Naujosios mokyklos statybos: rangovas tapo nepatikimu, kaina jau išaugo 1,7 mln. eurų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė su naujosios tarp Senvagės ir Kretingos gatvių statomos mokyklos rangovu UAB „Versina” pasirašė jau daugiau nei dešimt papildomų susitarimų, kuriais padidinta galutinė šio objekto kaina.

Be to, UAB „Versina” Muitinės kriminalinės tarnybos iniciatyva buvo įtraukta į nepatikimų tiekėjų statusą, tačiau uostamiesčio savivaldybė tikina, kad tai jokios įtakos mokyklos statyboms neturės ir jas numatoma baigti kitų metų kovą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Vis atranda nenumatytų darbų

Pagal 2019-ųjų birželį pasirašytą sutartį konkursą laimėjusi UAB „Versina” įsipareigojo 10,922 mln. eurų vertės mokyklos statybos darbus atlikti per 16 mėnesių. Tačiau netruko paaiškėti, kad darbai gerokai vėluos – iš pradžių vėlavo inžinerinių tinklų iškėlimas, kurį papildomai finansavo savivaldybė, buvo prasidėję ir ginčai dėl projekto su jį parengusiais architektais, tad rangos sutarties vykdymas buvo sustabdytas aštuoniems mėnesiams.

Pernai vasarą šiaip ne taip pajudėjus realiems darbams iškart prasidėjo ir projekto brangimas. 

Birželio 29 d. savivaldybė su statybininkais pasirašė pirmą papildomą susitarimą, pagal kurį dėl techniniame projekte numatytų konstrukcijų dalies pakeitimų finansuojama papildomų darbų už 50 820 eurų. Prabėgus tik savaitei prireikė jau ir kito papildomo susitarimo. Jame numatyta, kad darbų atlikimo terminas pratęsiamas dviem mėnesiais, nes paaiškėjo, jog kartu su konkurso dokumentais pateiktame techniniame projekte nurodytas išvežamo grunto kiekis – 8 000 kub. m – skiriasi nuo faktinio – 22 724,59 kub. m. Sutartyje yra numatyta, kad tais atvejais, kai darbų kiekis skiriasi ne daugiau kaip 2 procentus, skaičiuojant nuo pradines jos vertės, galutinė mokama suma nesikeičia. Tad dėl nenumatyto grunto išvežimo savivaldybei plačiau atverti kišenės neteko – papildomi darbai pinigine išraiška sudarė tik 1,63 proc. sutarties vertės (178 tūkst. eurų).

Liepos 24-ąją pasirašytas dar vienas papildomas susitarimas – šįkart dėl tarp mokyklos korpusų atsirasiančios D1 kategorijos gatvės įrengimo. Pastaroji atsieis papildomus 341 tūkst. eurų. Tačiau ši suma jau bus atseikėta ne iš savivaldybės kišenės – pagal sutartį ji gauta iš UAB „Danės krantas”, kuri pagal dar 2013 m. kovą parengtą būsimos mokyklos kaimynystėje esančio jos nuomojamo 7,58 ha valstybinės žemės sklypo (sovietmečiu čia buvo šiltnamių kombinatas) detalųjį planą turėjo nutiesti tokį kelią. Bet dėl šių papildomų darbų galutinis statybų terminas buvo pratęstas dar dviem mėnesiams.

Spalio pabaigoje buvo pasirašytas papildomas susitarimas, jau pareikalavęs papildomų biudžeto lėšų – 29 tūkst. eurų reikės atseikėti už iki tol nenumatytus pastato vėdinimo dalies darbus, kurie atsirado pakeistus atitinkamą techninio projekto dalį. Numatyta, kad šie papildomi darbai sutarties terminams įtakos jau neturės.

Po keleto dienų papildomai buvo susitarta dėl greitėjimo ir lėtėjimo jusotų darbų įrengimo Kretingos gatvėje, kurių reikės išvažiuojant ar įvažiuojant į naująją gatvę. Šie darbai buvo įvertinti 211 309 eurais, dėl jų bendras sutarties terminas irgi nepratęstas.

Pernai lapkritį paaiškėjo, kad papildomo grunto atsirado dar daugiau – jo apimtys išaugo iki 32 280 kub. m, tad už papildomą kiekio iškasimą ir išvežimą „Versina” išsireikalavo 75 400 eurų.

Po poros savaičių buvo pasirašytas papildomas 48 864 eurų vertės susitarimas dėl sutartyje nenumatytų „statybos darbams trukdančių medžių šalinimo” ir nenumatytų gelžbetoninių polių išbandymo darbų. Susitarime nenurodytų medžių kiekio šalinimas įvertintas 22 365 eurais, polių bandymai – 26 499 eurais.

