COVID-19 savaitinis sergamumo rodiklis Klaipėdoje ir toliau auga, kviečiami vakcinuotis 45+ klaipėdiečiai

Koronavirusas, Svarbu

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, sekmadienį atlikus 6 734 diagnostinius tyrimus, šalyje nustatyti 786 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejai – virusas rastas daugiau nei 12 proc. mėginių.

Per praėjusią parą COVID-19 liga susirgo 14 Klaipėdos gyventojų. Šeštadienį tokia diagnozė buvo patvirtinta 40 klaipėdiečių, penktadienį – 36.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės nuotr.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičius uostamiestyje išaugo beveik 32 proc., o Lietuvoje sumažėjo beveik 4 proc.

Per parą Klaipėdoje susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius nepasikeitė ir liko ties 263 atvejų riba, o šalyje jis padidėjo nuo 587,4 iki 596,9 atvejo. Uostamiestis pagal šį rodiklį tarp mažiausiai sergančių savivaldybių yra 19-oje vietoje. Geriausiai dabar laikosi Šilalės rajono savivaldybė su 79 atvejais, blogiausia padėtis yra pasidariusi Molėtuose – 1 132 atvejai.

Lietuvoje COVID-19 liga šiuo metu serga 17 271 gyventojas, pasveikusiais laikomi 232 219. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 418 ir 13 355 (per parą pasveiko penki klaipėdiečiai).

Uostamiestyje ir toliau neužfiksuota nė vieno mirusio nuo COVID-19, aukų skaičius čia išlieka 150. Tuo metu šalyje į COVID-19 aukų sąrašą sekmadienį įrašyta dar 11 netekčių ir jų jau yra 4045.

Naujausių vakcinavimo duomenų Statistikos departamentas įprastu laiku nepaskelbė – puslapyje rodyta tik informacija apie klaidą.

Kviečia registruotis 45+ amžiaus klaipėdiečius

Klaipėdos savivaldybė pirmadienį pranešė pradedanti vakcinuoti 45+ amžiaus grupei priklausančius gyventojus. Jie jau gali registruotis skiepui elektroninėje registracijos sistemoje vakcinavimasklaipedoje.lt.

Čia taip pat toliau kviečiami registruotis ir visi vyresnių amžiaus grupių gyventojai bei sergantys lėtinėmis ligomis.

45+ amžiaus gyventojų skiepijimas neužkerta kelio pasiskiepyti ir vyresnių amžiaus grupių gyventojams, kurie persigalvojo ir norėtų vakcinos. Sistemoje bus registruojami visi, kurie yra perkopę 45-erių metų amžiaus ribą.

„Tai reiškia, kad registruotis gali tiek 45-erių, tiek 90 metų ir daugiau sulaukę gyventojai. Senjorus taip pat kviečiame dar kartą apsvarstyti galimybę skiepytis – visų mielai laukiame“, – pranešime spaudai cituojama savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė.

Prasideda etapinė vakcinacija

Nuo pirmadienio Lietuvoje prasideda visuomenės etapinė vakcinacija – jau įtraukti 55–64 metų gyventojai. Kiekvieną savaitę skiepijimas bus atveriamas naujai amžiaus grupei: nuo gegužės 17 d. – 45–54 metų gyventojams; nuo gegužės 24 d. – 35–44 metų amžiaus grupei; nuo gegužės 31 d. – 16–34 metų gyventojams.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad gamintojas „BioNTech ir Pfizer“ pirmadienį pristatė į Lietuvą dvidešimt pirmąją vakcinų nuo koronaviruso siuntą, kurią sudaro 101 790 „Comirnaty“ dozių. Teigiama, kad dar pirmadienį jos turėtų pasiekti savivaldybes. Iki šios dienos Lietuva gavo 816,8 tūkst. „Comirnaty“ vakcinos dozių, o gyventojų skiepijimui sunaudota 808 tūkst. dozių.

Anot ministerijos, vakcinos yra skirstomos savivaldybėms atsižvelgiant į prioritetinėms grupėms priklausančių nepaskiepytų gyventojų skaičių ir skiepijimo tempą, taip pat daugiau vakcinų skiriama toms savivaldybėms, kuriuose fiksuojamas didžiausias sergamumas COVID-19 liga.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) pirmadienį pranešė, kad per keturis vakcinacijos mėnesius (nuo gruodžio 27 dienos iki balandžio 30 dienos) sulaukė 2 579 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakciną. ĮNR pranešimai sudaro 0,27 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus (sunaudotas vakcinos dozių skaičius balandžio 30 dieną siekė 955 921 dozes).

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai, kurių sulaukė VVKT, kaip ir ankstesniais mėnesiais išlieka panašūs – tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas. Dažniausiais šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

Specialus laidų ciklas persirgusiems

Kultūros ministerija pranešė, kad pirmadienį startuoja kassavaitinių laidų ciklas „Įkvėpti gyvenimo“, skirtas žmonėms, ieškantiems būdų, kaip greičiau atstatyti savo sveikatą po COVID-19 ligos ar tiesiog norintiems išmokti taisyklingo kvėpavimo pratimų. Šalies medikai, psichologai ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro atstovai (LNOBT) susivienijo bendram tikslui – padėti lengviau įveikti „pokovidinį“ sindromą pasitelkiant įvairias kvėpavimo technikas.

Pamokų lektoriai: LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas, operos solistai Regina Šilinskaitė, Rafailas Karpis, Vladimiras Prudnikovas, Kostas Smoriginas, baleto artistas Igoris Zaripovas, teatro orkestro klarnetų grupės koncertmeisteris Rimantas Ramanauskas.

Taip pat profesionaliais patarimais dalinsis gydytoja otorinolaringologė Austėja Pečeliūnienė, LSMU Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos vadovas, šeimos gydytojas prof. Leonas Valius, LSMU Kauno klinikų Kineziterapijos skyriaus vadovė, kineziterapeutė doc. dr. Inesa Rimdeikienė, psichologai dr. Akvilė Daniūnaitė ir Paulius Rakštikas.

Pirmąją „Įkvėpti gyvenimo“ laidą kviečiama žiūrėti jau pirmadienį, gegužės 10 d., 12 val.

Penkių laidų ciklą bus galima stebėti LNOBT ir Sveikatos apsaugos ministerijos „Facebook“ bei „YouTube“ platformose, taip pat LRT „Facebook“ paskyroje. Nauja patarimų ciklo laida žiūrovų auditoriją pasieks kiekvieną pirmadienį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This