Dėl Skulptūrų parko – į teismą

Miestas, Svarbu

Skulptūrų parko sutvarkymo darbų konkursas persikėlė į teismą. Klaipėdos savivaldybė sulaukė ieškinio iš antrąją vietą preliminarioje eilėje užėmusio tiekėjo. Teismas jau pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė pirkimo procedūras.

Skulptūrų parko sutvarkymas kainuos apie 3 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybė daugiau nei 3 mln. eurų vertės konkursą nusipirkti Skulptūrų parko (senųjų miesto kapinių) sutvarkymo darbus su darbo projekto parengimu paskelbė sausio pradžioje.

Konkurso laimėtojas buvo renkamas ne pagal žemiausią kainą, o pagal ekonominio naudingumo vertinimo kriterijus. Tai ir sukėlė ginčų, dėl kurių sutartis su pirmosios vietos laimėtoju vis dar nėra pasirašyta.

Pretenziją dėl konkurso Klaipėdos savivaldybei pateikė antrąją vietą preliminarioje pasiūlymų vertinimo eilėje užėmęs tiekėjas. Į pretenziją buvo atsakyta, kad ji nepagrįsta, tačiau toks atsakymas verslininkų netenkino, jie pasinaudojo savo teise kreiptis į teismą, todėl Skulptūrų parko sutvarkymo darbų pirkimo konkurso peripetijas toliau narplios Klaipėdos apygardos teismas.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas teigė, kad antrą vietą preliminarioje eilėje užėmęs tiekėjas ginčija tai, jog Klaipėdos savivaldybės atstovai galimai netinkamai įvertino pirmą vietą užėmusio tiekėjo darbų vadovo patirtį. Dėl tokio įvertino pasiūlymui buvo skirta daugiau balų, kurie ir leido užimti pirmąją vietą. Jei minėti balai panaikinti ar sumažinti, tuomet antros vietos laimėtojas pakiltų į pirmąją vietą.

„Mes laikomės ir laikysimės pozicijos, kad esame teisūs, kad darbų vadovo patirtį įvertinome tinkamai. Kadangi ieškinys pasiekė teismą, dabar apsikeisime procesiniais dokumentais ir lauksime teismo sprendimo“, – teigė A. Kačalinas.

Anot jo, įprasta praktika, jog bylinėjimas viešųjų pirkimų bylose bent jau pirmos instancijos teisme trunka apie du mėnesius. Toks trumpa terminas yra ir priežastis, kodėl svarstoma, ar skųsti teismo jau pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones – stabdyti Skulptūrų parko sutvarkymo darbų pirkimo procedūras.

„Dabar svarstome, ar apskųsti pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones. Gali būti taip, kad teismas bylą išnagrinės greičiau, nei sulauksime apeliacinio sprendimo apie laikinąsias apsaugos priemones. Todėl ir svarstome, ar tikslinga skųsti“, – aiškino A. Kačalinas.

Jis tvirtino, jog pirmos instancijos – Klaipėdos apygardos teismo sprendimas suteiks daugiau aiškumo.

„Jei teismas pasisakys, kad mes, Klaipėdos savivaldybė, esame teisūs, tai bus gerai. Jei sprendimas bus kitoks, reikės vertinti, ar jį skųsti, ar pripažinti, kad suklydome. Tuomet galima grįžti į viešąjį pirkimą ir pasiūlymus iš naujo vertinti pagal ekonominio naudingumo kriterijus. Be to, tikėtina, kad byloje trečiuoju asmeniu bus įtraukti dabar pirmą vietą preliminarioje eilėje užėmę tiekėjai, ir jei teismo sprendimas bus nepalankus, jį gali skųsti jie, o ne mes. Žodžiu, variantų yra įvairių, bet reikia sulaukti pirmos instancijos teismo sprendimo“, – tvirtino A. Kačalinas.

Anot jo, šie teisminiai ginčai Skulptūrų parko sutvarkymo eigai didelės įtakos neturėtų turėti.

„Kiekviename pirkime, kurio vertė yra daugiau nei milijonas eurų, kelis mėnesius įsikalkuliuojame teisminių ginčų, nes jų paprastai būna. Tad ir šiame konkurse teisminiai ginčai jau yra įskaičiuoti į konkurso laiką“, – tikino A. Kačalinas.

Konkurso sąlygose numatyta, jog sutartis su konkurso laimėtoju galios ne ilgiau negu 48 mėn. nuo jos įsigaliojimo. Kitaip tariant, Skulptūrų parkas visiškai turi būti sutvarkytas per ketverius metus nuo sutarties pasirašymo. Toks ilgas terminas pasirinktas ne tik dėl darbų gausos, bet ir todėl, kad projektas finansuojamas tik miesto biudžeto lėšomis. 

„Savivaldybė sau pasiliko teisę nesant finansavimo neužsakyti darbų arba užsakyti ne visus. Be to, parko sutvarkymo projektas yra trijų etapų. Tad iki 2023 metų tikrai bus kažkas padaryta ir teisminiai ginčai tam nesutrukdys“, – tvirtino A. Kačalinas.

Skulptūrų parkas, užimantis beveik 10 ha ploto teritoriją, kai tik bus pasirašyta sutartis su rangovu, bus tvarkomas pagal UAB „Klaipėdos projektas“ 2018 m. parengtą techninį projektą.

2 Comments

  1. +-

    Duok Dieve Savivaldybei pinigų biudžete ir sveikatos, šį labai seniai lauktą ir labai svarbų projektą įgyvendinti . Daug kas čia savo interesų turėjo, bet projekte jie visi yra suderinti ir subalansuoti . Bravo Projekto autorių kolektyvui , ne lengvą darbelį nudirbus.

    Reply
    • Magyla

      Priešingai, tikiuosi, kad miestui užteks pinigų tik takams sutvarkyti. Tai būtų variantas, sveikiausias ir miesto biudžetui, ir parkui. Nors… bijau, kol protą vis dar temdo savižudiška medžių naikinimo manija, bus pradėta nuo jų, o takai taip ir liks velniams kojas nusilaužti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This