Pelenai Šimkuose užsibūs

Regionas, Svarbu

Nors Klaipėdos teismas jau konstatavo, kad Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pagrįstai nurodė bendrovei „Raguvilė” per mėnesį iš Klaipėdos rajone esančio Šimkų kaimo išvežti po atliekų deginimo susidariusius pelenus, Vilniaus teisėjai nusprendė, kad aplinkosaugininkai visiškai neargumentuotai nepratęsė šio nurodymo įvykdymo termino. 

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad į „Raguvilės” valdomą sklypą Šimkuose pelenus (šlaką) pernai iš Klaipėdos regioninio sąvartyno Dumpiuose atvežė bendrovė „Redus LT”, nes buvo pasirašiusi susitarimą dėl aikštelių pagrindų suformavimo. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

AAD po atlikto patikrinimo „Raguvilę” įpareigojo per mėnesį išvežti 1455,44 t pelenų arba „įdiegti priemones, kurios užtikrintų aplinkos apsaugos teisės aktų reikalavimų vykdymą”. „Raguvilė” dėl to buvo pateikusi skundą Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams, bet teisėjų kolegija gegužę nusprendė, kad jis yra nepagrįstas.

Bendrovė taip pat buvo paprašiusi AAD pratęsi šio privalomojo nurodymo įvykdymą, nes apdengė pelenus. Įmonė norėjo, kad jai būtų leista per šešis mėnesius įsirengti valymo įrenginius ir tik to nepadarius išvežti pelenus į Dumpius per tris savaites po karantino pasibaigimo, jei sąvartynas juos priims atgal nemokamai. Tačiau įmonė sulaukė neigiamo AAD atsakymo, kurį apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. 

Bylą išnagrinėjusi jo kolegija, kurią sudarė teisėjos Vita Valeckaitė, Jolita Rasiukevičienė ir Egidija Puzinskaitė, konstatavo, jog „Raguvilė” pateikė įrodymus, jog realiai stengiasi pašalinti nustatytus pažeidimus – sutartį dėl projektavimo ir darbų atlikimo atliktų pavedimų kopijas, duomenis apie jau atliktus infrastruktūros žymėjimo darbus, nuotraukas su uždengtais pelenais.

„Todėl nagrinėjamu atveju nėra pagrindo nesutikti su pareiškėjos argumentais, kad prašymą dėl privalomojo nurodymo termino pratęsimo ji pagrindė realiais ir objektyviais rašytiniais įrodymais, nurodė galimą įvykdymo terminą (apie 10 mėnesių, tačiau dėtų visas pastangas įvykdyti per 6 mėnesius). <…>  Pareiškėja Departamentui pateikė rašytinius įrodymus, patvirtinančius ir tai, kad ėmėsi veiksmų dėl medžiagų uždengimo ir tinkamo laikino saugojimo, t.y. kad medžiagos saugomos be neigiamo poveikio aplinkai (2020 m. gruodžio 18 d. pranešimas). Pažymėtina tai, kad Departamentas neginčija šių aplinkybių. Vertinant rašytinių įrodymų visumą, matyti, kad Departamentas iš esmės sutinka ir pripažįsta, kad pirminiame nurodyme nurodytas reikalavimas turėtų būti pakeistas į švelnesnę poveikio priemonę – suteikiant objektyvų terminą pašalinti nustatytus trūkumus”, – rašoma teismo sprendime.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Teismo vertinimu, „Raguvilė” pateikė faktinius duomenis, įrodančius objektyvias priežastis, dėl negali nustatytu terminu įvykdyti nurodymą. O tai reiškia, kad ji įvykdė Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo 22 straipsnio 1 dalyje apibrėžtą sąlygą.

Tuo metu AAD esą nenurodė jokių pagrįstų prašymo atmetimo argumentų.

Teismas akcentavo, kad gero viešojo administravimo principas reikalauja, jog būtų nustatomi įmanomi įvykdyti įpareigojimai ir realūs terminai.

