Vaisingumo klinikos tyrimas: sumokėjo dalį nuslėptų mokesčių

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu
Avatar photoPalmira Martinkienė
2021-07-01

Nors nuo garsiai pareigūnų pradėto tyrimo dėl finansinių machinacijų Vaisingumo klinikoje praėjo jau keturi mėnesiai, tyrimui vadovaujantis Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kiaurakis didesnių naujienų teigė pateikti kol kas negalintis.

Kratų metu rasta apie 0,5 mln eurų grynųjų.

„Tyrimas yra labai didelės apimties, daug medžiagos, vertinami daiktiniai įrodymai, reikia apžiūrėti daugybę medicininių dokumentų, juos būtina susisteminti ir perduoti specialistams atlikti finansinės veiklos tyrimą. Vien pacientų kortelių yra keli tūkstančiai, daugybė apklausų įrašų, kuriuos reikia iš įrašų perkelti į popierinį variantą”, – tyrimo specifiką aiškino prokuroras.

Jo teigimu, taip pat būtina įvertinti, ar vadovaujančias pareigas einančių įtariamųjų išlaidos atitinka jų pajamas ir turimą turtą, o tai esą užima labai daug laiko.

„Yra labai daug techninio darbo”, – sakė tyrimui vadovaujantis prokuroras.

Pasak L. Kiaurakio, įtariamųjų skaičius kol kas nėra padidėjęs – likę tie patys 13 įtariamųjų, tarp kurių – 4 klaipėdiečiai ir pats klinikos vadovas Algirdas Usonis. Jo žmonai, ginekologe Vilniuje dirbančiai Audronei Usonienei, specialiosios liudytojos statusas irgi nėra panaikintas. Įtariamieji nuo pareigų nėra nušalinti, jei ir toliau dirba.

Tačiau pradėjus ikiteisminį tyrimą, L. Kiaurakio teigimu, dalį nuslėptų mokesčių klinikos vadovybė visgi sumokėjo.

„Sumokėjo tiek, kiek jie jaučiasi neapskaitę pajamų”, – sakė prokuroras, neatskleidęs konkrečios Vaisingumo klinikos į valstybės biudžetą įneštos pinigų sumos.

INFORMACIJA

Ikiteisminis tyrimas dėl galimų nusikalstamų veikų Vaisingumo klinikoje atliekamas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl apgaulingo įmonės apskaitos tvarkymo bei mokesčių slėpimo, t.y. neteisingų duomenų apie pajamas, pelną, turtą ar jų naudojimą pateikimo. Už tai numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų.

Įtariama, jog siekdami išvengti mokesčių ir veikdami pagal iš anksto sugalvotą nusikalstamos veikos planą, Vaisingumo klinikos vadovai atsakingiems darbuotojams buvo nurodę neįtraukti į įmonės buhalterinę apskaitą dalies iš pacientų gautų pajamų. Vėliau šie neteisingi duomenys buvo įrašyti pateikiant deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Įtariama, jog iš viso nuo valstybės privati klinika galėjo nuslėpti apie 1 milijoną eurų. Kokia dėl to padaryta žala valstybei, bus nustatyta vėlesniame tyrimo etape.

Tyrimą dėl finansinių machinacijų Vaisingumo klinikoje atlieka Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Žymos: | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

TVF misijos vadovas: per daug remiamasi PVM, per mažai turto mokesčių

Penktadienį Lietuvoje darbą baigusios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos vadovas Borja Gracia teigia, kad šalies mokesčių sistema per daug paremta ...
2024-06-07
Skaityti daugiau

Regionas

Pagerbti didžiausi Palangos mokesčių mokėtojai 

Minint Pagarbos mokesčių mokėtojams dieną, Palangoje tradiciškai pagerbti daugiausiai mokesčių į miesto biudžetą sumokėję verslininkai bei privataus apgyvendinimo paslaugų teikėjai. ...
2024-05-15
Skaityti daugiau

ELTA

„Vaisingumo klinikos“ byla baigta: valstybei atiteko daugiau nei pusė milijono eurų

Daugiau nei trejus metus trukusi „Vaisingumo klinikos“ byla dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo baigta – valstybei atiteko daugiau nei 500 tūkst. ...
2024-05-01
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This