„Bolševikiniai” VMI metodai šokiravo Seime dirbančius pajūrio liberalus

Politikų tribūna

Siekiant užtikrinti skaidrumo reikalavimus, valstybinės įstaigos neturėtų taikyti radikalių valdysenos metodų. Tokią nuostatą išreiškė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas klaipėdietis Eugenijus Gentvilas, pasirodžius informacijai, jog Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ketina šalies magistralėse skenuoti automobilių numerius ir „gaudyti“ verslininkus, kurie įmonės transportą naudoja privatiems poreikiams tenkinti.

VMI pasišovė radarų duomenis naudoti, „gaudydama” nesąžiningus verslininkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Būtų labai įdomu detaliau susipažinti su metodika, kur yra ta riba tarp verslo poreikių ir asmeninių poreikių tenkinimo. Vadovaujantis VMI logika, vykstant į verslo susitikimą pakeliui užvežti vaiką į darželį gali tapti administraciniu pažeidimu. Mes suprantame, kad valstybines institucijas skatina kai kurių politikų radikalų bolševikmetį primenantys pareiškimai, kaltinantys verslą, ir noras viską kontroliuoti, tačiau taip galima nueiti iki komunistinės utopijos, kai peržengiamos privačios laisvės ribos“, – stebėjosi E. Gentvilas.

Kaip skelbiama, VMI planuoja pasitelkti daugiafunkcinę pažeidimų kontrolės sistemą, kuri fiksuoja transporto priemonių judėjimą magistraliniuose ir regioniniuose keliuose, naudoti numerių atpažinimo sistemą, kitas kontrolės priemones. Anot politiko, gerai, jog identifikuojama verslo įmonių piktnaudžiavimo problema, tačiau pasirinkti sprendimai jai spręsti nėra adekvatūs.

„Taip, turime pripažinti, kad dalis verslo įmonių automobilių yra pajamos „natūra“, tačiau mokesčius administruojanti įstaiga turėtų analizuoti duomenis ir tikrinti procedūras, o ne rinkti „daiktinius“ įrodymus nelyg teisėsaugos įstaiga. Man sunkiai suprantami yra tokie pareiškimai, jog VMI užsiims verslo įmonių automobilių kilometražo skaičiavimu“, – sakė E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas teigia, kad politikai turėtų jausti atsakomybę kaltindami verslą.

Tuo metu Neringoje išrinktas Seimo Ekonomikos komitete dirbantis Andrius Bagdonas teigia, kad įvedant mokesčių surinkimo pakeitimus, būtina atsižvelgti, ar administravimo kaštai nebus didesni nei surenkami mokesčiai.

„Pati mokesčių inspekcija pripažįsta, kad nėra apskaičiavusi, kiek mokesčių ketina surinkti ir kiek kainuos jų apskaita, bylinėjimasis su verslu. Precedentai teismuose rodo, kad VMI sunkiai sekasi įrodyti verslo piktnaudžiavimą įmonės transportu, o už pralaimėtas bylas susimoka mokesčių mokėtojai“, – sakė A. Bagdonas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

ELTA

Eugenijus Gentvilas įspėja dėl galimo konflikto po prezidento rinkimų

Antrosios kadencijos poste siekiančio šalies vadovo Gitano Nausėdos pergalė gali atnešti dar nematytų problemų dešiniųjų Ministrų kabinetui ir jo vadovei ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

ELTA

R. Žemaitaičio teisinės neliečiamybės klausimas gali ir nusikelti

Pirmadienį prasidėsiančios neeilinės Seimo sesijos metu planuojama svarstyti ir antisemitizmu kaltinamo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio, kandidatavusio į Klaipėdos merus, teisinės neliečiamybės ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This