Per parą – Klaipėdoje išaugęs savaitinis COVID-19 rodiklis, šalyje – vos 18 naujų atvejų

Koronavirusas, Svarbu

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, sekmadienį šalyje nustatyta tik 18 naujų COVID-19 ligos atvejų. Atlikus 2788 tyrimus, mėginiuose rasta vos 0,2 proc. viruso.

Klaipėdoje per parą šia infekcija užsikrėtė du žmonės. Šeštadienį tokią diagnozę išgirdo vienas, penktadienį – 3 gyventojai.

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad vadinamasis skiepų autobusiukas norinčiųjų pasiskiepyti nuo COVID-19 ketvirtadienį (liepos 8 d.) nuo 16 iki 19 val. lauks pietinėje miesto dalyje, prie prekybos centro „Vyturys“ (Laukininkų g. 19), aikštelėje ties IKI parduotuve. Virginijos Spurytės nuotr.

Per savaitę naujų ligos atvejų Lietuvoje sumažėjo 25,8 proc., o susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą liko beveik toks pat, t.y. sumenko nuo 17,9 tik iki 17,6 proc.

Tuo metu Klaipėdoje savaitinis rodiklis padidėjo net 28 proc., o dviejų savaičių – sumažėjo nuo 28,2 atvejo iki 26,2 atvejo, tenkančio 100 tūkst. gyventojų. Dabar Klaipėda yra 10-ta nuo galo. Nulinis atvejų skaičius jau fiksuojamas net 8 savivaldybėse, o blogiausia padėtis išlieka Visagine su 61 atveju.

Per parą šalyje nuo COVID-19 ligos vėl mirė tik 1 žmogus, kuriam buvo daugiau nei 60 metų.

Koronavirusinė infekcija šalyje jau pareikalavo 4391 gyvybės. Klaipėdoje jau ketvirta savaitė šis rodiklis išlieka nepakitęs – 156.

Šiuo metu šalyje, statistikų duomenimis, koronavirusine infekcija serga 523 žmonės, pasveikusiais laikomi 267 958 gyventojai. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 49 ir 14 533.

Per parą dėl SARS- CoV-2 ligos į šalies ligonines paguldyti tik 5 pacientai.

Skiepų autobusiukas – į pietinę miesto dalį

Anot statistikų, sekmadienį Lietuvoje pirma doze paskiepyti 194 žmonės, o antrąja doze arba „Janssen“ vakcina, kurios užtenka vienos dozės – 291. Klaipėdoje pirmą skiepą gavo 51, antrą – 152 gyventojai.

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad vadinamasis skiepų autobusiukas norinčiųjų pasiskiepyti nuo COVID-19 ketvirtadienį (liepos 8 d.) nuo 16 iki 19 val. lauks pietinėje miesto dalyje, prie prekybos centro „Vyturys“ (Laukininkų g. 19), aikštelėje ties IKI parduotuve. Bus skiepijama „Janssen“ vakcina – jos pakanka vienos dozės, tad planuoti laiko antram skiepui, nereikia. Šia vakcina gali būti skiepijami gyventojai nuo 18 metų.

Išankstinės registracijos nereikia, norint pasiskiepyti užtenka turėti asmens dokumentą.

Apsilankymas prie prekybos centro „Vyturys“ bus trečioji skiepų autobusiuko išvyka. Per pirmąsias dvi pasiskiepyti atėjo 222 gyventojai.

Taip pat informuojama, kad atsižvelgus į šio skiepų autobusiuko veiklą bei „pasikeitusius gyventojų poreikius”, keičiamas Klaipėdos vakcinacijos centro darbo laikas. Nuo šiol jis dirbs pirmadieniais – penktadieniais nuo 8 iki 20 val., šeštadieniais – nuo 9 iki 12 val., o sekmadienis bus nedarbo diena.

Persirgusiems – viena skiepo dozė

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad gyventojai, persirgę COVID-19 liga, kuri buvo patvirtinta PGR tyrimu, nuo šiol bus vakcinuojami viena „Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“ vakcinos doze. Moksliniai tyrimai parodė, kad organizmui jau susidūrus su koronavirusu vienos šių vakcinų dozės pakanka susiformuoti imunitetui.

Registrų centras atliko techninius pakeitimus, todėl tokie asmenys galės gauti Galimybių pasą bei ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą ir bus laikomi vakcinuotais pagal pilną vakcinavimo schemą. ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas bus išduodamas, jei asmuo persirgo COVID-19 liga, kuri buvo patvirtinta PGR tyrimo rezultatu, ir pasiskiepijo viena „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Vaxzevria“ vakcinos doze arba „Janssen“ vakcina. Jei COVID-19 liga patvirtinta ne PGR tyrimo rezultatu, o greituoju antigeno testu – asmuo, norėdamas gauti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, turės vakcinuotis dviem „Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“ vakcinos dozėmis arba „Janssen“ vakcina. Tačiau Galimybių pasas tokiais atvejais bus išduodamas jau po pirmosios dozės.

Vadovaujantis mokslinių tyrimų rezultatais, persirgusiems gyventojams rekomenduojama skiepytis praėjus 180 dienų po ligos nustatymo. Vis dėlto, gyventojams, norintiems išlaikyti nenutrūkstamą galiojimą tarp ES skaitmeninio COVID pažymėjimo, kuris liudija apie persirgimą, ir vakcinacijos pažymėjimo, sudaroma galimybė skiepui registruotis anksčiau – jau po 150 dienų. Asmenims, kuriems po persirgimo nesusiformavo antikūnai, registruotis vakcinacijai galima anksčiau, vakcinacijos centrui pateikiant savo iniciatyva atlikto antikūnų tyrimo rezultatus. Toks tyrimas turi būti atliktas ne anksčiau kaip praėjus 21 dienai po COVID-19 ligos diagnozės patvirtinimo.

Jeigu gyventojas susirgo po pirmos „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Vaxzevria“ vakcinos dozės, antra dozė taip pat atidedama ir rekomenduojama skiepytis po 180 dienų.

Gyventojai, kurie nesirgo COVID-19 arba kuriems ši liga buvo nustatyta atlikus antigeno testą, yra skiepijami įprasta tvarka: viena „Janssen“ vakcinos doze arba dviem „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Vaxzevria“ vakcinos dozėmis. Tarp dviejų dozių daromos tokios pertraukos: skiepijant „Comirnaty“ vakcina – 21 dienos, „Spikevax“ vakcina – 28 dienų; „Vaxzevria“ vakcina – 4-12 savaičių.

SAM taip pat pranešė, kad gamintojas „BioNTech ir Pfizer“ pirmadienį pristatė į Lietuvą dvidešimt devintąją vakcinų nuo koronaviruso siuntą, kurią sudaro 105,3 tūkst. „Comirnaty“ vakcinos dozių.

3 Comments

  1. Jambas

    Kol rasis pa(r)siduodančių skiepų propagandai, tol ir reklamuos įv. nesąmoningus patarimus, atradimus, pakeitimus… Kada gi žmonės pradės mąstyti, o ne paklusti? Vergai tik vykdo, neklausinėja, neprieštarauja…, o valdžia turtėja.

    Reply
  2. Kęstutis

    Atsiprašau, bet nesupratau sakinio ,kuriame rašote: „o antrąja doz,e arba „Janssen“ vakcina, kurios užtenka vienos dozės – 291”. Mano subjektyviu manymu : „jeigu užteka tik vienos dozės, tai kodėl ji antroji dozė?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Pagal statistiką „Janssen“ vakcina paskiepytieji automatiškai priskiriami prie gavusiųjų abi dozes.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This