Kviečia į ruoniukų vardynas ir knygos pristatymą

Kultūra

Trečiadienį, birželio 2 d.., 13 val., Lietuvos jūrų muziejuje vyks šių metų ruoniukų rastinukų vardynos, parodos „Gyvybei rūpestį!“ atidarymas ir susitikimas su dramaturgu, režisieriumi, teatro ir kino aktoriumi Justu Terteliu, kurio kartu su dailininke Elena Maja ir kompozitore Rita Mačiliūnaite-Dočkuviene sukurtą knygą „Vandens gyvenimo linija“ išleido muziejus. Ši knyga meniškai tyrinėja žmogaus ir jūros pasaulio bei jo gyventojų–ruonių tarpusavio susikalbėjimą arba greičiau – nesusikalbėjimą. 

Matyt, būtent dėl šio „nesusikalbėjimo“ kiekvienais metais vis daugėja mažųjų nelaimėlių Baltijos jūros pakrantėje. Dėl klimato atšilimo, žmogaus invazijos į tas vietas, kur ruonės veda jauniklius, dėl išgaudytos žuvies jūroje ruoniukai lieka našlaičiais, vandens srovių priplaktais prie mūsų pakrantės. Jūrų muziejaus darbuotojų pastangomis jau ketvirtas dešimtmetis šie Baltijos jūros pilkųjų ruonių jaunikliai randa saugią prieglaudą ir pasiaukojančias širdis bei rankas, kurios mažylius išplėšia iš mirties nagų ir „pastatytus“ ant letenėlių vėl gražina į jų namus – Baltijos jūrą.

Šiemet Lietuvos jūrų muziejus priglaudė net šešiolika ruoniukų. Į Jūrų muziejų nusilpę jaunikliai buvo gabenami iš viso pajūrio: Būtingės, Šventosios, Palangos, Karklės, Melnragės, Nidos, Juodkrantės. Iš viso – vienuolika patinėlių ir penkios patelės. Beveik visi gyvūnai buvo apkandžioti šunų ar laukinių gyvūnų, kentėjo nuo parazitų – kirmelių. Todėl jiems pirmiausia buvo skiriama vaistai ir rūpestinga 24 valandų per parą priežiūra.

Dabar jau visi ruoniukai sustiprėjo ir yra perkelti į muziejaus lauko baseiną, kur su jais gali susipažinti lankytojai. O netrukus juos jau bus galima šaukti ir vardais. Vardai tikrai itin originalūs, gal net ne visiems pažįstami, nes jau antri metai vardai ruoniukamas renkami tarmiški iš skirtingų Lietuvos regionų. Pernai metų ruoniukai tapo žemaitukais, o šiųmetinukų vardai skamba jau visai kitaip – aukštaitiškai. Kitąmet šis ruoniukų vardų konkursas apims kitą Lietuvos regioną.

Rinkti vardus muziejininkams padėjo Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, į kurią du mėnesius plūste plūdo ruoniukams siūlomi vardai. Muziejaus kultūrinės veiklos organizatorė Ieva Jašinskienė sako, kad pasiūlyta buvo arti pusės tūkstančio vardų, jie visi perduoti muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus, kuris rūpinasi ruoniukais, komandai. Muziejininkai nusprendė, kad ruoniukams labiausiai tiks tokie vardai: Broškė, Cukerka, Cviekas, Gaspadorius, Gastinčius, Guzikas, Iškadnykas, Kujelis, Spotkelis, Ulas, Unarava, Unčiakas, Untaniukas, Zabova, Zbitka, Žiužis.

Ieva Jašinskienė džiaugėsi, kad parodos atidaryme dalyvaus ir knygos „Vandens gyvenimo linija“,  kuri šiemet nominuota tarp geriausių vaikų ir paauglių knygų IBBY rinkimuose, teksto autorius Justas Tertelis.

„Su juo kurdami parodą, stengiamės iškomunikuoti kiek kitokią mintį nei šioje knygoje, – pasakojo Ieva. – Knygoje ruonio ir žmogaus pasaulis yra susipriešinęs, o parodoje kalbama apie tai, kaip žmogus tampa ruonio draugu.”

Nuo birželio 22 dienos paroda „Gyvybei – rūpestį!“ bus eksponuojama Utenoje, A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje. Jos atidarymo metu bus apdovanoti ruoniukų „krikštatėviai“, būtent tie žmonės, kurių pasiūlytais vardais pavadinti ruoniukai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pasieniečių šuo išgelbėjo ruoniuką

Beveik kiekvienais metais per Velykų šventes į Lietuvos jūrų muziejų atvežami išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai iš pajūrio. Šventinėmis dienomis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejus priglaudė pirmąjį šių metų pamestinuką

Šį sekmadienį į Lietuvos jūrų muziejų atgabentas pirmasis šiemet pajūryje rastas išsekęs Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis. Apie jį pranešė žmonės, ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ilgai gydyta ruoniukė sugrįžo į Baltiją

Saulėtą ketvirtadienio vidurdienį 20 km nuo kranto į Baltijos jūrą panėrė Baltijos pilkoji ruonė Kaniukė. Ji beveik metus buvo reabilituojama ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This