COVID-19 rodikliai uostamiestyje ir toliau sparčiai mažėja, čia paskiepyti užsieniečiai pateko į vaikų grupę

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė praneša, kad į vakcinacijos centrą LCC tarptautiniame universitete nuo šiol antram skiepui turės atvykti ir tie gyventojai, kurie pirmąjį skiepą gavo Vakcinacijos centre Taikos pr. 76 (Klaipėdos miesto poliklinikoje). Jų vakcinacijos data ir laikas nesikeičia, o apie vietos pasikeitimą šie gyventojai papildomai informuojami SMS žinutėmis.

Registruotis pačiam antram skiepui nereikia.

Tuo metu Statistikos departamentas pripažįsta savo klaidas, atsiradusias dėl paskiepytų asmenų.

Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.
Paros rodikliai

Statistikos departamento pateikiamais duomenimis, pirmadienį visoje šalyje nustatyta 215 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų. Atlikus 17 806 diagnostinius tyrimus, viruso rasta vos 1,2 proc. mėginių.

Klaipėdoje per parą susirgo 4 žmonės, sekmadienį tokių buvo 9, šeštadienį – 19 klaipėdiečių.

Per savaitę naujų atvejų šalyje sumažėjo 35,7 proc., Klaipėdoje – 18 proc. Susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą sumažėjo nuo 193 atvejų iki 180, o uostamiestyje – nuo 175,8 net iki 155 atvejų. Tarp mažiausiai sergančių šalies savivaldybių uostamiestis šiuo metu yra 32-as. Geriausia padėtis su 0 atvejų išlieka Neringoje, blogiausia – Molėtų savivaldybėje (433).

Per parą uostamiestyje mirčių nuo COVID-19 ir toliau nefiksuota – virusas iki šiol nusinešė 154 klaipėdiečių gyvybes, o šalyje mirė dar 7 gyventojai ir tokių aukų jau yra 4317.

Per parą į ligonines dėl SARS-CoV-2 ligos šalyje paguldyti 29 ligoniai.

Šiuo metu šalyje, pasak statistikų, serga 5948, pasveikusiais laikomi 260 873 gyventojai. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 269 ir 14 191 – per parą pasveiko 43 klaipėdiečiai.

Pirmą kartą šalyje pirmadienį paskiepyti 6714, antrą –14 126 gyventojai. Klaipėdoje pirmą skiepą gavo 301, antrą – 706 gyventojai. Tarp abi vakcinas gavusiųjų uostamiestis yra 7-as nuo galo. Pagal vakcinacijos tempus ir toliau šalyje pirmauja Neringa.

Seimo narys klaidina gyventojus

Statistikos departamentas praneša, kad Seimo narys Aidas Gedvilas skelbia klaidinančią informaciją, kuri nuo vakar pradėjo greitai plisti socialiniuose tinkluose. Žinutėje rašoma, kad  „<…> 2021 m. birželio 7 d. interneto portalo Statistikos departamento atvirų duomenų suvestinėje apie COVID-19 vakcinavimą amžiuje iki 15 metų matoma, kad buvo paskiepyta 13 vaikų (0–5 amžiaus 4 vaikai, 5–10 amžiaus 1 vaikas, 10–15 amžiaus – 8 vaikai). <…> Remiantis gautais atsiliepimais, yra įtarimų, kad paskiepyti vaikai galėjo būti ir iš globos namų.“ Prie žinutės gyventojai raginami būti neabejingais ir dalintis šia informacija.

Seimo narys kreipėsi į Lietuvos statistikos departamentą. Jam buvo paaiškinta, kad, tikėtina, tai klaidos ir paprašyta palaukti, kol bus peržiūrėtas kiekvienas atvejis iš minėtų 13-os.

„Lietuvos statistikos departamento pateikiamuose atvirų duomenų lentelėse skelbiama su COVID-19 pandemija susijusi statistinė informacija. Viena iš lentelių yra ir vakcinacijos statistika. Šioje lentelėje yra daugiau kaip milijonas įrašų, kuriuos į e. Sveikatos sistemą suveda skiepijančių įstaigų darbuotojai. Natūralu, kad esant tokiam duomenų kiekiui pasitaiko klaidų”, – rašoma departamento pranešime.

Jame taip pat teigiama, jog iš atvirų duomenų išfiltravus paskiepytų 0–14 metų amžiaus vaikų grupę, pateikiama 13 įrašų. Lietuvos statistikos departamento duomenų analitikai ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai patikrino visus šiuos atvejus, susisiekė su skiepijančiomis įstaigomis.

„Amžiaus grupėje nuo 0 iki 4 metų atsidūrė keturi įrašai. Trys iš jų atsirado Klaipėdoje paskiepijus Lietuvoje dirbančius užsieniečius, neturinčius lietuviškų asmens kodų. Skiepijanti įstaiga, norėdama pažymėti, kad amžius nežinomas, amžiaus skiltyje įrašė nulius. Vienas klaidingas įrašas buvo iš Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro: dokumento forma nepasirašyta, asmuo be asmens kodo, įstaiga patvirtino, kad tai klaida”, – teigia statistikai.

Pasak jų, vienas vakcinacijos įrašas buvo 5–9 metų amžiaus grupėje. Įrašas rodė, kad paskiepytas 6 metų asmuo. Skiepijanti įstaiga Šiaulių centro poliklinika patvirtino, kad tai klaidingas duomenų suvedimas.

Aštuoni vakcinacijos įrašai buvo 10–14 metų amžiaus grupėje. Du iš jų 12-os metų: dėl vieno skiepijanti įstaiga jau patvirtino, kad tai suvedimo klaida, kito patvirtinimo dar laukiama.

„Šeši įrašai apie 14-os metų amžiaus paskiepytus asmenis, įrašai yra teisingi. Šie skiepijimo atvejai susiję su sportininkais, norinčiais dalyvauti varžybose, sunkiai sergančiais vaikais, kurių skiepijimui tėvai davė raštiškus sutikimus. Atkreipiame dėmesį, kad Europos vaistų agentūra pritarusi vakcinos „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer-BioNTech”) naudojimui 12–16 metų paaugliams. Lietuvoje, kaip ir kitoms ES šalims narėms, šie pakeitimai įsigalioja automatiškai”, – teigiama pranešime.

Galima atsisiųsti europinį COVID pažymėjimą

Lietuvoje Europos Sąjungoje (ES) skaitmeninį COVID pažymėjimą portale www.esveikata.lt jau gali gauti apie 300 000 gyventojų. Žadama, kad visiems likusiems, kuriems priklausytų toks pažymėjimas, jis bus suformuotas per artimiausias savaites.

Šis pažymėjimas, nuo liepos pradėsiantis galioti visoje ES ir Šengeno erdvės valstybėse, leis paprasčiau kirsti valstybių sienas ir apsistojus kitoje šalyje pasinaudoti numatytomis laisvesnėmis priemonėmis.

Visgi pirmadienį sveikatos apsaugos ministerijos darbuotoja teigė, jog kol kas atskirose šalyse dar tebetaikomos skirtingos COVID-19 taisyklės atvykstantiems, tad prieš kelionę patariama jomis pasidomėti.

1 Comment

  1. Vytas

    Tai Statistikos departamenias klaidina visuomenę. Ir gerai, kad atsiranda piliečių, analizuojančių departamento duomenis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This