Atliekas tvarkančios įmonės įpareigotos atlyginti žalą po bankroto ar nelaimės

Politika

Trečiadienį Seimas priėmė aplinkos ministro, klaipėdiečio Simono Gentvilo pasiūlytas Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas, kurios numato atliekų tvarkytojų atsakomybę avarijos atveju – įmonės turės atlyginti gamtai, gyventojams, kitiems ūkio subjektams padarytą žalą.

„Dėl netobulo teisinio reguliavimo, Lietuva tapo prisandėliuota atliekų. Nesąžiningos atliekų pertvarkymo įmonės surinkdavo atliekas ir galiausiai bankrutuodavo. O blogiausiu atveju – kildavo katastrofiški panaudotų padangų sandėlių gaisrai. Reikėjo išspręsti šią problemą kuo greičiau“, – pranešime cituojamas Liberalų sąjūdžio frakcijai atstovaujantis Simonas Gentvilas.

Atliekų tvarkymo įstatymas papildytas straipsniu, reglamentuojančiu atliekas tvarkančių įmonių civilinės atsakomybės draudimą. Įstatyme įtvirtinta, kad pavojingąsias atliekas surenkančios, vežančios, apdorojančios įmonės ir įmonės, surenkančios, vežančios, apdorojančios nepavojingąsias atliekas – naudoti netinkamas padangas – apdraudžia savo civilinę atsakomybę už žalą, kuri, vykdant tokią veiklą ar dėl veiklos vykdytojo neatsargumo ar tyčios, gali būti padaryta tretiesiems asmenims ar jų turtui bei aplinkai.

S. Gentvilo manymu, pataisos yra reikšmingos užkertant kelią tokioms katastrofoms, kaip vadinamasis padangų gaisras Alytuje užpernai.

„Šį įmonė, apsidraudusi vos 18 tūkst. eurų, sąlygojo nuostolius aplinkiniams žemdirbiams, įmonėms, kitiems ūkio subjektams. Nuostoliai skaičiuojami milijonais, o valstybė ne tik kompensavo milijoninę žalą tretiesiems asmenims – visų pirma ūkininkams, bet ir pati savo lėšomis turi sutvarkyti išdegusius sandėlius“, – sako Simonas Gentvilas.

Įsigaliojus veikiančių atliekų tvarkytojų civilinės atsakomybės sistemai, įmonės privalės turėti optimalias bankines garantijas, kad jų bankroto atveju atliekos būtų sutvarkytos, o nelaimės atveju nukentėjusiems gyventojams būtų atlyginta ne iš valstybės biudžeto, o iš šių garantijų. Simono Gentvilo nuomone, tokia tvarka kartu panaikins praktiką sandėliuoti bešeimininkes atliekas apleistose fermose.

Nustatyta, kad, jeigu įmonė nori ar privalo nutraukti atliekų naudojimo ar šalinimo veiklą, ji privalo sutvarkyti atliekas, uždaryti ir sutvarkyti atliekų naudojimo ar šalinimo įrenginius, prižiūrėti juos po jų uždarymo, išvalyti užterštą gruntą ir dirvožemį, įgyvendinti kitas atliekų naudojimo ar šalinimo techniniame reglamente išdėstytame atliekų naudojimo ar šalinimo veiklos nutraukimo plane nurodytas priemones, užtikrinančias aplinkos apsaugą ir visuomenės sveikatos saugą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This