Buvęs „Neptūno” valdybos pirmininkas: „Tai buvo ne darbas, o košmaras”

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjant baudžiamąją bylą, kurioje kaltinamai finansiniais nusikaltimais yra pareikšti buvusiam Klaipėdos „Neptūno” klubo vadovui Osvaldui Kurauskui, lenkui Arkadiusz Krygier ir buvusiam Panevėžio „Lietkabelio” klubo vadovui Mantui Ignatavičiui, kaip liudytojas buvo apklaustas buvęs klubo valdybos pirmininkas, vienas iš dabartinių dalininkų – verslininkas Vytautas Lygnugaris.  

Iš kairės: Mantas Ignatavičius, Osvaldas Kurauskas ir Arkadiusz Krygier. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos miesto garbės pilietis, „Limarko” laivininkystės kompanijos vadovas V. Lygnugaris tvirtino, kad gauti informaciją apie klubo finansinę situaciją buvo labai sudėtinga ir niekam nelinkėtų dirbti tokiomis sąlygomis.  

Kaltės nepripažįsta 

Šiuo metu Alytaus „Dzūkijos” trenerio asistentu dirbantis O. Kurauskas yra kaltinamas pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius – didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingu duomenų apie pajamas pateikimu ir dokumentų klastojimu. Didžiausia bausmė už šiuos nusikaltimus siekia iki 7 metų nelaisvės.  

Metais vyresniam M. Ignatavičiui dar yra pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo bei nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Analogiškai kaltinamai yra pareikšti ir šiuo metu bedarbiu esančiam 47-erių Varšuvos gyventojui A. Krygier.  

Kaltinamajame akte teigiama, kad vadovaudamas „Neptūno” klubui O. Kurauskas sudarė fiktyvias sutartis su JAV registruota bendrove „Omega action” ir Estijoje registruota „Reval sport agency” dėl žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo. 

Amerikoje registruotos bendrovės faktiniu vadovu buvo M. Ignatavičius, o „Reval sport agency” vadovavo A. Krygier. Joms bendrai buvo pervesta daugiau nei milijonas eurų. Vėliau dalį pinigų šios bendrovės pervesdavo į žaidėjų ir trenerių sąskaitas. Anot pareigūnų, dėl neteisėtų veiksmų ir mokesčių nesumokėjimo buvo padaryta daugiau nei 166 tūkst. eurų žala Mokesčių inspekcijai, daugiau nei 67 tūkst. eurų žala „Sodrai” bei 471 tūkst. eurų viršijanti žala „Neptūno” krepšinio klubui. 

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažino ir parodymus teigė duosiantys apklausus visus liudytojus. 

„Betvarkė buvo baisinė” 

V. Lygnugaris teisme liudijo, kad „Neptūne” atsirado 2014-aisiais po to, kai klubas iškovojo teisę žaisti „Eurolygoje”. 

„Paskambinau tuomečiam klubo valdybos pirmininkui Rimantui Taraškevičiui ir pasisiūliau tapti rėmėjui iš visiškai altruistinių paskatų, kaip miesto patriotas. Skyrėme 100 000 litų, Rimantas Taraškevičius labai apsidžiaugė ir pradėjome šiokį tokį bendradarbiavimą, pasiūlė tapti valdybos nariu, sutikau”, – pasakojo V. Lygnugaris.  

Vytautas Lygnugaris. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak verslininko, vėliau prezidentei Daliai Grybauskaitei laikantis pozicijos, jog dėl galimų interesų konfliktų savivaldybių tarybų nariai neturėtų būti klubų pirmininkai ar įstaigų valdybose, jam buvo pasiūlyta tapti „Neptūno” valdybos pirmininku ir jis sutiko.  

„Matydamas, kaip vykdomos tam tikros funkcijos, su kai kuriais reiškiniais nesutikdavau, nes manau, kad lėšos, kurios buvo skirtos rėmėjų, taip pat ir „Limarko”, buvo naudojamos ne visai ūkiškai ir teisingai. Dėl to kildavo ginčų”, – kalbėjo V. Lygnugaris.  

Paprašytas pateikti konkrečius pavyzdžius, buvęs valdybos pirmininkas teigė, kad pirmiausia jam į galvą ateina prabangių automobilių naudojimas, nuoma.  

