SGD terminalas: rekordinis rezervacijų skaičius, tarp klientų – norvegų koncernas

Uostas ir jūra

Valstybė valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) baigė kasmetinę suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo pajėgumų skirstymą naujiems dujų metams procedūrą. Spalio 1 d. prasidėsiančiais dujų metais iš anksto užsakytais 8,9 TWh SGD terminalo išdujinimo pajėgumais naudosis trys klientai, tarp kurių – Norvegijos energetikos koncernas „Equinor ASA“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Palyginti pernai, per metinių pajėgumų skirstymo procedūrą paskirstyta 8,4 TWh, o per visus metus papildomai užsakyta net 12,3 TWh gamtinių dujų.

„Intensyvi Klaipėdos SGD terminalo veikla tęsis ir šiemet – šios pajėgumų skirstymo procedūros metu buvo rezervuota daugiausiai pajėgumų per visą SGD terminalo istoriją. SGD terminalo paslaugomis bei jo teikiamais privalumais iš anksto apsisprendė naudotis ne tik esami klientai, bet ir veiklą Baltijos jūros regiono šalyse planuojantis stiprinti Norvegijos energetikos koncernas „Equinor“. Džiaugiamės, jog KN tikslas didinti SGD terminalo konkurencingumą regione bei stiprinti bendradarbiavimą su esamais ir potencialiais klientais, siūlyti lanksčius technologinius ir planavimo sprendimus duoda vaisių ir leidžia pritraukti naujus strateginius partnerius“, – pranešime cituojamas Mindaugas Navikas, KN komercijos direktorius.

Jis atkreipia dėmesį į jau keletą metų įsitvirtinusią tendenciją – SGD terminalo klientai aktyviai naudojasi galimybe lanksčiai reaguoti į aktualius rinkos pokyčius ir atitinkamai koreguoti perkrovos ir išdujinimo poreikius. Dėl nuolat kintančių gamtinių dujų kainų pasaulinėje ir Europos rinkoje terminalo klientai dažniau renkasi įsigyti SGD krovinius iš trumpalaikių sandorių (angl. „spot“) rinkos bei reikiamus pajėgumus užsakyti jau įsibėgėjus dujų metams. Skaičiuojama, jog vien 2021 dujų metais vadinamųjų „spot“ krovinių išdujinimo apimtis bus dvigubai didesnė lyginant su iš anksto rezervuotais pajėgumais.

Terminalo naudotojai pajėgumus užsakė ne tik Lietuvos dujų poreikiui tenkinti, tačiau jas tiekti ir į Latviją, Estiją bei Suomiją. Klientai taip pat planuoja savo veiklą atsižvelgdami į atsiversiantį papildomą rinkos potencialą – 2022-aisiais pradės veikti GIPL dujotiekio jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos, todėl Klaipėdos SGD terminalo naudotojai dujas galės tiekti ir į pietinę regiono dalį.

Per einamuosius dujų metus, nuo 2020 m. spalio 1 d. iki šių metų birželio 1 d., SGD terminale priimti 49 dujovežiai (palyginti, per tą patį laikotarpį ankstesniais metais – 50), iki dujų metų pabaigos laukiama dar 11 dujovežių. Per šį laikotarpį atgabenta 2 mln. kub. metrų SGD, daugiausiai – iš JAV.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos SGD terminale - išskirtinė operacija

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad jos valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale Klaipėdoje vyko neeilinė perkovos operacija: iš ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This