Vaikų lavinimas Klaipėdoje tampa prabanga: kainos šoktels kelis kartus

Svarbu, Švietimas

Naujus mokslo metus uostamiesčio tėvai, kurie siekia, kad jų vaikai tobulėtų ir papildomai, galės drąsiai pervadinti brangymečiu. Finansų ir ekonomikos komitetas pritarė, kad tiek sporto būreliai, tiek kiti neformaliojo ugdymo užsiėmimai nuo rugsėjo brangtų net kelis kartus.

Doha Stadium Plus Qatar (flickr.com) nuotr.

Klaipėdoje šiuo metu veikia keturios biudžetinės sporto mokymo įstaigos: Klaipėdos „Viesulo“ sporto centras, Klaipėdos  miesto lengvosios atletikos mokykla, Klaipėdos „Gintaro“ sporto centras, Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokykla. Šias įstaigas lankančių moksleivių tėvai už vaikų užsiėmimus mokėjo nuo 2,9 iki 7,24 euro per mėnesį. Tokie įkainiai buvo patvirtinti dar 2011 metais, o 2015-aisiais jie tik buvo konvertuoti į eurus.

Klaipėdos savivaldybė parengė miesto tarybos sprendimo projektą, kuriame numatyta, kad sporto užsiėmimai nuo rugsėjo kainuos 15 eurų per mėnesį, nepriklausomai nuo sporto šakos ar biudžetinės įstaigos. Paprasčiau tariant, 15 eurų turės mokėti ir rankinį lankantys vaikų tėvai, kurie iki šiol mokėjo 2,9 euro, ir V. Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtinių tėvai, kurie iki šiol mokėjo 7,24 euro.

„Šios iš tėvų surinktos lėšos naudojamos vaikų išvykoms į varžybas, stovyklas, inventoriui įsigyti. Atsižvelgiant į rinkos kainas, į tai, kad pabrango transporto paslaugos, sporto aikštynų nuoma, matome, kad pinigų tiesiog nebeužtenka. Atlikome analizę, kaip yra kituose miestuose. Matosi, kad juose tėvų mokestis svyruoja nuo 7 iki 30 eurų, atsižvelgiant į sporto šakos populiarumą. Peržiūrėti įkainius prašė ir patys biudžetinių įstaigų vadovai. Jie siūlė ir 10, ir 15, ir 20 eurų“, – Finansų ir ekonomikos komitete trečiadienį aiškino Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vyriausioji specialistė Aistė Sorokienė.

Ji pabrėžė, kad šio mokesčio nereikėtų mokėti net devynioms asmenų grupės, kurių kelios yra socialiai jautrios – daugiavaikės šeimos ir tos, kurios gauna socialines pašalpas.

„Pinigai sugrįš vaikams, nes jie privalo būti panaudoti tikslingai – išvykoms, varžyboms, inventoriui“, – tikino A. Sorokienė.

Tiek Finansų ir ekonomikos komiteto narys Arvydas Vaitkus, tiek jo kolega Saulius Budinas teiravosi, kodėl siūlomas 15 eurų vienodas mokestis, nediferencijuojant jo pagal sporto šakos populiarumą. „Kodėl ne 14 ar 16 eurų, o 15?“ – klausė A. Vaitkus, o S. Budinas antrino, kad toks mokestis esą numarins ir taip nepopuliarias sporto šakas.

Paaiškinta, kad toks mokestis pasirinktas, nes norėta, kad tėvų prisidėjimas siektų apie 10 proc. visų vaiko išlaikymui sporto įstaigoje skiriamų lėšų.

„Šiuo metu tėvų prisidėjimas yra tik 2,7 proc., o dabar bus apie 8 proc.“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė.

A. Vaitkus ir S. Budinas balsuodami susilaikė, o kiti trys komiteto nariai pritarė, kad sporto užsiėmimai nuo rudens kainuotų ir penkis kartus brangiau.

Tame pačiame posėdyje politikai pritarė, kad nuo naujų mokslo metų pradžios tėvams plačiau reikėtų atverti piniginės ir kitose vaikams lavintis skirtose įstaigose: Vaikų laisvalaikio centre, Moksleivių saviraiškos centre bei Karalienės Luizės jaunimo centre, Adomo Brako dailės mokykloje Jeronimo Kačinsko ir Juozo Karoso muzikos mokyklose.

Pasiūlyta, kad centruose būtų nustatytas 10,5 euro dydžio mėnesio mokestis, kai šiuo metu jis vidutiniškai siekia 4,59 euro, o mokyklose užsiėmimai pabrangtų iki 20 eurų per mėnesį, kai šiuo metu vidutiniškai jie tėvams kainuoja 10,8 euro. Tokiam pasiūlymui Finansų ir ekonomikos komitete buvo pritarta, nors ir ne vienbalsiai. Lemiamą žodį dėl naujųjų įkainių tars miesto taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Sportas

„Viesulo“ gimnastėms - visų spalvų medaliai

Gargžduose vykusiame Lietuvos meninės gimnastikos įrankių čempionate, kuriame varžėsi gimnastės iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos, uostamiesčio „Viesulo“ sporto centro gimnastės ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This