Klaipėdos licėjaus bendruomenė: „Pandeminiai mokslo metai pakeitė švietimo sistemą“

Švietimas

Klaipėdos licėjaus bendruomenės atstovų teigimu, nors šie metai buvo pilni iššūkių, šis laikotarpis gerokai paspartino švietimo sistemos raidos procesus. Pasak licėjaus vadovės dr. Reginos Kontautienės, praėjusieji mokslo metai davė stiprų impulsą švietimo sistemos modernėjimui.

Kasmet mokslo metų pabaigoje Klaipėdos licėjus rengia tradicinę „Mėlynojo kilimo“ ceremoniją, kurioje už įvairius pasiekimus pagerbiami licėjaus auklėtiniai ir bendruomenės nariai. Praėjusiais metais dėl karantino apribojimų šventė vyko nuotoliniu būdu, šiemet ceremonija vėl grįžo prie įprasto formato. Birželio 3 d. licėjaus apdovanojimai įvyko Klaipėdos koncertų salės vasaros estradoje.

„Nepaisant visų iššūkių, metai licėjaus bendruomenei buvo labai geri. Išmokome naudingų dalykų, tapome dar kūrybiškesni, labiau technologiškai pažengę ir neabejotinai pasisėmėme daug vertingos patirties, kurią ateityje panaudosime tobulinant ugdymo procesą. Tačiau svarbiausia, kad nepametėme pagrindinės savo vertybės – į vaiko sėkmę orientuoto ugdymo idėjos“, – pranešime spaudai cituojama Klaipėdos licėjaus direktorė.

Su šia nuomone sutinka ir licėjaus lietuvių kalbos mokytoja Auksė Norkienė. Jos teigimu, šie metai neplanuotai atskleidė daug anksčiau neišnaudotų ugdymo priemonių, kurias sėkmingai bus galima pritaikyti ir grįžus prie kontaktinio ugdymo modelio.

„Per šiuos mokslo metus ugdymo procese pasiekėme aukštesnį technologinį lygį. Pamokų metų galėjome efektyviau ir operatyviau naudotis įvairiais internetinėje erdvėje prieinamais šaltiniais, išmokome dirbti su moderniomis sistemomis, kurios ateityje palengvins darbą ne tik mokiniams, bet ir pedagogams. Auklėtiniams sakiau, kad jei panaši situacija būtų ištikusi prieš dvidešimt metų, mokymo procesas tikriausiai būtų visiškai nutrūkęs. Tačiau šiandien jis ne tik įmanomas, bet ir tam tikrais aspektais tapo modernesnis“, – teigia pedagogė.

Klaipėdos licėjaus Pagrindinio ugdymo skyriaus vadovė ir informacinių technologijų mokytoja dr. Ilona Rupšienė sako, kad mokiniams nepritrūko motyvacijos mokytis netradicinėmis aplinkybėmis.

„Didžiuojuosi savo mokiniais, nes šiemet tikrai buvo juntama didelė motyvacija mokytis. Iš jų net sulaukiau pastebėjimų, kad informacinių technologijų mokytis nuotoliniu būdu buvo daug paprasčiau nei būnant klasėje. Tai suprantama, nes dėl nuotolinio ugdymo plačiau pradėtos naudoti šiuolaikinės technologijos suteikė galimybę pedagogams operatyviau reaguoti į mokinių veiksmus pamokų metu. Mokiniai greičiau sulaukdavo grįžtamojo ryšio ir ugdymo procesas tapo produktyvesnis“, – teigė dr. I. Rupšienė.

Išaugusią motyvaciją siekti žinių Klaipėdos licėjaus pedagogai pastebėjo ir pas mažiausius savo auklėtinius. Licėjaus pradinio ugdymo vadovė Elena Burbienė teigė, kad pradinukų mokymo procesas šiemet nenukentėjo tik dėl gero išankstinio pasiruošimo ir didelio mokytojų, vaikų bei jų tėvelių kūrybiškumo.

„Jau prieš pat mokslo metus pradėjome ruošti mūsų pradinukus mokytis nuotoliniu būdu. Supažindinome juos su technologijomis, įvairiomis mokymo sistemomis, daug bendravome ir su tėveliais. Nuotoliniu būdų mokiniai sugebėdavo savarankiškai susiorganizuoti net įvairias temines šventes, kurios mokytojų ir vaikų kūrybiškumo dėka, suteikė daug smagaus laiko“, – teigia ugdymo specialistė.

