Atgimimo aikštės rekonstrukcija – be plieninio mėnulio

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė jau perka ir Atgimimo aikštės antžeminės dalies projektavimo darbus. Ir jau žinoma, kad aikštėje bus įgyvendintas sumanymas, pristatytas prieš ketverius metus.

Atgimimo aikštėje nebebus projektuojamas pagrindiniu jos akcentu turėjęs tapti „Dangaus veidrodis”. UAB „Cloud architektai” vizualizacija

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas teigė, jog Atgimimo aikštės antžeminės dalies projektavimo darbai perkami neskelbiamų derybų būdu iš vienintelio tiekėjo – bendrovės „Cloud architektai“.

Ši kompanija Klaipėdos savivaldybės skelbtame Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projektavimo konkurse jungtinėje veikloje su AB „Panevėžio  statybos trestas“ dalyvavo dar 2017 metais.

„Tuomet ekspertai vertino antžeminės aikštės dalies rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus ir „Cloud architektų“ idėją pripažino geriausia. Tąkart buvo pristatyta, jog Atgimimo aikštėje turėtų atsirasti Klaipėdos senamiesčio siluetas apskritimo formoje“, – priminė A. Kačalinas.

Tačiau rengiant aikštės rekonstrukcijos techninį projektą, idėja transformavosi ir Atgimimo aikštėje „atsirado“ nupoliruoto nerūdijančio plieno instaliacija „Dangaus veidrodis“.

Galiausiai klausimų ėmė kelti baigiamos projektuoti Atgimimo aikštės požeminės automobilių stovėjimo aikštelės įrengimo kaina, buvo atliktas projektavimo paslaugų auditas, po kurio projektavimo sutartis su „Panevėžio statybos trestu“, o sykiu ir su „Cloud architektais“, buvo nutraukta.

„Tačiau tiek mums, tiek paveldosaugininkams, tiek ekspertams tinka tas pirminis pasiūlymas, kaip sutvarkyti Atgimimo aikštės antžeminę dalį. Realiai dėl to pasiūlymo viešasis konkursas ir buvo laimėtas, o paskui iš pradinio vaizdo gavome visai kitokį. Pirminės idėjos autorinės teisės priklauso „Cloud architektams“, todėl neskelbiamų derybų būdu iš jų ir perkame projektavimo paslaugas. Realiai reikia tik pabaigti projektą, kuris visiems patiko. Tas dangaus veidrodis niekada nebuvo konkurso laimėtojas, laimėjo pradinė idėja apie Klaipėdos senamiesčio siluetą“, – tvirtino A. Kačalinas.

„Cloud architektams“ už savo pirminio pasiūlymo patobulinimą Klaipėdos savivaldybė sumokės apie 10 tūkst. eurų.

Atgimimo aikštės antžeminės dalies rekonstrukcijos projektas bus rengiamas pagal šią pradinę idėją.

Šiuo metu vyksta ir Atgimimo aikštės požeminės dalies projektavimo paslaugų pirkimas. Konkurse sulaukta trijų pasiūlymų, jie dabar yra vertinami.

„Realiai konkursai yra du, bus dvi projektavimo sutartys, bet rekonstrukcijos objektas yra vienas. Tik jis galbūt bus vykdomas etapais. Žinoma, kad pirmiausia reikės įrengti požeminį parkingą, kol jo nebus, aikštės viršaus negalima tvarkyti, nes čia bus tiesiog didžiulė duobė. O kai bus sutvarkytas parkingas, tada bus galima sutvarkyti ir viršų“, – tvirtino A. Kačalinas.

