Politikai rėžė „Klaipėdos energijai“: meluoti yra negražu

Miestas, Svarbu

Klaipėdos politikai auklėjo uostamiesčio savivaldybės valdomos bendrovės „Klaipėdos energijos“ darbuotojus, nes šie esą ne bendradarbiauja su aplinkosaugininkais, o neigia jų patikrinimo išvadas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dar vasario 2 dieną Kuršių mariose ties Naująją perkėla buvo pastebėta tarša. Po neplaninių bendrovių „Klaipėdos vanduo“ ir „Klaipėdos energija“ patikrinimų konstatuota, kad Šilutės plente esančios pastarajai bendrovei priklausančios katilinės eksploatavimo metu vasario 2 d. buvo atliekami vandens šildymo katilo plovimo darbai, kurių metu termofikacinis vanduo kartu su rūsio grindų nuosėdomis per AB „Klaipėdos vanduo“ eksploatuojamus paviršinių nuotekų tinklus pateko į Kuršių marias.

„Ištyrus iš katilų skyriaus rūsio paimtus mėginius nustatyta, kad nuosėdose vyravo silicio ir geležies oksidai. Atliktais laboratoriniais tyrimais įrodyta, kad nuplautos nuosėdos, kuriose vyrauja smėlio ir geležies oksidai, turėjo įtakos į Kuršių marias patekusių teršalų gelsvai spalvai, taip pat termofikacinio vandenio paruošimui naudojamas natrio chloridas, o šių teršalų buvo nustatyta ir Kuršių marių vandens mėginyje ties išleistuvu Nr. 4. Tokiu būdu AB „Klaipėdos energija“ katilinės gamybinės nuotekos per AB „Klaipėdos vanduo“ eksploatuojamus paviršinių nuotekų tinklus į Kuršių marias buvo išleistos be apskaitos ir kontrolės, neturint tinklų operatoriaus sutikimo. Šiais veiksmais buvo pažeisti aplinkosauginių teisės aktų reikalavimai“, – konstatavo aplinkosaugininkai.

Jie paskaičiavo, jog gamtai buvo padaryta 65 eurų dydžio žala, ją „Klaipėdos energija“ atlygino. Tačiau bendrovės atstovai ir toliau neigė savo kaltę.

„Klaipėdos vanduo“ įdėjo daug pastangų, kad būtų nustatytas maršrutas, kaip užterštos nuotekos pateko į Kuršių marias. Visos kryptys rodė į „Klaipėdos energiją“. Iš pradžių ji lyg viską neigė, bet kai surinkome pakankamai duomenų, mums pavyko visus tuos dalykus užfiksuoti ir nustatyti“, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto, kuris tik dabar ėmėsi aiškintis situaciją, posėdyje aiškino aplinkosaugininkas Marius Sanda.

Jis pabrėžė, jog „Klaipėdos energijos“ šilumos ūkis aplinkosaugininkas kelia nuogąstavimų, kad esą gyvenama nuo incidento iki incidento.

„Vamzdynai trūkinėja, viskas bėga. Kai atėjome į teritoriją per neplaninį patikrinimą, niekas mūsų svetingai nelaukė. Patys vaikščiojome po teritoriją ir atsitiktinai pavyko nusileisti į katilinės rūsį. Jame matėme, kad sienos buvo šlapios iki 2 metrų aukščio. Vadinasi, įvyko avarija, vandens prisikaupė rūsyje ir jis su visomis to rūsio nuosėdomis pateko į paviršinių nuotekų tinklus, o per juos – į Kuršių marias. Kai „Klaipėdos energijos“ darbuotojus su įrodymais prirėmėme prie sienos, tada jie pradėjo kalbėti. Mes nesuprantame, kaip galima išspręsti problemas, jei nenorima bendradarbiauti“, – stebėjosi M. Salda.

Po šio incidento „Klaipėdos energija“ aplinkosaugininkams pateikė priemonių planą, ką darys, kad tokia tarša nepasikartotų.

„Dabar įdėta sklendė, kad iš rūsio dideliais kiekiais termofikacinis vanduo su nuosėdomis nepatektų į nuotekų tinklus. Tačiau „Klaipėdos energija“ turi su derėtis su tinklų operatoriais, kad būtų galima tinkamai tvarkyti nuotekas. Matome, kad pati įmonė bando tai įgyvendinti, o mes būtinai į šią vietą labiau atkreipsime dėmesį“, – teigė M. Salda.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ komitetui pateiktame rašte informuojama, kad „2021-04-28 „Klaipėdos energija“ raštu kreipėsi į AB „Klaipėdos vanduo“ su prašymu pakeisti Sutarties dėl naudojimosi miesto paviršinių nuotekų tinklais nuostatas, numatant galimybę į paviršinių nuotekų tinklus išleisti Katilinėje susidarantį termofikacinį vandenį, kuris susidaro prakiurus ar drenuojant termofikacinio vandens vamzdynus, ir pateikė tyrimų rezultatus. AB „Klaipėdos vanduo“ pateiktus duomenis vertina labai atsakingai ir sprendimą priims tik pilnai įsitikinusi, kad AB „Klaipėdos energija“ katilinėse susidarantis termofikacinis vanduo atitinka 2019 m. birželio 14 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu Nr. D1-366 pakeisto Paviršinių nuotekų tvarkymo reglamento reikalavimus“.

„Klaipėdos energijos“ atstovas Marius Petraitis komiteto posėdyje aiškino, kad šilumos tiekimo tinklų ir punktų taisyklės leidžia nuotekas išleisti iš paviršinius tinklus, o paruošto termofikacinio vandens kokybė atitinka visus reikalavimus, nurodytus aktualiuose teisės aktuose.

