Per parą – tik 28 nauji COVID-19 atvejai, premjerė ragina „nebloginti situacijos” (atnaujinta)

Koronavirusas, Svarbu

Nors greičiausiai birželis bus paskutinis mėnuo, kai Lietuva gyvens karantino sąlygomis, tikėtis, jog liepą bus panaikinti visi apribojimai, nereiktų.

Pasak pirmadienį trumpojoje spaudos konferencijoje kalbėjusios premjerės Ingridos Šimonytės, „net jeigu šitas mėnuo bus paskutinis šiame epizode, tai nereiškia, kad jokių apribojimų neliks”.

Šį penktadienį, birželio 25 dieną, prie Klaipėdos „Akropolio“ centrinio įėjimo visi norintys galės pasiskiepyti „Janssen“ (Johnson&Johnson) vakcina nuo 11 iki 16 val. Atvykstant reikia turėti asmens dokumentą, skiepijimas vyks gyvos eilės principu. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Epidemiologai turi pasakyti, kokių apribojimų dar reikia, nes jūs puikiai žinote, kad yra jau nustatyta keletas vadinamosios delta mutacijos atvejų, kurie kelia labai didelių problemų kai kuriose šalyse”, – sakė Vyriausybė vadovė.

Stengsis skiepą „prinešti” kuo arčiau

Ji atkreipė dėmesį į tai, jog vadinamoji indiškoji atmaina plinta ten, kur yra paskiepyta gerokai daugiau žmonių nei Lietuvoje, ir apeliavo į iki šiol vis dar nepasiskiepijusius piliečius.

„Įtariu, kad dalis žmonių taip perskaitė žinias apie gerėjančią epidemiologinę būklę, kad galbūt nutarė atidėti skiepijimosi sprendimus rudeniui (…), tai būtų labai blogai, jeigu taip, nes kuo daugiau Lietuvoje bus paskiepyta žmonių, tuo mažesnis šansas plisti mutacijai”, – sakė I. Šimonytė, patarusi „užmesti akį” į Jungtinę Karalystę.

Jos teigimu, ten tarp nepasiskiepijusių, kurių procentas – gerokai mažesnis, nei mūsų šalyje, delta mutacija plinta gana sparčiai.

„Labai būtų gaila, jeigu visas pastarojo laikmečio laimėjimas, kurį pavyko visiems sutelktai pasiekti, būtų nubrauktas ir vėl reikėtų grįžti prie tų pačių diskusijų”, – sakė ji.

Premjerės teigimu, ir toliau bus ieškoma visų būdų, „kaip prinešti tą skiepą iki kiekvieno kuo arčiau”. Ji pasidžiaugė sėkmingai įvairiose šalies vietose vykdoma Nacionalinio kraujo centro akcija, į kurią susirenka nemažai žmonių, nors ir neslėpė nuostabos, kodėl kai kuriems gyventojams labiau patinka stovėti po kelias valandas gyvose eilėse, užuot registravusis konkrečiam skiepo laikui.

„Bet tas priemones, kurios veikia, reikia naudoti platesniu mastu, nesvarbu, ar tai Palangoje, kur bus daug žmonių, ar prekybos centruose”, – kalbėjo I. Šimonytė.

Paros rodikliai

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, sekmadienį ištyrus 3363 mėginius, šalyje nustatyti vos 28 nauji COVID-19 ligos atvejai – viruso mėginiuose aptikta 0,8 proc.

Klaipėdoje per parą šia infekcija užsikrėtė 5 žmonės. Šeštadienį tokių buvo 2, penktadienį – 4.

Per savaitę naujų atvejų Lietuvoje sumažėjo 53 proc., o susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą sumenko nuo 68,4 iki 66,4. Klaipėdoje savaitinis naujų COVID-19 atvejų skaičius sumažėjo 44,4 proc., o 14 dienų rodiklis – nuo 67,1 atvejo 64 atvejų.