20 Comments

  1. Viola da Gamba

    Nieko nereikia kurti, nes Klaipėdoje niekas nesigauna. Kažkokie rusiško skonio reikalai ir nei žingsnio pirmyn. Jūs tik pažiūrėkit į Muzikinio teatro sovietinį bokštą!!! Nu, kaip tu iš praeito šimtmečio estetikos padarysi moderną??? Atrodo, kad nėra nei užsakovų, nei kūrėjų, nei statybininkų – NIEKO. Nu, tai perkelkim sumažintą Kauno aikštę į Klaipėdą, taip kaip Kaunas persikėlė iš Vilniaus VYTĮ ir bus gerai, jei jau nieko nesugebam ir europietiško skonio neturim. O dar geriau palikim plyną lauką ir tuo išreikšim stepių estetizmą :)))))) juk stepių gyventojų pilna Klaipėda – jiems bus labai gražu, o jau mes kaip nors prisitaikysim, jei jau prisitaikėm prie kičinio gėlių laivelio ir aptrupėjusios kažkada egzistavusios a la marmurinės prabangos…

    Reply
  2. min

    kazkaip idomiai, aikstej yra menulis 😀 n metu vaizudojamas, poto ai netinka 😀
    Jus ta senamiescio vaizda kisat kur papuola gal kazka nors karta inovatyvaus padarykit, o ne kaip visad kaip sukrioseliai liekat prie nuobodziu projektu, Klaipedoj isvis architekturiniu sprendimu kurie trauktu aki praktiskai nera, vien sandeliai ir dezutes 😀 pastato baseina kazkokia skydine

    Reply
  3. Aleksas

    O man atrodo kad projektas geras ir reikalingas, nes iki šiol drąsiai darančiais kitais miestais džiaugiamės, o patys nieko nedarome , o kas pabando, tą akmenimis bandome užmėtyti . Kaip ir be potencijos esame , ką atvykstantys ir pastebi.
    Dėl medžių, projektuotojai pažadėjo , kad visi bus išsaugoti patraukiant senamiesčio siluetą į viešbučio pusę, tik dėl rusiškų berželių kl…? Bet jei bus nuspręsta, kad jų labai reikia tautinėms mažumoms, bus išsaugoti ir jie .
    Aukštyn galvas kas dar galite .

    Reply
  4. DM

    O viesbuti ta Sovietini renovuosite ?

    Reply
  5. Anonimas

    Kaip išgainiuoti tos glušius iš savivaldybės kartu su meru

    Reply
  6. gyventojas

    Nuvažiuokite į Kauną bent kopiją padarykite ir to nesugebate, kažkokį Š bando prakišti, gėda!!!! ir dar aiškina, kad visiems patiko…. Geriau nieko nedarykite, bus rinkimai po 2 metų, galbūt bus pokyčių ir naujų idėjų…

    Reply
  7. Anonimas

    koks čia simbolizmas, juoda aikštė ir menulis viduryje? Kas čia per kažkoks satanizmo, tamsios magijos ar blogio jėgų simbolis? Paaiškinkite „Debesys” savo įdėją.

    Reply
  8. Gaila

    Bet vistiek tas, rytiečių simbolis mėnulis, dominuoja, prie ko čia Klaipėdoje ? Ryžkiai truksta fantazijos tiems architektams, iki Kauno aikštės jiems toli, nesimato jokios išmonės ?

    Reply
  9. Ina

    Tas kelias iki MĖNULIO grįžo atgal.O išskirtinė vizija buvo.
    Dabar visas veiksmas tik požeminė aikštelė.
    O kur AIKŠTĖ?

    Reply
    • Nesvarbu

      Na juk elitui tik parkingas ir reikalingas.

  10. Liudvika

    Pribloškė savivaldybės teisininko komentaras: „Realiai reikia tik pabaigti projektą, kuris visiems patiko”. Kam jis patiko? Visuomenės nuomonės nebuvo paisoma. Domėjausi dėl puošnių kaštonų likimu. Tai siuntė schemas, kuriose buvo vieni prieštaravimai, kurių man nesiteikė paaiškinti. Dabar apie esamus brandžius želdinius aplamai nutylima. Tai kam čia kas patinka? Eilinį kartą padarys, o po to skėsčios rankom.

