Per parą – 66 nauji COVID-19 atvejai ir 3 mirtys, švelninamas karatinas

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, sekmadienį visoje šalyje nustatyti vos 66 nauji COVID-19 atvejai. Atlikus 4112 diagnostinius tyrimus, viruso jau rasta 1,6 proc. mėginių.

Klaipėdoje per parą šia infekcija susirgo 7 žmonės. Šeštadienį tokia diagnozė buvo patvirtinta 11, penktadienį – 9 klaipėdiečiams.

Nuo pirmadienio, birželio 14-osios, Klaipėdos vakcinacijos centre (Kretingos g. 36) skiepytis nuo COVID-19 bus galima ir be išankstinės registracijos. Laikas nuo 13 iki 15 val. kasdien bus skiriamas „gyvai” eilei. Martyno Vainoriaus nuotr.

Per savaitę naujų atvejų šalyje sumažėjo 41,3 proc., Klaipėdoje – 45 proc. Susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą sumažėjo nuo 126,3 iki 122 atvejų, uostamiestyje – nuo 126,1 iki 117 atvejų. Tarp mažiausiai sergančių šalies savivaldybių uostamiestis šiuo metu yra 39-tas. Geriausia padėtis su 0 atvejų ir toliau yra Neringoje bei Birštone, blogiausia – Molėtų savivaldybėje (379).

Per parą uostamiestyje mirčių nuo COVID-19 ir toliau nefiksuota – virusas iki šiol nusinešė 154 klaipėdiečių gyvybes, o šalyje į tokių aukų sąrašą įtraukti 3 žmonės – tokių netekčių jau yra 4342.

Šiuo metu šalyje, pasak statistikų, serga 4 308 žmonės, pasveikusiais laikomi 263 442 gyventojai. Klaipėdoje serga 207 žmonės, pasveikę yra 14 302 – per parą pasveiko tik vienas klaipėdietis.

Per parą į ligonines dėl SARS- CoV- 2 ligos paguldyta 17 žmonių.

Klaipėdoje atsiranda „gyva” eilė

Pirmą kartą šalyje sekmadienį paskiepyti 3057, antrą – 947 gyventojai. Klaipėdoje pirmą skiepą, pasak statistikų, gavo 65, antrą – 633 gyventojai. Tarp abi vakcinas gavusiųjų uostamiestis yra 5- tas nuo galo.

Nuo pirmadienio, birželio 14-osios, Klaipėdos vakcinacijos centre (Kretingos g. 36) skiepytis nuo COVID-19 bus galima ir be išankstinės registracijos. Laikas nuo 13 iki 15 val. kasdien bus skiriamas „gyvai” eilei. Gyventojai, nepageidaujantys registruotis iš anksto, šiuo laiku galės atvykti bet kurią dieną, įskaitant savaitgalį, ir pasiskiepyti. Reikia turėti tik asmens dokumentą. Laukiami visi, kuriems ne mažiau kaip 16 metų.

Gamintojas „BioNTech ir Pfizer“ pirmadienį pristatė į Lietuvą dvidešimt šeštąją vakcinų nuo koronaviruso siuntą, kurią sudaro 142 740 „Comirnaty“ vakcinos dozių.

Antrą „Vaxzevria“ dozę galima pasiankstinti

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad nuo šiol antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės laiką galima paankstinti savarankiškai, tačiau po pirmos dozės turi praeiti ne mažiau kaip keturios savaitės.

SAM atkreipia dėmesį, kad galimybė paankstinti antro skiepo laiką yra ribota, nes rinktis galima tik iš registracijos sistemoje esančių laisvų talonėlių, t. y. jei liks laisvų vakcinų iš numatytųjų skirti pirmai dozei.

