Preiloje – pirmasis literatūrinis maršrutas

Regionas

Birželio 13-ąją, sekmadienį, 12 val., neringiškiai ir kurorto svečiai kviečiami į pirmąją naujojo literatūrinio maršruto po Neringą kelionę – pėsčiųju žygį iš Preilos į Karvaičius, Martyno Liudviko Rėzos gimtinę.

Kelionę pradėjus nuo etnografinėse Preilos kapinėse esančio atminties krikšto M. L. Rėzai, per Preilos pamario pakrantę ir mišką bus artėjama prie užpustytųjų Karvaičių (apie 1,5 km nuo Preilos).

Kelionės tikslas – per M. L. Rėzos poetinius tekstus, jo užrašytas Prūsų Lietuvos liaudies dainas ir per istorinius pasakojimus apie M. L. Rėzą ir jo laikmetį gaivinti kultūrinę atmintį, pajusti Karvaičius kaip gyvą kultūrinės atminties vietą.

Literatūrinį maršrutą po Neringą inspiravo Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos 2021 m. pradžioje išleista poezijos antologija „Noriu sugrįžti į Nidą. Lietuvių poetai apie Kuršių neriją“ (sudarytojas – Julius Keleras).

„Šiandien Kuršių nerija daugeliui tėra malonaus vasarojimo, romantikavimo ir turistavimo, o ne kultūrinės atminties vieta“, – antologijoje rašo literatūrologas Marijus Šidlauskas.

Jo įsitikinimu, kultūrinę atmintį patikimiausiai saugo žodis, ir įtaigiausiai tai daro poetai, mokantys praeityje įskaityti ateities ženklus ir visa tai perkelti į mitinį – amžinąjį esamąjį eilėraščio laiką. M. L. Rėza, literatūrologo pastebėjimu, antologijoje laikomas taip pat ir lietuvių poetu kultūrine prasme, nors jo eilėraščiai parašyti vokiškai, o į lietuvių kalbą juos išvertė poetas Antanas A. Jonynas.

Žygio vedliai: ilgametis Preilos girininkas Vladas Lakavičius, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser, Liudviko Rėzos kultūros centro folkloro ansamblis „Aušrinė“ (vadovė Ramunė Pečiukonytė), šio centro darbuotojas gidas Arūnas Balna, žurnalistė Raimonda Meyer–Ravaitytė.

Dėl riboto dalyvių skaičiaus, kviečia į žygį registruotis iš anksto užpildant registracijos anketą iki birželio 12 d. 11 val.

Literatūrinis maršrutas „Įžodintais Kuršių nerijos pėdsakais“ tęsis visą vasarą. Be kelionės į M. L. Rėzos gimtinę Karvaičius, jis leis sugrįžti į Nidos metraštininko Viktoro Miliūno namus Nidoje, buvusius lietuvių inteligentų susibūrimų vietas. Poetinį žodį bus galima išgirsti prie jūros, marių, laivuose, Juodkrantės senųjų vilų kvartale, o kelionės pabaigoje dalyviai bus kviečiami į muzikos ir žodžio fiestą – literatūrinį furšetą Nidos prieplaukos restorane.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Tarp prisitaikymo prie klimato kaitos finansavimo - ir dėmesys pajūriui

Aplinkos ministras patvirtino 2022–2030 m. plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo plėtros programos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Lietuvos Navalnas ar sąmokslo teorijas skleidžiantis kyšininkas?

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje pirma instancija pernai spalį Panevėžio verslininką Tomą Petrą Radiką nuteisė ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This