būtų sunaikinta iki 99,7 proc. visų virusų.

„Biofiziniais procesais pagrįstas „Hydroprompt Forte“ virusus sunaikina, o pavojingas bakterijas padengia papildomu sluoksniu. Tai tarsi oda, po kuria bakterijos jau nebegali vykdyti medžiagų apykaitos ir tampa nekenksmingos, o galiausiai miršta”, – rašoma pranešime.

Pasak „VTA Austria GmbH“ pardavimų direktoriaus centrinei Europai, Skandinavijai ir Baltijos šalims Bernhardo Scheuringerio, šiuo būdui teršalai, bakterijos ir virusai valomi, ir Austrijos didmiesčiuose, ir nacionalinių parkų miesteliuose.

2 Comments

  1. Jonas

    Kinijoje sunaikinamas visos atliekos ,o mes visą tai kaupiame dideliuose kalnuose. Tai didžiulės Covidų ir kitokių patogenų veisyklos. Kol neišspręsime veisyklų ant žemės ir vandenyje klausimo, tol mus persekios virusai ir kitokie brudai .

    Reply
  2. Anonimas

    Rasta buvo atbuline data, ištyrus seniau paimtus mėginius

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This