Už maistą ir kai kurias paslaugas klaipėdiečiai sumoka daugiausiai

Verslas

Klaipėdiečiai maisto parduotuvėse randa brangesnius maisto produktus, o Vilniuje kišenes labiau tuština paslaugų kainos. Karšto vandens kainos miestuose skiriasi ne centais, o beveik dviem eurais. O pigiausia būtų gyventi Šiauliuose, tačiau pajamos šiame mieste taip pat atitinkamai mažesnės. Tokiomis įžvalgomis dalinasi Statistikos departamentas, kiekvieną mėnesį skelbiantis populiariausių produktų vidutines mažmenines kainas.

Už 70 tam tikrų grupių maisto produktų krepšelį daugiausia sumokėtų klaipėdiečiai – apie 168 EUR. Martyno Vainoriaus nuotr.

Populiariausių prekių ir paslaugų krepšelį sudaro 111 pozicijų, o bendra vidutinė jo vertė – apie 774 EUR.

Rikiuojant didžiuosius šalies miestus pagal bendrą populiariausių prekių bei paslaugų kainų vidurkį, brangiausia gyventi – Vilniuje. Populiariausių prekių ir paslaugų krepšelio vertė sostinėje siekia 832 EUR. Kaunas kreipšelio vertė sudaro 806, Klaipėdoje – 715, Panevėžyje –  707, Šiauliuose – 649 EUR.

Tačiau šiauliečiams tenka daugiausiai mokėti už šaltą vandenį. Šiame mieste kubinis jo metras kainuoja 1,06 EUR. Kaune šalto vandens kaina – 0,62 EUR už kubinį metrą, uostamiestyje – 0,86 EUR. Vilniuje ir Panevėžyje už šaltą vandenį kovą atitinkamai reikėjo mokėti po 0,64 ir 0,68 EUR.

Karštas vanduo kovą brangiausiai kainavo klaipėdiečiams. Už kubinį metrą karšto vandens jie mokėjo 5,29 EUR, o kauniečiai – 3,63 EUR, panevėžiečiai – 4,24 EUR.

Klaipėdiečiai daugiau nei kitų šalies didmiesčių gyventojai moka ir už naudojimąsi miesto transportu. Vienkartinis autobuso bilietas uostamiestyje vidutiniškai kainuoja 1 EUR, Panevėžyje – 0,52, Šiauliuose – 0,60, Kaune – 0,70, sostinėje – 0,78 EUR.

Tačiau už kelionę taksi automobiliu daugiausia tektų mokėti Panevėžyje. Kelionė taksi dienos metu iki 5 kilometrų šiame mieste kovą vidutiniškai kainavo apie 4 EUR. Pigiausiai tokį patį atstumą dienos metu taksi galima įveikti Vilniuje – vidutiniškai už 3,34 EUR. Tačiau sostinės centre – brangiausias automobilių statymas mokamose vietose. Už valandai paliktą automobilį Vilniuje kovą vidutiniškai reikėjo mokėti 1,23 EUR, o Panevėžyje ir Šiauliuose – po 0,30 EUR.

Vilniuje brangiausios ir automobilių plovyklų paslaugos. Nuplauti mašiną automatinėje plovykloje praėjusį kovą sostinėje vidutiniškai kainavo 9,66 EUR. Pigiausia ši paslauga buvo Šiauliuose (7,5 EUR).

Sostinės gyventojams daugiau kainuoja ir rūpinimasis savo sveikata. Pavyzdžiui, apsilankymas pas gydytoją kardiologą šalies didmiesčių gyventojams vidutiniškai kainuoja 65,52 EUR, o vilniečiams už vizitą pas šį specialistą tenka pakloti 84,44 EUR.

Vieno danties plombavimas helio plomba Vilniuje kišenę taip pat patuština labiau nei kituose didžiuosiuose miestuose. Kovą vidutinė šios paslaugos kaina Lietuvoje buvo 52 EUR, o Vilniuje – 65,33 EUR. Plombuoti dantis pigiausia buvo Šiauliuose (42,9 EUR) ir Panevėžyje (44,71 EUR).

Nuvykus į Šiaulius galima ir pigiau apsikirpti. Vyrų modelinis kirpimas vidutiniškai čia kainavo 12,8 EUR (į kainą įėjo ir galvos plovimas bei šukavimas naudojant plaukų modeliavimo priemones), o Vilniuje – 16,7 EUR. Šiauliuose pigesnės ir grožio procedūros moterims. Šiame mieste vidutinė kirpimo kaina –17,5 EUR, o Vilniuje ir Kaune – atitinkamai 23,8 ir 23,4 EUR.

Už dienos pietus daugiausia tektų mokėti taip pat Klaipėdoje (vidutiniškai – 5,7 EUR), pigiausiai jie kainuotų Panevėžyje – 4,53 EUR, o Vilniuje – 4,71 EUR.

Už 70 tam tikrų grupių maisto produktų krepšelį daugiausia sumokėtų klaipėdiečiai – apie 168 EUR. Panevėžyje tokių pačių prekių grupių krepšelis kainuotų 166 EUR. O štai Šiauliuose – 156 EUR.

Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėja Virginija Jasionienė atkreipė dėmesį, kad kainos renkamos siekiant apskaičiuoti bendrą vartotojų kainų ir atskirų vartojimo prekių ir paslaugų grupių kainų pokyčius, o ne nustatyti vidutinį jų lygį. Miestuose gali skirtis atrenkamų kainoms registruoti paslaugų ir produktų asortimentas. Mažesniuose miestuose gali būti atrenkamos pigesnės tos pačios grupės prekės nei didmiesčiuose. Arba atvirkščiai – nesant konkurencijos tam tikros paslaugų ar prekių kainos tam tikruose miestuose aukštesnės nei kitur.

Šalies didmiesčiuose fiksuojamas vidutinis darbo užmokestis labai skiriasi. Sostinėje jis paskutinį praėjusių metų ketvirtį siekė 1674 EUR, Kauno apskrityje – 1534, Klaipėdoje – 1457, Panevėžyje – 1316, Šiauliuose – 1301 EUR.

1 Comment

  1. Gruzdžius

    Šneka visiškas nesąmones ta V. Jasionienė- tikras melas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Ar lietuvių atlyginimai pasivijo algas Anglijoje?

Neseniai paskambino vienas mano geras bičiulis iš Klaipėdos. Seniai besigirdėjome, o dar seniau besimatėme. Suprantu, kad ir jam, ir man ...
2023-11-23
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Per brangymetį – optimistiniai gyventojų lūkesčiai

Nors infliacija vis dar neslūgsta, gyventojų finansinė situacija nėra tokia bloga, kaip ekonomistų buvo prognozuota dar šių metų pradžioje. Lietuvos ...
2022-12-12
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Lapkritį brango kava ir duona, pigo saldumynai ir šiluma

Statistikos departamentas skaičiuoja, kaip kito maisto bei pramoninių prekių kainos ir paslaugos lapkričio mėnesį. Lapkritį, palyginti su spaliu, vartojimo prekių ...
2022-12-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This