Vasara prasidėjo su mažėjančiais COVID-19 rodikliais

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, pirmąją šios vasaros dieną šalyje nustatyta 415 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų. Atlikus 24 736 diagnostinius tyrimus, viruso rasta mažiau nei 2 proc. mėginių.

Per praėjusią parą COVID-19 liga susirgo 22 klaipėdiečiai. Pirmadienį infekcija buvo diagnozuota 13, sekmadienį – 18 Klaipėdos gyventojų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičius uostamiestyje sumenko beveik 28 proc., Lietuvoje – beveik 34 proc.

Susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius uostamiestyje per parą sumažėjo nuo 263,7 iki 246,9 atvejo. Šalyje šis rodiklis sumažėjo nuo 282,3 iki 263,2 atvejo. Pagal šį rodiklį Klaipėda yra 21-a nuo galo tarp visų šalies savivaldybių. Geriausia padėtis yra Neringoje, kur jau keletą dienų šis rodiklis yra nulinis.

Lietuvoje COVID-19 liga šiuo metu serga 8 501 gyventojas, pasveikusiais laikomi 256 887. Klaipėdoje serga 382 miestiečiai. Pasveikusiųjų, anot statistikų jau yra 15 304. Per parą pasveiko 16 klaipėdiečių.

Uostamiestyje COVID-19 aukų pastarąją parą jau išvengta – šioje liūdnojoje statistikoje Klaipėdoje yra 155 netektys. Šalyje į mirčių nuo koronaviruso sąrašą įrašyta dar 17 netekčių ir aukų skaičius jau siekia 4283.

Pirmadienį dėl SARS-CoV-2 ligos į ligonines visoje šalyje paguldyti 47 ligoniai.

Gauta „Janssen” vakcinų

Per praėjusią parą, anot statistikų, pirmą kartą šalyje paskiepyti 16 675 žmonės, antrą – 13 915. Klaipėdoje pirmą skiepą gavo 643, antrą – 513 miestiečių. Pagal pilnai paskiepytų klaipėdiečių dalį – 19,3 proc. – uostamiestis atsilieka nuo šalies vidurkio (22,1 proc.). Mažesnė yra ir tik pirmą dozę gavusių gyventojų dalis – atitinkamai 11,4 proc. ir 14,9 proc. Klaipėda tarp savivaldybių pagal šiuos rodiklius yra aštunta-devinta nuo galo.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad trečiadienį į Lietuvą pristatyta šeštoji farmacijos kompanijos „Janssen Pharmaceutica NV“ vakcinų nuo koronaviruso siunta, kurią sudaro 7200 dozių. Iki šios dienos Lietuva gavo 36 tūkst. šio gamintojo vakcinos dozių, o gyventojų skiepijimui sunaudota 17,4 tūkst. dozių.

Atsiranda europinis pažymėjimas

Tai pat pranešta, kad Europos Sąjungoje (ES) pradedamas diegti Skaitmeninis COVID pažymėjimas, kuris leis paprasčiau kirsti valstybių sienas ir apsistojus kitoje šalyje pasinaudoti numatytomis laisvesnėmis priemonėmis. Teigiama, kad iki liepos 1 d. šis dokumentas apjungs visas ES ir Šengeno erdvės valstybes.

ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra skaitmeninis įrodymas, kad asmuo buvo paskiepytas nuo COVID-19, yra persirgęs šia liga arba turi neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Lietuvoje vis dar vykdomi techniniai darbai. Teigiama, kad tokį pažymėjimą bus galima gauti nuo birželio 7-osios.

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas bus nemokamas, išduodamas nacionaline ir anglų kalbomis. Lietuvos gyventojai galės jį savarankiškai atsisiųsti PDF formatu iš sveikatos portalo www.esveikata.lt. Naudotis bus galima tiek skaitmenine (pvz., išsaugota išmaniajame telefone), tiek popierine pažymėjimo versija. Taip pat bus pristatyta šiam pažymėjimui skirta mobilioji programėlė.

Neturintys galimybės prisijungti prie www.esveikata.lt arba naudotis elektroninėmis ryšio priemonėms, dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo išdavimo galės kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Lietuvos gyventojų ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas bus skirtas kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje, suteikdamas tuos pačius pranašumus, kokius suteikia Galimybių pasas. Tačiau Lietuvoje, vidaus naudojimui, gyventojai raginami naudotis Galimybių pasu dėl paprastesnio tikrinimo proceso. Be to, siekiant valdyti įvežtinių atvejų riziką bei minimalizuoti galimų viruso mutacijų atvežimą į Lietuvą, ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo terminai yra griežtesni.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienį - vos du antriniai COVID-19 atvejai, bet mirė vienas žmogus

Lietuvoje šeštadienį buvo patvirtinti vos du nauji koronavirusinės infekcijos atvejai ir abu užsikrėstusieji susirgo antrą kartą. Klaipėdiečių tarp jų trečią ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This