Paskutinis 2020-ųjų sutarties pakeitimas buvo padarytas gruodžio viduryje, kai „Versina” atrado sutartyje nenumatytus „papildomo smėlio kiekių įrengimo darbus”. Jie buvo įkainoti 100 389 Eur.

Šiemet sausį bendrą sutarties sumą irgi prireikė didinti dėl smėlio. Šįkart – dėl to, kad techniniame projekte pamatų užpildymui numatytas esamas molingas gruntas esą negali būti technologiškai naudojamas ir tam reikia smėlio. 4 480 kub. m smėlio ir 935 savivarčių darbo valandos buvo įvertintos 113 030 eurų. Bendras darbų terminas šiuo susitarimu pratęstas mėnesiui.

Kovą bus pasirašytas susitarimas, kuriuo buvo atsisakyta 375 354 eurų vertės darbų, o papildomų nenumatytų „Versina” įsipareigoja atlikti už 721 688. Devynių priedų, kuriuos išvardyti visi darbai, savivaldybė nėra paviešinusi.

Balandžio viduryje su „Versina” pasirašytas eilinis, šįkart beveik 42 tūkst. eurų susitarimas dėl ir vėl nenumatytų papildomų darbų – 85,3 kub. m gelžbetoninės sienos, pertvaros klojimo iš skydų, paduodant betoną siurbliu.

Kol kas paskutinis papildomas susitarimas buvo pasirašytas gegužės 10-ąją. Nenumatyti drenažo įrengimo darbai įvertinti 268 295 eurais, darbo projekto parengimo kaina padidinta 6 050 eurų. Kartu šiuo susitarimu statybų terminas pratęstas dar dviem mėnesiams.

Tad šiuo metu galutinė mokyklos statybų kaina, įskaitant naujos gatvės tiesimą, jau siekia 12 662 966,66 mln. eurų – papildomų susitarimų dėka ji išaugo beveik 16 proc.

Antrojo konkurso dalyvio kainos dar nepasiekė

Klaipėdos savivaldybės teigimu, mokyklos statybų rangovo konkurse be „Versinos“ dar buvo sudalyvavusi tik UAB „Eikos statyba“.

Pastaroji bendrovė, savivaldybės užsakymu šiuo metu baigianti statyti socialinio būsto daugiabutį Ramyno gatvėje, mokyklą siūlėsi pastatyti  už 14 829 221 eurą. Tačiau jos pasiūlymas buvo atmestas dėl per didelės, savivaldybei nepriimtinos kainos.

Pasak savivaldybės, pagal pasirašytą rangos sutartį ir visus papildomus susitarimus, mokyklos statybos darbus numatoma baigti kitų metų kovą.

Nepatikimumas įtakos neturės?

„Verslo žinios” praėjusią savaitę pranešė, kad Muitinės kriminalinė tarnyba  „Versiną” ir jos partnerę „Telšių statybą” įtraukė į Viešųjų pirkimų tarnybos nepatikimų tiekėjų sąrašą. Toks žingsnis žengtas motyvuojant tuo, kad sostinėje esantį tarnybos pastatą rekonstravusios bendrovės darbus atliko netinkamai –  jie buvo baigti ne 2019 m. kovą, kaip buvo sutarta iš pradžių, o tik pernai birželį, buvo nustatyta trūkumų.

„Versinos” atstovai „Verslo žinias” informavo, kad sprendimą įtraukti įmonę į nepatikimų tiekėjų sąrašą jau apskundė Vilniaus apygardos teismui. Bendrovės nuomone, toks sprendimas daro didelę žalą jos dalykinei reputacijai ir vadina jį neadekvačių bei neproporcingu.

Dėl to, kad yra įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą, „Versina” trejus metus negalės dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Klaipėdos savivaldybės teigimu, „Versinos” įtraukimas į nepatikimų tiekėjų sąrašą neįtakoja kitų su juo jau sudarytų ir vykdomų sutarčių.

„Versinos” 2020 m. apyvarta siekė 13,9 mln. Eur, bendrovė gavo 154 033 Eur grynojo pelno. „Sodros” duomenimis, balandį įmonėje dirbo 217 darbuotojų.

15 Comments

  1. Kęstutis

    ar atkreipėt dėmesį juk nei vienas projektas Klaipėdoje nėra pastatytas be skandalų ir nesklandumų. TAI GAL SAVIVALDYBĖS VADOVAI GAL DARYKITE IŠVADAS. juk matosi kad darbuotojai atsakingi už projektus nesusitvarko su užduotimis. Miesto taryba pagaliau kelkite klausymus kas čia vyksta. Juk vis tie patys žmonės Budinas ,Simokaitis Zulcas.