Nepaisant karantino apribojimų ir pasikeitusių mokymosi sąlygų, praėjusiais mokslo metais Klaipėdos licėjaus mokiniai iškovojo net 289 prizines vietas įvairiuose tarptautiniuose, respublikiniuose ir regioniniuose mokslo konkursuose bei olimpiadose. Net 125-ios iš laimėtų prizinių vietų buvo pirmos.

Žurnalo „Reitingai“ sudarytame geriausių Lietuvos švietimo įstaigų sąrašuose Klaipėdos licėjus šiemet išlaikė lyderio poziciją tarp 368 šalies gimnazijų, kurios nevykdo mokinių atrankos. Prie tokio įvertimo svariai prisidėjo ir 2020 m. valstybinių brandos egzaminų sesijos rezultatai. Jos metu Klaipėdos licėjaus mokiniai fiksavo aukštus balų vidurkius matematikos (86 balai), anglų kalbos (97 balai), informacinių technologijų (90 balų), biologijos (94 balai), chemijos (98 balai) bei kitų disciplinų egzaminuose. Bendras Klaipėdos licėjaus mokinių brandos egzaminų rezultatų vidurkis siekė 88 balus, o anglų kalbos egzaminą maksimaliu 100-o balų rezultatu išlaikė daugiau nei pusė jį pasirinkusių (16 iš 31) licėjaus auklėtinių.

Kasmet mokslo metų pabaigoje Klaipėdos licėjus rengia tradicinę „Mėlynojo kilimo“ ceremoniją, kurioje už įvairius pasiekimus pagerbiami licėjaus auklėtiniai ir bendruomenės nariai. Praėjusiais metais dėl karantino apribojimų šventė vyko nuotoliniu būdu, šiemet ceremonija vėl grįžo prie įprasto formato. Birželio 3 d. licėjaus apdovanojimai įvyko Klaipėdos koncertų salės vasaros estradoje. Tai buvo pirmoji „Mėlynojo
kilimo“ šventė po atviru dangumi.

Šiemet Klaipėdos licėjus organizuoja dvi „Mėlynojo kilimo“ ceremonijas. Pirmajame renginyje buvo pagerbti 5-12 klasių mokiniai bei pedagogai, o birželio 10 d. savo šventės Klaipėdos koncertų salės vasaros estradoje sulauks ir pradinių klasių moksleiviai bei jų mokytojai.

6 Comments

  1. Tėtis

    Straipsnių gausa bandoma užslėpti daugybę problemų mokykloje. Pvz. l. gerus išeinančius mokytojus, išėjusią buhalterę, prastėjančią ugdymo kokybę, prastą administraciją.

    Reply
  2. Gaila

    Licėjus taip ir neišdrįso išeiti į kontaktinį mokymą. Gaila.

    Reply
    • Klaipėdos licėjus

      Tokios galimybės nesuteikė miesto savivaldybė.

  3. Kaip įdomiai,

    tą patį straipsnį matyti ir „Klaipėdoje”, ir „Eksprese”, ir čia. Tikiuosi, tėveliai dosniai apmoka reklamą.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Nežinau, kaip yra „Klaipėdoje” ir „Vakarų eksprese”, tačiau mes skelbiame visų su Vakarų Lietuva susijusių įmonių, įstaigų pranešimus nemokamai, patys nuspręsdami kiek juos trumpinti ar kaip keisti. Klaipėdos licėjaus nėra tarp „Atviros Klaipėdos” rėmėjų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos mokiniai kviečiami dalyvauti naujame kino festivalyje

Klaipėdos licėjus kviečia visų Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų mokinius atskleisti savo kūrybiškumą ir dalyvauti naujame trumpų filmų festivalyje. Festivalio ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Už nuopelnus švietimui ir kultūrai įteikti Karalienės Luizės medaliai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre įvyko jau tradiciniu tapęs, nuo 2013-ųjų organizuojamas renginys – Karalienės Luizės atminimo medalių įteikimo šventė, ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This