    Reply
  11. Kam

    Kam reikia užgriosdinti aikštę visokiais siluetais, eik ir vaikščiok po tą senamiestį, surado mat ką eksponuoti ? O kaip su tais kapinių šviestuvais bus, kurių buvo numatyta keli šimtai ?

    Reply
  12. Berazumiai

    Gražios transporto eilutės200-300 l/a sankryžoje prieš renginius įvažiuoti į parkingą garantuotos. Transporto kamštis bus visoje centrinėje dalyje

    Reply
  13. Medis

    Dėl medžių ateities 0 info..

    Reply
  14. antonio

    Parkingas reikalingas. Didžioji bėda yra senasis Klaipėdos viešbutis. Reikalinga finansinė iniciatyvą jį nugriauti. Ir paties viešbučio savininkams tai yra aišku.
    Siūlyčiau atstatyti Biržos pastatą, galbūt atkurti senąją gatvę.

    Reply
  15. Tomas

    Apgailėtina viskas, ant durniaus, Grubliauskas skuba nuplauti savo neįgalaus valdymo pasekmes.

    Reply
  16. Gyventojas

    Klaipedai tiks belekaip, jau daug pinigu isleista studijoms, tai dabar darys ekonomini pigiausia varijanta…

    Reply
  17. Visiškas Dugnas

    bet, jeigu jau labai reikia tai sueis ir taip. Nieko tokio, kad pagrindinės miesto gatvės šaligatvį praktiškai panaikinsite ir pėstiesiems teks „perbėgti” neprognozuojamą įvažiavimą į požemį. Galite ir kokį ekraną ar bent tvorą spygliuotą pavaryti. Bet gal čia jau bus tik Grubliausko aikštė – pasižiūrės ant miesto plano kur jam juostelę nukirpti eiti? Vaikučiai visai savaitei vėliavėlių prismaigstys. Pagrindinę Atgimimo aikštės išklotinę Kačialinas „papuoš” labai gražiomis nusileidimo atraminėmis sienomis i požemius, kad, neduok dieve, kas prašalaičių perdaug prie aikštės neprieitų ir bus labai gražu. Norint pakliūti į požemį ir padaryti dešinį posūkį, pasmirdinant centrą, teks apvažiuoti garbės ratą apie visą kvartalą. Bet, ar tai bėda, atvykėliai pasižiūrės, susipažins su miestu ir bemotorio centro gyventojais. Žinoma dar pasirodys , kad šaligatviuose dar kažkur turės atsirasti ir kelios būdos pėstiesiems įlįsti/išlįsti iš to rūsio, bet per šlapdribas turės kur prisiglausti bomžiukai-ar jie ne žmonės. Ar čia bus dar kita sutartis? O gal geriau iš karto čia po žeme plastiko buteliukų gamyklą pavarykit, vietoj to mėnulio rodytų ekrane kiek EUR per dieną užkalė -kadencijos pabaigai otkatas solidus ir momentalus?

    Reply
    • 22saula kad po ratais

      Taip jau taip…Ar bus centrinė čia (vadinasi pritraukianti dėmesį) aikštė??Požeminis mat parkingas reikalingas,kad viršuj dar galėtų minios vaikščioti laisvalaikiu…Neisiu,kad ten neįgriūti ..o dar galvoti kaip apeiti kad po ratais nepakliūtum iš požemio…Ar tiks ten renginius ruošti?Iš tikrųjų tai šita vieta neturi geros auros,kai norisi ilgiau pabūti,tiesiog kažkokia sankryža..

    • Gefilte fiš >> 22%

      Įtariu, toje vietoje nekokią aurą paliko Vladas, išmaldai tiesęs ranką, beigi smirdantys kirziniai batai šarvuotyje. Turės praeiti bent 70 metų kol išsivadės.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This