Valstybės melas

Nuomonės

Vytautas Valevičius
2021-06-01

Komentarų: 12

Pasaulis yra sudėtingas darinys. Jame daug žmonių, kurie mąsto savaip. Visuomenę sudaro tie, kurie gyvena pagal bendras taisykles. Tai ne tik įstatymai, mokesčių sistema, bet ir moralė. Nesiimsiu stipriai aiškinti, kada ir kur ji radosi, bet remsiuos tuo, kas lyg ir savaime suprantama.

Kai tai sako tavo neišmanus kaimynas ar turgelio prekeivė, tai nuomonė, o kai tai atvirai išsako Seimo narys – tai nusikaltimas. Melas valstybės vardu.

Viena iš valstybės priedermių – saugoti savo piliečius ir telkti juos bendrai naudingai veiklai. Visai kaip statyboj ar futbolo komandoj. Tokia veikla tarsi padalinta į tuos, kurie veikia fiziškai, ir tuos, kurie planuoja arba vadovauja. Tie, kurie sako, kad politikai nereikalingi, tegul nueina į stambią gamyklą ir pasako, kad nereikia planavimo.

Taigi, turime valstybę, kurios darbus vykdo politikai. Jie tarsi komandos iš skirtingų lygų. Vieni iš jų aukščiausioji pakopa (Seimas bei Vyriausybė), kiti žemiau – ministerijos ir departamentai, treti dar kitoj – savivaldybės. Visi jie tarsi žmonių atstovai, tarsi turėtų tarnauti visiems.

Labai svarbu analizuoti, kuo savo poziciją grindžia politikai. Dažnai yra argumentuojama tuo, kad jis tiesiog pristato savo poziciją. Tačiau, svarbu pabrėžti, kad savo pozicijos išsakymas jokiu būdu neatleidžia nuo būtinybės viską pagrįsti faktais. Faktams prieštaraujanti nuomonė geriausiu atveju yra klaida, kurią nedelsiant dera ištaisyti, o blogiausiu – paprasčiausias melas.

Vienas pavyzdys – Dainius Kepenis: „Kovidas“ – pasaulinės mafijos projektas, o skiepydamiesi tapsime eksperimentiniais triušiais”. Kai tai sako tavo neišmanus kaimynas ar turgelio prekeivė, tai nuomonė, o kai tai atvirai išsako Seimo narys – tai nusikaltimas. Melas valstybės vardu.

Įdomus faktas. Donaldo Trumpo melus žurnalistai pradėjo skaičiuoti tą pačią akimirką, kai jis tapo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu. „The Washington Post” teigimu, iki 2018 m. vasaros pabaigos jis pamelavo ne mažiau kaip 4229 kartus. Tačiau štai paradoksas – D. Trumpas yra prezidentas, susikrovęs didžiulį „tiesos kapitalą“!

Hannah Arendt mano, kad modernus politinis melas nėra tapatus netiesai, jis nėra ir tyčinis fakto nuslėpimas, iškraipymas ar paneigimas. Jo netgi negalima vadinti tiesos priešingybe, kokia laikomas įprastinis melas. Modernus politinis melas yra būdas, kaip į politiką įtraukti tiesą, į ją investuojant. Šiuo atžvilgiu politinio melo sąvoka padeda atskleisti, kas lemia, kad šiandien kai kurie politikai, griebdamiesi melo, sustiprina savo kaip teisuolių įvaizdį.

Deja, melas yra ne tik asmenų veiklos forma. Jis gali būti ir valstybės propagandos dalimi. Ypač jei ta valstybė totalitarinė. Tiesa, tai galima daryti tiesiogiai ir netiesiogiai. Šiuo metu vyrauja paskutinioji forma.

Mes tai vadiname dezinformacija, kuri siekia pakirsti demokratijos kokybę ir tai daro įvairiai. Pirmiausia, taikydamasi į tiesas kaip visiems bendrą pamatą, ant kurio galime susitikti diskusijai su savo skirtingais požiūriais ir nuostatomis. Antra, yra skatinamas nusivylimas demokratija ir jos atributais tam, kad piliečiai galiausiai liktų pasyvūs ir nenorėtų dalyvauti kur, kaip jiems sakoma, yra tik korupcija, nekompetencija.

Galiausiai tokia dezinformacija siekia silpninti ir skaldyti pilietinę visuomenę skatindama piliečių tarpusavio nepasitikėjimą ar kurstydama emocijas tam, kad išprovokuotų neadekvačius veiksmus, paremtus klaidinga informacija.