Gyventojai raginami atsakingai įvertinti poreikį ankstinti antrą „Vaxzevria“ vakcinos dozę ir to nedaryti be svarbių priežasčių, nes vėlesnis antros dozės laikas užtikrina didesnį vakcinos efektyvumą. Klinikinių tyrimų apžvalga rodo, kad daugiau antikūnų ir stipresnis imunitetas susiformuoja, kai antra vakcinos dozė suleidžiama po 9–12 savaičių. Būtent todėl registracijos sistema buvo suprogramuota taip, kad automatiškai paskirtų antrą dozę po maksimalaus gamintojo rekomenduojamo laiko – 12 savaičių.

Gauti Galimybių pasą ir naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis galima jau po pirmos „Vaxzevria“ vakcinos dozės praėjus keturioms savaitėms. Tad jeigu neketinama keliauti į užsienį, skubėti skiepytis antra doze anksčiau, anot SAM, neverta.

Esant poreikiui, paankstinti vakcinacijos laiką antra „Vaxzevria“ vakcinos doze galima apsilankius www.koronastop.lt arba skambinant trumpuoju numeriu 1808.

Šiuo metu visoje Lietuvoje turimų laisvų registracijos talonėlių kiekis priklauso nuo to, kada vakcinos „Vaxzevria“ gamintojas „AstraZeneca“ pristato vakcinas į Lietuvą. Tuomet dalis vakcinų yra atidedama pirmai, dalis – antrai vakcinos dozei. Dėl to antros „Vaxzevria“ dozės paankstinimui gali būti naudojamos tik likusios laisvos pirmai dozei skirtos vakcinos.

Norint paankstinti vakcinaciją, galima rinktis iš vakcinacijos registracijos sistemoje pateikiamų laisvų laikų artimiausioms 7 dienoms. Jeigu tinkamos vakcinos arba patogaus laiko sistemoje nėra, galima bandyti registruotis vėliau arba ieškoti vakcinacijai tinkamo laiko pasirinkimo kitoje savivaldybėje.

Galima skiepyti ir 12-15 metų vaikus

Europos vaistų agentūrai leidus „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso skiepyti 12–15 metų asmenis, šios amžiaus grupės vakcinacija startuoja ir Lietuvoje. Anot SAM, nuo pirmadienio registruoti vaikus skiepijimui gali tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai.

Vaikai vakcinacijai registruojami taip pat kaip ir suaugusieji – internetu www.koronastop.lt arba Karštosios linijos telefonu 1808.

Užregistravus vaiką vakcinacijai, bent vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų turi kartu atvykti į vakcinacijos centrą. Atvykimas yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis.

Jeigu vaiko nuomonė dėl vakcinacijos nesutampa su tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų nuomone, jis gali kreiptis į šeimos gydytoją, kuris kreipiasi į gydytojų konsiliumą, o šis priima sprendimą dėl vaiko vakcinacijos nuo COVID-19 ligos. Gavęs tokį dokumentą, vaikas gali savarankiškai registruotis skiepui ir pats atvykti į vakcinacijos centrą.

Asmenys nuo 12 metų amžiaus gali būti skiepijami tik „Comirnaty“ vakcina, kurią gamina farmacijos kompanijos „BioNTech“ ir „Pfizer“. Ši vakcina yra skiepijama dviem dozėmis, tarp jų daroma 21 dienos pertrauka.

Kitos trys Lietuvoje naudojamos vakcinos – „Moderna“, „Vaxzevria“ ir „Janssen“ – yra registruotos vyresnių nei 18 metų žmonių skiepijimui.

Karantiną nutrauks anksčiau?

Pirmadienį posėdžiavusi Vyriausybė pritarė dar labiau sušvelninti karantino ribojimus.

Nuo ketvirtadienio nebebus ribojamas viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų darbo laikas. Iki šiol minėtoms įstaigoms buvo leidžiama dirbti nuo 7 iki 24 val.

Pakeisti ir reikalavimai švietimo veiklai.

Po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė teigė, kad jei sergamumo COVID-19 situacija gerės, karantinas gali būti nutrauktas ir nelaukiant birželio pabaigos.

1 Comment

  1. klausimas

    Vienas ir tas pats žmogus tikrinamas kiekvieną kartą. Ar turite jo sutikimą naudoti atvaizdą po kiekviena informacija?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This