    Reply
    • Mindaugas

      100% pritariu dėl savivaldybės specialistų „kompetencijos”! Yra pavyzdys Žaliakalnio gimnazija:
      -darbai,techninis projektas ir autorinė priežiūra nupirkti.Toliau darbai buvo vykdomi tik pagal Techninį Projektą (be Darbo projekto savivaldybė nepirko,ir nurodė Rangovui dirbti be DP),be autorinės priežiūros;
      -savivaldybės užsakymu atlikta ekspertizė,kurios išvados parašyta,kad pastatas gali tapti avariniu,jei nebua atlikti atitinkami darbai,tačiau ekspertizes išvados buvo ignuorotos,tad gimnazijos pastatas gali tapti ir avariniu.(MOKYKLA-AVARINIS PASTATAS PO REMONTO!!!);
      -savivaldybė tiesiogiai „susitaria” su subrangovu ir susimontuoja vidaus klasių duris kurios neatitinka nei projektinių,nei higienos normų reikalavimų -suma virš 70tūkst. eur .(kaip vykdomi panašūs „susitarimai” turbūti visiems aišku);
      -pakeitus principingą ir nepaklusnų Rangovą,darbai pabrango apie 250 tūkst. (dalies darbų iš vis atsisakyta),kai kurių darbų kiekių apimtys, remiantis dokumentais”išpūstos” dešimtimis kartų (!!!) ;
      -savivaldybe jau poralošė du teismus ir susimoka tiek palūkanas,tiek priešingos pusės advokatų išlaidas,suprantama iš mokesčių mokėtojų pinigų,(kaltų savivaldybėje tikrai nebus) ir t.t
      Ir čia tik nedidelis ir sąlyginai nesudėtingas objektas Klaipėdoje tai ką jau kalbėti apie naujos mokyklos ar kitų stambesnių statybos objektų kontrolę:).
      Pats nedėkingiausias dalykas,kad savivaldybėje kaltų tokiose situacijose nėra,na blogiausiu atveju pareikš pastabą ar papeikimą specialistui,kuris ir taip nelabai susigaudo projekte,o beto tik vykdė tos pačios valdžios nurodymus 🙂

  2. be rytšio

    Buv 25 vid. mokykla tuščia stovi keletas metų.O čia naujas statyt,besimokančių nebėra,visi namie sėdi ir iš nuotolio mokosi.Tam naikinti gamtą???

    Reply
  3. ....

    Ex Vėtrūna toliau siaučia.

    Reply
  4. Čiulbėjimas

    tik nereikėtų stebėtis, nes savivaldybėje (Užsakovas) nėra nei vieno žmogaus kuris gerai išmanytų projektavimo ir statybos virtuvę ir vienintelis kriterijus – nusipirkti pigiai. Tik vienas objektas ir tik dveji metai proceso ir jau keli mln. „pabrangimų” , bet visos „gėlytės” dar prieš akis kai prasidės vidaus įrengimas. Tačiau skyrus nors dalį šių pinigų būtų galimą ir kokybiškus architektūrinius konkursus suorganizuoti ir kokybišką projektą nusipirkti ir geriausius specialistus samdyti Užsakovo funkcijoms vykdyti, bet savivaldybė geriau pučia biurokratinį aparatą teisininkų skyriuje. Maža detalė – tai gatvei jau pinigai buvo išleisti ir ji jau vieną kartą buvo suprojektuota ( atliko A.Kančo studija) ir apie esančių sklype šilumos tinklų problemą savivaldybei ( R.Zulcui ir S.Budinui) buvo žinoma, perspėjama, patariama ir kaip reikėtų daryti, kad kelio problemos išvengti, buvo minėta , tad nenorom peršasi mintis, kad už tuos apmokamus valdiškais pinigais „papildomus ” kiekius kažkam dosniai atsiskaitoma, o ir kam čia sukti galvą nes dar niekada niekas už tai neatsakė ir neatsakys, o „papildomi” milijonai kaupiasi kiekviename objekte. Normalioje valstybėje bent jau administracijos vadovas su meru lėktų iš kėdžių, o pas mus portalai vis rašo ir tylu ramu, galime susimokėti.

    Reply
    • Pilietis1

      Kur statybos- ten problemos. Taip vyksta visoje Lietuvoje ir nebūtina absoliutinti. Teko priiminėti stambaus objekto atliktus darbus- buvo daug broko, bet susudūrėme su problema, kai kurie rangovai buvo bankrutavę. Ginčai, paslaugų pirkimai atima daug laiko, nervų ir tai dažnai erzina visuomenę. Tokia realybė, todėl reikia apsišarvuoti kantrybe. Visi norime greitai, pigiai ir kokybiškai.

