Lietuvoje – dar vienas birželio rekordas

Vasara

Nors Klaipėdoje ir pajūryje po Joninių maloniai atvėso, likusioje šalies dalyje vis dar yra karšta.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenimis, užsitęsę karščiai Lietuvoje peraugo į stichinį meteorologinį reiškinį – kaitrą. Kai maksimali paros oro temperatūra pasiekia ar viršija 30 °C, registruojamas pavojingas meteorologinis reiškinys – karštis. Kai maksimali oro temperatūra pasiekia ar viršija 30 °C tris ar daugiau parų iš eilės, registruojamas stichinis meteorologinis reiškinys – kaitra.

Kaitra registruota visose meteorologijos ir agrometeorologijos stotyse, išskyrus Nidą. Palmiros Mart nuotr.

Birželio 19–24 dienomis kaitra registruota visose meteorologijos ir agrometeorologijos stotyse, išskyrus Nidą.

Atskirose meteorologijos stotyse kaitra truko nuo 3 iki 7 dienų. Šios kaitros metu aukščiausia oro temperatūra registruota birželio 23 d. Rokiškyje, kuomet ji buvo pakilusi net iki 34,0 °C.

Skelbiama, jog birželio mėnesį kaitra, apimanti visą Lietuvą (išskyrus Nidą), registruojama pirmą kartą. Ji išsiskyrė ir savo ilga trukme – tai net tik visą Lietuvą apėmusi, bet ir ilgiausiai trukusi birželio kaitra Lietuvoje.

Kaitros Lietuvoje nėra dažnas reiškinys, tačiau vykstant klimato kaitai stebimas šio reiškinio pasikartojimo augimas. Nuo 1961 iki 2021 m. kaitra, apėmusi visą Lietuvą, buvo registruota tik 1994 ir 2006 m. liepos mėnesiais.

Birželio 25 dieną jau nė vienoje meteorologijos stotyje oro temperatūra nepasiekė 30 °C, todėl kaitros laikotarpis baigėsi.

INFORMACIJA

Sekmadienio naktį kai kur, dieną daugelyje rajonų trumpai palis. Naktį kai kur galima, dieną vietomis perkūnija. Žemiausia temperatūra naktį 13–18, aukščiausia dieną 21–26 laipsniai. Pirmadienį vietomis trumpas lietus, galima perkūnija. Temperatūra naktį 12–16, pajūryje 17–19 laipsnių, dieną pajūryje 22 laipsniai. Panašūs orai laikysis ir antradienį, o nuo trečiadienio temperatūra vėl ims kilti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Orai

Užfiksuotas jau 10-tas šilumos rekordas šalyje

Nors trečiadienį Vakarų Lietuvoje pastebimai atvėso, rytinėje šalies dalyje toliau fiksuojami karščio rekordai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, jog, remiantis preliminariais ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Orai

Prasidėjo astronominis pavasaris

Trečiadienį, kovo 20 d., 5.06 val. (Lietuvos laiku) Šiaurės pusrutulyje baigėsi astronominė žiema ir prasidėjo astronominis pavasaris, o tuo pačiu ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This