Jis teigė, kad „Klaipėdos energija“ sumokėjo paskaičiuotą gamtai padarytą žalą, nes buvo atsižvelgta į jos dydį ir nesinorėjo trukdyti specialistų darbo laiko, jei sprendimas būtų ginčijamas.

Komiteto narė Elida Mantulova tvirtino, jog gamybinėse įmonėse avarijos yra natūralus dalykas.

„Bet klausimas – ar „Klaipėdos energijoje“ ir kitose įmonėse yra nusistovėjusi praktika avarijas nutylėti? O meluoti išvis negražu“, – teigė E. Mantulova.

M. Petraitis pabrėžė, kad jokios avarijos nebuvo, vyko planiniai darbai, o su aplinkosaugininkais buvo bendradarbiaujama.

„Tikrai nesmagu girdėti, jog aplinkosaugininkai, kurie apsilanko mūsų įmonėse, valdomose savivaldybės, nesulaukia pagalbos. Jei tai buvo remonto darbai, tai galima manyti, kad ta tarša kartojosi nuolat, kol pastebėjo gyventojai. Labai negražu, kai iš kitų verslų reikalaujame, kad jie neterštų, o nesusitvarkome savo įmonėse. Jos turi būti ledinės. Ir tai įmonių vadovams turėtų priminti tiek valdybos, tiek stebėtojų tarybos“, – kalbėjo komiteto narė Lina Skrupskelienė.

Komiteto pirmininkas Alvidas Šimkus tvirtino norįs tikėti, kad tai nebuvo piktybinis teršimas, bet aplinkosaugininkams, kurie tai išsiaiškina, reikia padėkoti.

18 Comments

  1. Equalizer

    O Petraitis imones darbuotojas ar valdyboje?: M. Petraitis pabrėžė, kad jokios avarijos nebuvo, vyko planiniai darbai, o su aplinkosaugininkais buvo bendradarbiaujama.

    Reply
  2. JEI Į KURŠIŲ MARIAS NUSIMYŽTUM TAI DAUGIAU GAUTUM. PEDAPILŲ VALDŽIA, NĖR KO NORĖT

    .

    Reply
  3. Darbuotojas

    Jei įmonės valdyba rimtai pasidomėtu kuo Katinas užsiima, jis bėgiotų į visus komitetų posėdžius. Keistas tos savivaldybės įmonės valdymas, kaip sovietmečiu prie Stalino .

    Reply
  4. Akivaizdu

    Sapnas tas Saldus, jeigu pasidomėtu apie termofikacini vandenį tai sužinotu kad jis išvalytas nuo visų galimų priemaišų ir jį išpylus į marias prasiplovė kanalizacijų vamzdynai

    Reply
    • klaustukas

      Norit pasakyt kad išplovus virdulį skysčiu nuo kalkių galima jį gerti ?

  5. Antanas

    Tai kur čia matote kriminalą. Viską išsamiai pateikė p.Petraitis. Ir kokią čia avariją pamatėte. Nereikia nežinant gamybos procesų nusišnekėt…, Jei p.Katinas pradirbs tiek kiek ankstesni direktoriai tai pasieks,kad bendrovė taps „” ledinė””, p.Lina Skrupskelienė.

    Reply
    • Kalinių vardu

      Ledinė įmonė, čia turit omeny koncentracijos stovykla, kai Katino drugeliai yra prižiūrėtojai, o darbuotojai kaliniai.

  6. stebėtojas

    Meluoti negarbinga, meluoti negražu, bet ėmė ir aptingo Antanas pamažu. Net nesiteikė dalyvauti Tarybos komiteto posėdyje. Tai pasako apie vadovų požiūrį įmonėje. Viskas po…..

    Reply
  7. Husky

    Šaunu,net strykčioju iš laimės nuo tokios baudos!
    Aš keisdamas stabdžių kaladėles automobiliui savo teritorijoje daugiau baudos gaučiau,jei kaimynas „oželiu” pavirstu… Meluoti negražu,niu niu

    Reply
  8. Antanas

    Aš gerbiu gen.direktorių A.Katiną. Sėkmės jam atnaujinant bendrovę.

    Reply
    • Anonimas

      Tamsta esate tikras rudnosiukas.

  9. Anonimas

    Mantu lova sako, kad negražu meluoti? Cha, cha, cha. Gal kas nors iš politikų ir gali taip sakyti, bet………..

    Reply
  10. 65€ bauda

    Tai pasityčiojimas

    Reply
  11. Cha

    „Baisi tarša” aplinkosauginiinkų įvertinta 65 eurais 🙂 Tokia tai ir tarša. Patys aplinkosaugininkai pasiklydę teisės aktuose, neturi savo priemonių, laboratorijų. Aprašyto incidento atveju aplinkosaugininkai teigia, kad išleistas termofikacinis vanduo geltonai nudažė Kuršių marias, o iš tiesų termofikatas yra žalias. Nei logikos, nei argumentų. Tik bla bla bla.

    Reply
    • Anonimas

      Stebuklas, sumaišius A ir B gavosi C

    • Prokuroras

      Bet prokurorai randa būdą kaip padidinti baudas. Taip kaip padarė GRGEO atveju

  12. Klaipedietis

    Visų negerbiamas gen.direktorius A.Katinas yra Aplinkos ministro Gentvilo draugelis.Tuom viskas ir yra pasakyta.

    Reply
    • Faktas

      Teisingai, visi kas gimė, kas gyvena Klaipėdoje ir dirba Klaipėdoje ir dirba Klaipėdai yra Gendvilo ir Bilotaitės ir Roko Masiulio draugeliai … čia irgi viskas pasakyta

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This