Tai viena pusė. Kita yra bandymas pateikti ar iš dalies teisingą informaciją arba ją nutylėti. Sakykim – situacija su koronavirusu pasaulyje. Kinijos duomenų beveik nėra, Rusijos mirčių duomenys yra sumažinti, sakoma, dešimtis kartų mažėjimo linkme. Aišku, ir demokratinių kraštų žiniasklaida neskuba atskleista savo šalių negerovių skaičių, o juo labiau priežasčių. Snoudenas atskleidė ne pačią gražiausią JAV veiklos pusę, deja, panašūs skandalai vis kartojasi. Tiesa, jie nepalyginamai mažesni nei buvusio Baltarusijos prezidento Lukašenkos ar Rusijos vadovo Putino melai.

Mūsų laikai pažymėti naujos organizuotos politinės apgavystės formos, kai tiesa sunkiai gali atsilaikyti prieš gerai organizuotą melą.

Tai melas, kuris skirtas ne suklaidinti tą, kuriam meluojama, bet kurio tikslas pasėti abejonę pačia tikrove. Prisiminkime Gebelso mintį – daug kartų kartojamas melas tampa tiesa.

12 Comments

  1. Vardenis

    Labiau vertinu kritinę nuomonę, o tam reikaligi įvairūs žinių šaltiniai.

    Reply
  2. puxovykas

    Virusas mutuoja todėl vakcinų nuo gripo nebūna ir būti negali. Ir čia ne skiepai o čypsai
    Yra dar šudokaukes ir šudotestai didinantys sergamumą
    Yra dar 5G ir chimtreilai sukeliantys tokius pat susirgimus
    Priimant į ligoninę įkyriai ir primygtinai tardoma ar nepaskiepytas. Jei neskiepytas ir dar pensininkas. šansų nebėra. Deguonies intubaciją padidinantis mirtingumą 10 kartų. Kad nepabėgtų pririsami prie lovos ir tt..
    .

    Reply
  3. Rimantas

    Ar tiesa, kad „mūsų” 4200 migrantų Lietuvoje neserga su tuo virusu? Ar melas??

    Reply
  4. skaitytoja

    kodėl Kepenis -sveikos guvensenos šalininkas taip baisiai atrodo-vien raukšlės,senas,žilas,baisu,jis sakė,kad srga COVIDU tik apsileidėliai,tai kodėl jo valstiečiai-Norkienė serga,kodėl>gėda,kaip jį ta partija l;aiko.Eitų savanoriu,prikrautų,kaip gerb.Svaras, maišus lavonų,ko negali?

    Reply
  5. Na

    Na ponas autorius moralizuoja Kepenį. Bet … Yra vaikiška patarlė: Kas ant kito sako, tas ant savęs pasisako. Taigi šis pono straipsnis būtų labai teisingas, jei vietoje Kepenio įrašytų bet kokį savo bendrapartietį ar konservatorių. Tai jie didžiausi melagiai, sąmokslo teorijų kūrėjai ir patyčių asai. Taigi Gebelsą paslikit sau, jūsų stažas žymiai didesnis.

    Reply
    • Anonimas

      Pagal Na logika Kepenis yra pasaulinės mafijos projektas

  6. nieko nepadarysi

    kai toks seimo narys tai matyt tokia ir valstybė…o jis sirgo kaip ir visi mirtingieji ir jo teorija apie stebuklingus imintetus nieko verta.

    Reply
  7. Pagarba Kepeniui!

    Pagarba gerb. Dainiui Kepeniui už Tiesą ir Drąsą ją pasakyti! Pasaulis tikrai išsivaduos iš šito melo. Žmonės pasaulyje bunda ir neleis savęs sunaikinti.

    Reply
    • nebas

      Kepenis yra votis ant valstybės kūno, pūliuojanti ir bais smirdanti votis – nuo kurios kenčia naivuoliai kaip jūs

  8. Nemelagis

    Melagis melavo, per tiltą važiavo, tiltas sugriuvo, melagis įgriuvo…

    Reply
  9. Mindaugas

    ŠAUNUOLIS Kepenis! Šaunuoliai LVZS! Daugiau jokių iškrypėlių! Nesulaukiam naujų rinkimų!

    Reply
    • nebas

      tai kada Kepenis eis padėti medikams į reanimaciją?

      mažo – to Kepenis darosi toksiškas – jo melai turi rimtų pasekų – už kurias mokame mes visi – kad ir už gydymą reanimacijoje, žmonių patikėjusių Kepenio melais ir susirgusių labai rimtai; ir tokių yra pakankamai daug – ir tai jau visų mūsų, mūsų valstybės problema.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This