„Buvo kalbama, kad BMW automobiliai veltui duodami žaidėjams, bet paskui išaiškinom, kad mokame ir draudimą, ir kitas išlaidas. Kelionės kai kurios nepagrįstos. Kiek pamenu, buvo įdarbinta direktoriaus žmona, kuri, mano supratimu, jokių funkcijų neatliko. Kai esi pats sponsorius, kai skiri lėšas, kurios galėtų būti skirtos darbuotojų premijoms ir taip toliau, ir kai matai, kaip tas lėšas švaisto, mes, be abejo, turėjome konfliktų, nes aš su tuo negalėjau susitaikyti. <…> Reikia suprasti pačią atmosferą – yra įprotis gyventi kitaip, ir ateina nauja šluota. Buvo didžiulis pasipriešinimas, ginčai, kol man nusibodo ir aš išėjau, kam kovoti su vėjo malūnais”, – sakė Klaipėdos miesto garbės pilietis.  

„Sėkmingai bendradarbiavimo pradžiai su krepšinio klubu „Neptūnas“, „Krasta Auto“ įteikė naujus 7-os serijos #BMW ir pasirūpino specialia jų komplektacija, patogioms ir saugioms krepšininkams kelionėms”, – savo profilyje „Facebook” 2015 m. liepą skelbė BMW Lietuva.

Pasak buvusio valdybos pirmininko, gauti klubo finansinius duomenis jam buvo ypatingai sudėtingai.  

„Paprašius skaičių, buvo pasakoma, kad po savaitės ar dviejų bus, praeina – informacijos nėra. Darbas buvo labai sudėtingas ir niekam nelinkėčiau taip dirbti, todėl ir pasitraukiau savo noru iš valdybos pirmininkų. Valdybos pirmininkas su direktoriumi turi būti geras junginys, kai kalbame apie efektyvų valdymą. Mūsų atveju to nebuvo, labai dažnai buvo ignoruojami klausimai, nebuvo reikiamo kontakto, kaip aš įsivaizduoju. Klubas gyveno ne pagal kišenę, mano supratimu, leido daugiau nei buvo galima. Nuolat buvo įtampa dėl neefektyvaus lėšų valdymo”, – kalbėjo V. Lygnugaris.  

Apie pavedimus į Estiją jis sakė sužinojęs tik jau po O. Kurausko atleidimo.  

„Atsimenu vieną kartą skambinau į „Eurobalą” (įmonė, tvarkiusi klubo buhalteriją – M. V.), prašiau duoti informaciją apie pavedimus, kokia situacija, bet pasakė, kad ji duodama tik Kurauskui. Pagalvojau, kur čia patekau, su kuo dirbu. <…> Sunkiai uždirbtus pinigus skiri miesto klubui, kad miestas skambėtų garsiai, būtų keliamas jo prestižas, o paskui kažkokia kompanija sako, kad neduosime informacijos. Suprantate absurdą?  <…> Kai neturi informacijos, kur skirstomi pinigai, tai iš išorės atrodo labai gerai, bet tapus valdybos pirmininku man kilo klausimas, kodėl direktoriaus žmona skraido su klubu, nors angliškai nekalba, bet lyg rūpinasi komercijos klausimais, Viktoras Usovas tai įdarbintas, tai ne. Paprašiau sutarties – negaunu. Toks įspūdis, kad gyveno įsivaizduojame gyvenime, švaistė pinigus į kairę ir dešinę ir Kurauskas, ir Usovas. Man skiriant paramą tai buvo nepriimtina, iš ten tie ginčai ir nesutarimai”, – kalbėjo V. Lygnugaris.  

Anot jo, valdybai būdavo pateikiamos tik bendro pobūdžio, nedetalios ataskaitos ir nuolat tekdavo ginčytis, kiekvienas valdybos posėdis esą baigdavosi didžiuliais ginčais, kada pagaliau buvo normalios ataskaitos, detali informacija.  

„Išeidavome įkaitę po tų posėdžių, nes betvarkė buvo baisinė. Tai viena iš priežasčių, kodėl buvo labai sunku dirbti valdyboje”, – sakė verslininkas.  

Algą pasiūlė didinti avansu 

Apklausos metu atėjus laikui šalims užduoti klausimus liudytojui, O. Kurauskas teiravosi, kodėl V. Lygnugaris buvo pasiūlęs jam 2016 m. pakelti algą ir išmokėti premiją.  

„Natūralu, kad neturint bendravimo istorijos, o klubui iškovojus teisę žaisti „ Eurolygoje” natūraliai iš pradžių atrodo geras direktorius, tai pirmieji metai, geri rezultatai, „Eurolygos” komandos Klaipėdos arenoje, žinoma, kad teigiami sentimentai direktoriaus atžvilgiu egzistuoja, nes direktorius vadovauja klubui, kuris žaidžia „Eurolygoje”, todėl ir pasiūliau pakelti algą, nes ji, mano supratimu, buvo per maža. O vėliau situacija keitėsi, apetitai pradėjo augti ir švaistymasis prasidėjo, ir variniu triūbų kažkas nesugebėjo pakelti. 2015 metais dar buvo normalūs, darbiniai santykiai”, – teigė buvęs klubo valdybos pirmininkas.  

