Vyko naftos išsiliejimo valdymo pratybos

Uostas ir jūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2021-06-01

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas kartu su partneriais organizavo interaktyvias naftos išsiliejimo valdymo pratybas „Kopos 2021“. Jų metu buvo imituojamas didelio naftos kiekio išsiliejimas „X“ terminale prie Lietuvos krantų. Iš viso šiose pratybose dalyvavo 17 organizacijų ir institucijų.

Šios pratybos – ES „Interreg“ programos finansuojamo projekto „Oil spill“ dalis. Jų metu buvo imituojamas labai didelio naftos kiekio išsiliejimas Baltijos jūroje prie Lietuvos krantų, inscenizuojama, jog naftos dėmė skyla ir, pasiekusi krantą, užteršia nemažą pakrantės ruožą.

Naftos surinkimą koordinavo Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, teršalų šalinimą priekrantėje – Klaipėdos priešgaisrinė gelbėjimo valdyba. Pirmą kartą užterštų teritorijų paieškai buvo naudojami bepiločiai orlaiviai ir imituojamas nuo naftos nukentėjusių paukščių surinkimas ir valymas.

Pratybų „Kopos 2021“ tikslas buvo įvertinti atsakingų institucijų sąveiką ir tobulinimo sritis įvykus naftos išsiliejimui Baltijos jūroje ir pakrantėje bei sutelkti įvairias institucijas, universitetus bei NVO, kurie privalo reaguoti į tokios nelaimės likvidavimą, dalijimąsi svarbiausia informacija vieni su kitais bei visuomene. Jų užduotys buvo suformuoti incidento likvidavimo štabą, įdiegti darbo sistemą, galinčią koordinuoti veiksmus tarp priešgaisrinių gelbėjimo padalinių, specialiųjų tarnybų, organizacijų ir institucijų, taip pat tobulinti komunikaciją socialinėse medijose.

Institucijų ir organizacijų atstovai buvo padalyti į štabą bei 3 darbo grupes, kurios ieškojo suformuotos situacijos – didelio kiekio naftos išsiliejimo Baltijos jūroje prie Lietuvos krantų sprendimo būdų. Buvo išgrynintas platus spektras būtinųjų darbų – nuo pirmosios pagalbos teikimo naftos garais apsinuodijusiems žmonėms iki paukščių, išsitepusių nafta ar joje įklimpusių, gelbėjimo.

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Klaipėdos universiteto mokslininkas: „Tikimės, kad butelių kamštelių rasime vis mažiau“

Klaipėdos universiteto biomedicinos mokslų daktaras Arūnas Balčiūnas gerai pažįsta Baltijos jūros pakrantes – jau daug metų mokslininkas tyrinėja jūrą teršiančių ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Putino gerbėjai ES kelia galvas. O ką Lietuva?

Rusijos diktatoriaus gerbėjai Vengrijoje ir Slovakijoje rodo savo dantukus. Oficialūs dviejų Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pareigūnai viešai pažadėjo ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Regionas

Pamario galerijoje Juodkrantėje - menininkų rezidencijos

Juodkrantės Pamario galerijoje prasidėjo menininkų rezidencijų programa. Neringos savivaldybės finansuojamos rezidencijos vizualiųjų menų kūrėjams suteikia galimybę gyventi ir vystyti individualius ...
2024-07-22
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This