  5. D.Ž.

    Puikus straipsnis.
    Kviečiu klaipėdiečius pamatyti Kretingos gt. prie Botanikos sodo šias Šimtemečio mokyklos statybas. Įsivaizduojat , sunaikino 3 ha ir daugiau , galima sakyti, parko-miško-augalijos plotą. Kartu su biologine įvairove. Ši vieta buvo unikali, gal jau ir 100 m. siekianti… Ir štai.. Sunaikino… Gyventojai pašiurpę: dingo paukščių čiulbėjimas, geras-švarus oras, ramybė ir sveiki vaizdai…. Pritrūko dar vienos bedrojo ugdymo moklyklo ??? Ne mažiau 10 mokyklų pastatų pustuščiai… Ar nereikėjo kurios nors iš jų atlikti rekonstrukciją ar kažką pn.? Ši mokykla Kret. gatvėje jau turėjo būti baigta 2019 m. rudenį… Įsivaizduojat, ji pabrango keletą mil. E ir vis dar statoma… Savivaldybės taryba, meras privalo atsakyti už tokius nesėkmingus projektus ( O gal bus sėkmingas???) Lygiai taip pat kaip ir įvykusį GRIGEO Kl. išpuolį prieš miesto gyventojus, marias ir B.jūrą,,,

    Reply
  6. Sigitas

    Tiesiog įdomu t.y. ką aplamai veikia tie darbuotojai kurie dirba Klaipėdos miesto savivaldybėje? Taigi Klaipėdos miesto savivaldybė yra neva jau dar tik statomos mokyklos užsakovas. Nejaugi Klaipėdos miesto savivaldybė skelbdama konkursus rangovų paieškai negalėjo tuos numatomus rangovus lyg per sietą persijuoti? Todėl dėl to vykstančio galima tik vieną pasakytį t.y. Klaipėdos miestas neturi tinkamo vadovo ir pavadovų. Tai kas tada bus su tą velnio neštą požeminę auto parkingą ir Atgimimo aikštę. Pilnai tikėtina kad ten kaina vietoj arti 11 mln. išaugs iki 15 mln. ir tam kėlimui dar ne riba.

    Reply
  7. nuomonis

    oj.. mokykla pastatys, o tada prasides skandalai del gatves kuri eina tar ptu dvieju sklypu. Kodel investuotojas nepadaro, o tada kas padarys? savivaldybe uz kokius dar papildomus 3 limonus… taskomi pinigai na leva, na prava

    Reply
  8. Joris

    Klasika. Bet kai pagalvoji, kad Dangės skvero pertvarka kainuos panašiai, kaip naujos mokyklos statyba, tai ne taip jau ir baisu.

    Reply
  9. Aleksas

    Kažkaip labai jau sudėtingas mokyklos projektavimo ir statybos procesas. Būtų gerai straipsnio autoriui pakalbinti projektavusius žinomus architektus pasiaiškinimui , ką jie ne taip suprojektavo ir paskaičiavo, kad statybininkai ištisai savivaldybę melžia su papildomų darbų apmokėjimu .
    O mokykla tai graži ir labai reikalinga šiaurinėje miesto dalyje.

    Reply
    • Mokykla reikalinga

      Šiaurinėje miesto dalyje kritiškai trūksta mokyklų. Bet kam buvo naudinga mokyklos statybai parinkti tokį sudėtingą sklypą? Plynų laukų šiaurinėje miesto dalyje į valias ir lygiu reljefu. Na bet dabar jau yra kaip yra . Vaikams , kurie mokysis šioje mokykloje labai pasiseks, jiems panosėje bus botanikos sodas, unikali Klaipėdos vieta. O tuščias mokyklas pietinėje miesto dalyje galima pritaikyti senjorų namams, kurių Klaipėdoje kritiškai trūksta. teko girdėti, kad norint patekti į senjorų namus mieste tektų laukti apie 5-10 metų. Tokios eilės.

  10. klp

    Labai jau silpnas parengtas projektas, kodėl tai neminima ?

    Reply
    • Ekspertas

      todel kad visi zino jog projektavimo konkursa laimejo uz kosmine kaina ne siaip si imone, o su visais klerkais pasidalino. projektavimo kaina buvo ispusta apie 5 kartus..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Švietimas

„Auksinės” mokyklos pabaigtuvės - vis dar migloje

„Rugsėjo 1-ąją tai tikrai bus”, – juokiasi Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas, paklaustas, ar neišsipildys niūrios prognozės, jog naujai statoma mokykla ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujoji mokykla pabrango 45-ąjį kartą

Praėjus tik dviem savaitėms po 44-ojo papildomo susitarimo pasirašymo prie UAB „Versina” ir Klaipėdos savivaldybės sutarties dėl naujos mokyklos Senvagės ...
2023-11-07
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Visa naujos mokyklos statybos kaina perkops 20 milijonų (atnaujinta)

Klaipėdos savivaldybei pasirašius jau 43 papildomą susitarimą su UAB „Versina” dėl naujos mokyklos Senvagės gatvėje statybos, jos kaštai nuo pirminės ...
2023-10-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This