Vytautas Lygnugaris patvirtino, jog „palaikė mintį, kad dėl blogo darbo” reikia atleisti Osvaldą Kurauską.  

Buvusiam direktoriui pasiteiravus, kodėl V. Lygnugaris pritarė 2015 m. vasarį pateiktai audito ataskaitai, verslininkas teigė, jog tada buvo visiškai naujas valdybos narys ir pasitikėjo kitais jos nariais R. Taraškevičiumi, Valentinu Greičiūnu.  

„Buvau naujoje srityje, suteikiau ganėtinai didelį pasitikėjimo kreditą. Jie daug prisidėjo prie miesto klestėjimo, tad neuždavinėjau klausimų. Gal reikėjo susilaikyti, bet tuomet net neįsivaizdavau, kad galėtų vykti tokie dalykai klube”, – teigė V. Lygnugaris.  

O. Kurauskui klausiant apie klubo dalininku buvusio kino Xia Songo dalies išpirkimo aplinkybes, V. Lygnugaris teigė, kad neketino to daryti.  

„Padėjote man sutartį, kad pasirašyčiau už 50 000 eurų ir pasakiau, kad niekada nepasirašysiu ir slapta nedarysiu, o jūs norėjot mane pakišti. Galiu patvirtini, kad labai norėjote, jog aš išpirkčiau tas dalis, net buvot paruošęs dokumentus. Jei būčiau pasirašęs, tai buvo galima labai lengvai apskųsti, nes nebuvo kitų dalininkų sutikimo”, – kalbėjo verslininkas. 

Jis patvirtino, kad oficialių pretenzijų dėl paramos naudojimo raštu „Limarko” klubui neišreiškė.  

„Kontrolę vykdyti buvo labai sunku, nes Kurauskas ignoruodavo prašymus pateikti detalias ataskaitas, tai buvo ne darbas, o košmaras.  <..> Apie atlygį už įvaizdį iš viso pirmo karto girdžiu, valdyba to nediskutuodavo. Atlygis už įvaizdį man kaip kažkokie vėjai skamba”, – teigė V. Lygnugaris, patikinęs, kad valdyba nesvarstė, jog už skolas žaidėjams atsiskaitytų užsienio bendrovės.  

Kad klube buvo didelė netvarka prieš tai vykusio posėdžio metu liudijo ir iš O. Kurausko direktoriaus pareigas perėmęs Algimantas Ercius.  

Kitame šios bylos posėdyje toliau bus apklausinėjami liudytojai.

4 Comments

  1. Sigitas

    Tiesiog keista ir pykta ima t.y. kad pačiame Klaipėdos miesto Neptūno krepšinio klube nebūtu tokios betvarkės kaip dabar ką tuo atžvilgiu darė Klaipėdos miesto gyventojų pagrindiniai tarnautojai ? Ką darė Klaipėdos miesto savivaldybės sporto skyrius? Kas į Neptūno komanda priėmė kurauskus ir usovus? Kada pagaliau Klaipėdos mieste baigsis tas BARDAKAS? Kada Klaipėdos miestas ir jo gyventojai turės ta Neptūno komanda kuri su kiekviena pergale mus šventiškai džiugindavo.

    Reply
  2. Simona

    Tai dar kartą įrodo kad, savivaldybei ten kišti kojos nevalia. Ir taip neaišku kam taškomi mokesčių kokėtojų pinigai, bet dar ir atsakomybę už tai turėtų prisiimti

    Reply
  3. V Lygnugariui

    Uz galimai melagingus parodymus istatymas numato atsakomybe pagal LR BK

    Reply
    • Anonimas

      O ne teismui apie melagingus parodymus reikia pasakoti?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„Neptūno“ pergalių seriją nutraukė kėdainiškiai

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmadienio vakarą savo arenoje rezultatu 79:92 (26:24, 20:21, 12:20, 21:27) krito prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Šeimininkai pirmieji truktelėjo į ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūnas“ kyla į penktąją vietą

Klaipėdos „Neptūno“ pasaka su Georgios Vovoru tęsiasi. Klaipėdiečiai šeštadienio vakarą namuose rezultatu 88:84 (20:27, 23:14, 31:22, 14:21) patiesė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“ ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This