„Teisė negali reikalauti iš asmenų neįmanomo ir taikyti poveikio priemones už tokių įpareigojimų per nerealius terminus neįvykdymą. Todėl vertintina, kad skundžiamas sprendimas neatitinka viešojo administravimo subjektų priimamiems sprendimas keliamų proporcingumo, efektyvumo ir objektyvumo principų”, – rašoma sprendime, anot kurio, AAD sprendimas laikytinas neteisėtu vien Viešojo administravimo įstatymo prasme. 

„Raguvilės” skundas buvo pripažintas pagrįstu, AAD sprendimas panaikintas ir institucija įpareigota iš naujo išnagrinėti prašymą pratęsti privalomojo nurodymo įvykdymo terminą.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

9 Comments

  1. Šimkai

    Na ir logika pas komentatorių „Logika” skirtumas tas, kad Dumpiai sąvatyno teritorija, o Šimkai -ne. Šlaką anksčiau ar vėliau vistiek teks išvežti, o jei bandysite panaudoti šlaką neteisėtai -reiks atsakyti. Naujos šlako naudojimo taisyklės Jums taikomos nebus, nes šlaką bus galima panaudoti kelių statybai, ir tai klausimas vis dar atviras.

    Reply
  2. Šimkai

    „Logikos” komentare nėra jokios logikos, čia tik Jūsų svajonės. Niekada Šimkuose šlakas nebus panaudotas, nebent neteisėtais būdais, o už neteisėtus veiksmus patys žinot kas būna.

    Reply
    • būtent

      Būtent, teisingumą ir teisėtumą nustato teismai, o ne kaimo bobutės savo organizuotuose maršuose 🙂

    • Šimkai

      Tai teismo sprendimas ir nurodo, kad PN reikia vykdyti t.y. šlaką išvežti, tai ko nevykdote, o skundžiate? Pinigų matomai daug turite…

  3. Keitas

    Ministras pasakė ir amen, keitą ministerį turime, kaip koks Jarekas sprendžia !

    Reply
  4. Darius

    Kas per nesąmonė suvežti per savaitę neturėdami jokių leidimų sandėliavimo ir laikimo pelenams gali.O kad išvežti reikia devynių mėnesių.Kas per teismai kurie paviršutiniškai nesigilinant pradžios pelenų atsiradimo istorijos skelbia tokį nuosprendį.

    Reply
  5. Mantas

    Jau metai laiko šitas s@das guli, per metus laiko nieko nesugebejo šita s@dina įmone išvežti ar padaryti tik skusti teismui privalomus nurodymus. Tai kokia esmė skusti, kad laiko neužtenka jei jau metai praėjo. D@@@las Virgis Brazauskas ir tiek. Melagis bei aferistas.

    Reply
    • Logika

      Koks skirtumas, kur tas šlakas guli – Šimkuose ar Dumpiuose? Aplinkosauginiu požiūriu – skirtumo jokio. Problema, kad Lietuvos aplinkosauginės institucijos per 6 metus nesugebėjo sutvarkyti teisininės bazės, kad visame pasaulyje statybai naudojamas sudegintų atliekų šlakas pas mus vis dar yra sąvartyne laidojama šiukšlė, o ne žvyro pakaitalas. Jei dabartinis Aplinkos ministras šį klausimą išspręs, tai niekur nereikės to šlako vežti. Sunaudos aikštelės pagrindui įrengti vietoj žvyro ir amen.

    • Logikai

      Sis slakas kuris guli Simkuose yra atlieka, ne jokia statybinė medžiaga ir nauji istatymai atgaline data neveikia todėl vienaip ar kitaip turės šita s@@da išvežti. Tik manau verta viešinti šios įmones socialinį atsakingumą kad butų visiems aišku turintiems reikalų su Raguvile su kokia s@du įmone turi reikalų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Vyks medžioklės egzaminai

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gegužės mėn. įvairiuose šalies regionuose organizuos medžioklės egzaminus. Klaipėdoje egzaminai bus organizuojami gegužės 8 d. Teorijos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This