Dabar geriausia padėtis jau yra Biržų savivaldybėje (9 atvejai), blogiausia – Ukmergėje (194). Ilgai be jokių susirgimų pirmavusioje Neringoje šiuo metu fiksuoti 28 nauji atvejai ir ji jau yra tik 13-ta tarp mažiausiai sergančių savivaldybių.

Klaipėdoje beveik visą praėjusią savaitę pavyko išvengti mirčių nuo COVID-19. Po pirmadienį užfiksuotų dviejų netekčių, uostamiestyje išlieka 156 koronaviruso aukos. Lietuvoje praėjusią parą nuo COVID-19 ligos mirė tik vienas žmogus ir aukų skaičius šiuo metu yra 4367.

Šalyje, statistikų duomenimis, koronavirusine infekcija serga 2587 žmonės, pasveikusiais laikomi 265 633 gyventojai. Klaipėdoje serga 114 žmonių, iš viso jau yra pasveikę 14 395 klaipėdiečiai – per parą pasveiko tik 1 žmogus.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, sekmadienį į ligonines dėl SARS- CoV-2 ligos paguldyta 10 gyventojų.

Anot statistikų, sekmadienį Lietuvoje pirma doze paskiepyti 77 žmonės, antra – 542. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai siekia 28 ir 290. Uostamiestis pagal pilną vakcinacijos ciklą praėjusių žmonių skaičių pakilo į šeštą vietą nuo galo, aplenkęs Šalčininkų, Vilniaus, Visagino, Jonavos ir kaimyninio Kretingos rajono savivaldybes.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad gamintojas „BioNTech ir Pfizer“ pirmadienį pristatė į Lietuvą dvidešimt septintąją vakcinų nuo koronaviruso siuntą, kurią sudaro 180 180 „Comirnaty“ vakcinos dozių. Tai yra didžiausia iki šiol Lietuvą pasiekusi šio gamintojo vakcinų siunta.

Sulėtėjus skiepijimo tempui vakcinacijos centrai šiuo metu dar turi „Comirnaty“ vakcinų likučių, todėl savivaldybėms bus paskirstyta 54 990 vakcinų iš naujos siuntos, o likusios bus saugomos Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlyje.

Plečiamas nemokamas testavimas

SAM taip pat pranešė, kad nuo šiol dar daugiau visuomenės grupių narių galės nemokamai atlikti profilaktinius tyrimus dėl COVID-19 ir sužinoti, ar šiuo metu nėra viruso nešiotojai.

Savanoriškai profilaktiškai testuotis galės vaikai, planuojantys dalyvauti ar dalyvaujantys neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimuose.

Taip pat profilaktiškai testuotis kviečiami paslaugų teikėjai ir prekybos vietų darbuotojai: kultūros ir meno; fizinio aktyvumo ir aukšto meistriškumo sporto; viešojo maitinimo paslaugų teikimo; mažmeninės prekybos; laisvalaikio ir (ar) pramogų paslaugų; grožio paslaugų ir apgyvendinimo.

Profilaktinis testavimas valstybės numatytoms grupėms vykdomas periodiškai ne dažniau nei kas 7 dienas ir ne rečiau nei kas 10 dienų. Tai reiškia, kad joms priklausantys asmenys gali reguliariai tikrintis, ar neserga COVID-19 liga, taip pat pasitikrinti antikūnų turėjimą, kurie atsiranda persirgus koronaviruso infekcija.

Tyrimai vykdomi savivaldybių mobiliuosiuose punktuose.

Registracija vykdoma per 1808 sistemą telefonu ar pildant elektroninę registracijos formą (PGR profilaktiniai tyrimai tikslinėms grupėms) adresu https://selfreg.myhybridlab.com.

Pildant elektroninę registraciją, reikia turėti elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis. Jei asmuo dirba įstaigoje ar įmonėje, registruojantis reikia įvesti juridinio asmens kodą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - 24 nauji užsikrėtę COVID-19, Klaipėdoje - du

Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 6 žmonės susirgo antrą kartą, du – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This