Savaitės pabaiga – su besitęsiančia COVID-19 slopimo tendencija, jau veikia europinis pažymėjimas

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento pateikiamais duomenimis, sekmadienį visoje šalyje nustatyti tik 84 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. Atlikus 5 085 diagnostinius tyrimus, viruso kaip ir šeštadienį rasta apie 1,6 proc. mėginių.

Klaipėdoje per parą susirgo devyni žmonės, šeštadienį tokia diagnozė buvo patvirtinta 19 klaipėdiečių.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės nuotr.

Klaipėda pagal sergamumą – 36

Per savaitę naujų atvejų šalyje sumažėjo 34 proc., Klaipėdoje – 24 proc. Susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą sumažėjo nuo 199,5 iki 193 atvejų, o uostamiestyje – nuo 178 iki 175,8. Tarp visų šalies savivaldybių uostamiestis šiuo metu yra 36-as. Geriausia padėtis su 0 atvejų išlieka Neringoje, blogiausia – Molėtų savivaldybėje (433).

Per parą uostamiestyje mirčių nuo COVID-19 ir toliau nefiksuota – virusas iki šiol nusinešė 154 klaipėdiečių gyvybes, o šalyje mirė dar du gyventojai ir tokių aukų jau yra 4309.

Per parą į ligonines dėl SARS-CoV-2 ligos šalyje paguldyti 37 ligoniai.

Šiuo metu šalyje, pasak statistikų, serga 6733, pasveikusiais laikomi 259 909 gyventojai. Klaipėdoje serga 308, pasveiko 14 148 žmonės – per parą parą nuo viruso išsivadavo septyni klaipėdiečiai.

Pirmą kartą šalyje sekmadienį paskiepyti 5 382, antrą – 191 gyventojas. Klaipėdoje pirmą skiepą sekmadienį gavo 117, antrą – 37 gyventojai. Tarp abi vakcinas gavusiųjų uostamiestis lieka 6-as nuo galo. Pagal vakcinacijos tempus ir toliau šalyje pirmauja Neringa.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad gamintojas „BioNTech ir Pfizer“ pirmadienį pristatė į Lietuvą dvidešimt penktąją vakcinų nuo koronaviruso siuntą, kurią sudaro 141 570 „Comirnaty“ dozių.

Klaipėdoje toliau skiepys tik LCC

Klaipėdos savivaldybė savo ruožtu pranešė, kad į vakcinacijos centrą LCC tarptautiniame universitet nuo šiol antram skiepui turės atvykti ir
tie gyventojai, kurie pirmąjį skiepą gavo Vakcinacijos centre Taikos pr. 76 (Klaipėdos miesto poliklinikoje). Jų vakcinacijos data ir laikas nesikeičia, o apie vietos pasikeitimą šie gyventojai papildomai informuojami SMS žinutėmis.

Registruotis pačiam antram skiepui nereikia.

Pirmąjį skiepą gavusieji pas savo šeimos gydytoją, antros vakcinos dozės turi vykti į savo pirminės sveikatos priežiūros centrą.

Vakcinacijos centrai Taikos pr. 76 ir Galinio Pylimo g. 3 nuo šiol bus tik rezerviniai.

Vakcinacijos centras Taikos pr. 76 daugiausiai dėmesio skirs didelių įmonių ir įstaigų darbuotojų skiepijimui. Vienoje įmonėje ar įstaigoje esant šimtui ir daugiau norinčių skiepytis asmenų, mobilios medikų komandos gali atvykti skiepyti į darbovietę. Norint pasinaudoti šia galimybe, įmonių ir įstaigų vadovai turės sudaryti tikslų norinčiųjų skiepytis darbuotojų sąrašą ir nurodyti, kokia vakcina konkretus darbuotojas pageidauja skiepytis. Dėl šio proceso suderinimo bei sąrašų formų reikia kreiptis el. paštu sveikata@klaipeda.lt.

Europinis pažymėjimas – jau 300 000 piliečių

Pirmadienį SAM surengtos spaudos konferencijos metu pranešta, kad Europos Sąjungoje (ES) Skaitmeninį COVID pažymėjimą portale www.esveikata.lt jau gali gauti apie 300 000 gyventojų. Žadama, kad visiems likusiems, kuriems priklausytų toks pažymėjimas, jis bus suformuotas per artimiausias savaites. 

Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius tokį palaipsnį duomenų kėlimą motyvavo didele jų apimtimi ir sistemos esveikata.lt saugojimu, įvertinant galimas rizikas. 

Šis pažymėjimas, nuo liepos pradėsiantis galioti visoje ES ir Šengeno erdvės valstybėse, leis paprasčiau kirsti valstybių sienas ir apsistojus kitoje šalyje pasinaudoti numatytomis laisvesnėmis priemonėmis. 

Yra išduodami trijų tipų pažymėjimai – vakcinavimo, PGR tyrimo rezultatų ir persirgimo COVID-19 fakto. Suformuotą pažymėjimą galima rasti prisijungus prie savo esveikata.lt paskyros, pagrindiniame paciento puslapyje reikia susirasti meniu juostą „Pažymėjimai“.

Tie, kuriems dar nesuformuotas toks pažymėjimas ir toliau gali keliauti gavę pažymas iš e.sveikatos – jos ir toliau išduodamos bei galioja.

ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra skaitmeninis įrodymas, kad asmuo buvo paskiepytas nuo COVID-19, yra persirgęs šia liga arba turi neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Živilės Simonaitytės, bus galima gauti pažymėjimą ir po vieno skiepo, nes kai kurios šalys yra nustačiusios ir tokį kriterijų. 

Šį pažymėjimą reikės atnaujinti tik tuo atveju jei bus atliktas koks nors naujas veiksmas – atliktas testas, gautas antras skiepas ir pan. 

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas yra nemokamas, išduodamas nacionaline ir anglų kalbomis. Naudotis galima tiek skaitmenine (pvz., išsaugota išmaniajame telefone), tiek popierine pažymėjimo versija.

Neturintys galimybės prisijungti prie www.esveikata.lt arba naudotis elektroninėmis ryšio priemonėms, dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo išdavimo galės kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Lietuvos gyventojų ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas bus skirtas kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje, suteikdamas tuos pačius pranašumus, kokius suteikia Galimybių pasas. Tačiau Lietuvoje, vidaus naudojimui, gyventojai raginami naudotis Galimybių pasu dėl paprastesnio tikrinimo proceso. Be to, siekiant valdyti įvežtinių atvejų riziką bei minimalizuoti galimų viruso mutacijų atvežimą į Lietuvą, ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo terminai yra griežtesni.

Kartu akcentuojama, kad valstybės dar nėra sutarusios dėl bendrų taisyklių keliautojams, todėl prieš vykstant į užsienį būtina pasidomėti, kokias atvykimo ir buvimo šalyje sąlygas taiko konkreti valstybė. Šią informaciją galima rasti tinklalapyje reopen.europa.eu arba šalies į kurią vykstate ambasados ar atstovybės interneto svetainėje.

Planuojama, kad iki liepos 1 d. Lietuvoje atsiras mobiliosios programėlės – „Wallet“ ir „Verifier“. „Wallet“ programėlė leis lengvai atsisiųsti ir turėti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą savo elektroniniame įrenginyje. „Verifier“ programėlė galės nuskaityti dokumento QR kodą ir bus skirta Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams ar kitiems pareigūnams pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte (oro, jūrų uostuose ar sausumos sienos kirtimo vietose).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This