Melnragė tampa vis populiaresne banglenčių mėgėjų vieta

Sportas

Atšilus orams ir nugriaudėjus pirmosioms perkūnijoms, banglenčių sporto entuziastai iš spintų jau ištraukė savo hidrokostiumus ir atidarė naująjį šio vandens sporto sezoną.

Banglenčių ir irklenčių mokyklos „Surf Style LT“ bei internetinės parduotuvės „Baltics do surf“ įkūrėjas, profesionalus banglentininkas ir instruktorius Marius Satkevičius teigia, kad Klaipėdoje vis dažniau būriuojasi banglentes įsikibę ir hidrokostiumais apsivilkę bangų entuziastai.

„Lietuvoje yra puikios sąlygos banglenčių sportui – Klaipėdoje, prie Melnragės molo susiformuoja didžiausios bangos visoje Lietuvoje ir tai tampa vis populiaresne banglenčių mėgėjų vieta. Be to, sportas gamtoje duoda daug daugiau naudos nei treniruotės kitose patalpose. Plaukiojimas banglente – vienas iš tokių sportų, kur drauge treniruojami tiek kūnas, tiek protas. Ir tai ne tik „preparatas“ adrenalino mėgėjams – banglenčių sportas gali būti depresijos, streso, nemigos ir net potrauminio streso sutrikimo gydymo forma“, – pranešime cituojamas M. Satkevičius.

Banglentininko teigimu, šis vandens sportas yra stiprus geros nuotaikos katalizatorius – užsiimantys banglenčių sportu jaučiasi puikiai ilgą laiką po pasiplaukiojimo ir gali geriau sutelkti dėmesį į užduotis, su kuriomis jie susiduria.

M. Satkevičius kviečia visus bangų entuziastus pradėti banglenčių savaitgalių sezoną ir nuo birželio 18 d. išmėginti šį sportą tiek pradedančius, tiek jau patyrusius banglentininkus.

„Jau antrus metus kartu su banglenčių ir irklenčių mokyklos „Surf Style LT“ komanda organizuojame banglenčių savaitgalius „Join the ride“ pradedantiesiems ir pažengusiems bei banglenčių savaitgalius, skirtus tik merginoms, „Šok ant bangų“. Baltijos jūroje jau patyrę bangų mylėtojai galės gilinti savo žinias vandenyje, mokytis, kaip teisingai manevruoti bangose, kaip perprasti jos lūžimo tašką. Pradedantieji plaukiotojai bus apmokomi saugiai ir patogiai jaustis vandenyje, išmoks užlipti ant lentos bei prognozuoti, kada tinkamiausias laikas plaukioti banglente, kaip išsirinkti tinkamą įrangą bei hidrokostiumą“, – sako M. Satkevičius.

Pasak Harvardo medicinos mokyklos atliktų tyrimų, plaukiojimas banglente išskiria gerųjų cheminių medžiagų kokteilį smegenims, kuris padeda išlaikyti dėmesį, atsipalaiduoti bei jaustis laimingu. Šį cheminių medžiagų kokteilį sudaro norepinefrinas arba noradrenalinas, kuris reguliuoja žmogaus dėmesį ir reakcijas. Jis paskatina vadinamąjį „kovoti arba bėgti“ refleksą ir pagreitina širdies ritmą, gliukozės išlaisvinimą iš energijos atsargų bei paruošia raumenis veiksmui.

Plaukiojimas banglentėmis taip pat išsiskiria laimės hormonus – seratoniną, dopaminą bei endorfinus. Seratoninas malšina stresą, nerimą ir depresiją, pakelia nuotaiką. Dopaminas yra atsakingas už pasitenkinimo būseną, o endorfinai veikia kaip natūralūs skausmo malšintojai, turi įtakos žmogaus savijautai ir elgsenai, taip pat miegui ir atminčiai. Visi šie hormonai yra suaktyvinami užsiimant banglenčių sportu, tad užtikrina pasitikėjimo savimi jausmą bei gerą nuotaiką.

Pasak mokslininkų, dūžtančios bangos gamina neigiamus jonus, kurie padidina deguonies srautą į smegenis, o tai suteikia daugiau energijos. Tai gamtinis antidepresantas, pakeliantis nuotaiką bei skatinantis Alfa smegenų bangų atsiradimą, kurios lemia gilesnį atsipalaidavimą, išaugusį našumą, sąmoningumą ir vidinę ramybę, o kūnas, veikiamas šių bangų, panyra į meditacinę būseną. Dėl šios priežasties gydytojai dažnai savo pacientams rekomenduoja išvykti pailsėti į paplūdimį. Jūra turi natūralų raminantį poveikį smegenims, o paprasčiausiai buvimas šalia banguojančio vandens leidžia pasijusti ramiai ir laimingai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Pareigūnai nustatė nepilnametį, galimai išterliojusį daug paplūdimio įrangos

Klaipėdos pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, nustatė nepilnametį įtariamąjį, galėjusį grafičiais išteplioti daug paplūdimio įrangos Melnragėje. ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Laisvę švęsti kviečia ant molo

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, ketvirtadienį, 19 val., Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija miestiečius ir miesto svečius kviečia susitikti prie ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Kalėdos laukia klaipėdiečių ant molo (video)

Ant šiaurinio molo Melnragėje jau įkurdinta ir klaipėdiečių bei miesto svečių pasipuošusi laukia kalėdinė eglutė. Tikimasi, kad lyg švyturio žiburys ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This