Ketvirtadieniai – vakcinacijai be registracijos

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo šiandien kiekvieną ketvirtadienį visuose vakcinacijos centruose Lietuvoje gyventojai kviečiami skiepytis be išankstinės registracijos. Pasirinkti bus galima bet kurią vakcinacijos centre esančią vakciną.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Vykstant skiepytis reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Taip pat dėl aukštos oro temperatūros rekomenduojama turėti vandens atsigerti.

Gyventojai kviečiami atkreipti dėmesį į nuorodas, esančias vakcinacijos centre – atvykstantiesiems be registracijos gali būti sudaryta atskira „gyva“ eilė. Žmonėms, kurie iš anksto registravosi vakcinai, laukti bendroje eilėje nereikės, vakcinavimo centrai planuoja sudaryti atskirą srautą.

Šiandien, liepos 8-ąją, Klaipėdoje vadinamasis skiepų autobusiukas norinčiųjų pasiskiepyti klaipėdiečių nuo COVID-19 lauks pietinėje uostamiesčio dalyje, prie prekybos centro „Vyturys“ (Laukininkų g. 19), aikštelėje ties IKI parduotuve nuo 16 iki 19 val. Bus skiepijama „Janssen“ vakcina – jos pakanka vienos dozės, tad planuoti laiko antram skiepui nereikia. Šia vakcina gali būti skiepijami gyventojai nuo 18 metų. Išankstinės registracijos nereikia, užtenka turėti asmens dokumentą.

Šeštadienį šis autobusiukas atvyks prie Naujojo turgaus. Čia pasiskiepyti bus galima 10-13 val.

Paros skaičiai

Statistikos departamento duomenimis, trečiadienį šalyje nustatyti 34 nauji COVID-19 ligos atvejai. Atlikus 8 460 tyrimų, viruso rasta 0,4 proc. mėginių.

Klaipėdoje per parą šia infekcija užsikrėtė septyni gyventojai. Antradienį tokią diagnozę uostamiestyje išgirdo 3 žmonės, pirmadienį ir sekmadienį – po du klaipėdiečius.

Per savaitę naujų ligos atvejų Lietuvoje po ilgo laiko tarpo padidėjo – augimas siekia 10,4 proc., o susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą sumenko nuo 16 iki 15,1 atvejų.

Klaipėdoje savaitinis naujų susirgimų rodiklis sumažėjo 25 proc., o dviejų savaičių skaičius paaugo nuo 28,2 iki 31,5 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų. Klaipėda pagal šį rodiklį tarp visų šalies nusirito į ketvirtą vietą nuo galo – blogesnė situacija yra tik Druskininkuose (32 atvejai), Zarasų rajone (34) ir Šiauliuose (47). Nulinis atvejų skaičius jau fiksuojamas 13-oje savivaldybių.

Per parą šalyje į COVID-19 ligos aukų sąrašą įtrauktas vienas žmogus – koronavirusinė infekcija šalyje jau pareikalavo 4396 gyvybių. Klaipėdoje jau ketvirta savaitė šis rodiklis išlieka nepakitęs – 156.

Į ligonines dėl SARS – CoV-2 ligos paguldyti šeši pacientai.

Šiuo metu šalyje, statistikų duomenimis, koronavirusine infekcija yra užsikrėtę 484 žmonės, pasveikusiais laikomi 268 068 gyventojai. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 49 ir 14 543 – per parą pasveiko šeši klaipėdiečiai.

Anot statistikų, antradienį Lietuvoje pirma vakcinos doze paskiepyti 3648 žmonės, o pilnas vakcinavimo kursas atliktas 12 052. Klaipėdoje pirmą skiepą gavo 184, antrą kartą (arba viena doze „Janssen“ vakcina) pasiskiepijo 429 gyventojai.

Uostamiestyje šiuo metu pilną vakcinacijos ciklą yra praėję 33 proc. gyventojų – pagal šį rodiklį prasčiau atrodo tik Visagino, Vilniaus rajono bei Šalčininkų rajono savivaldybės. Ir toliau pagal vakcinacijos tempus šalyje pirmauja Neringa su 76 proc. paskiepytųjų.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad ketvirtadienį į Lietuvą pristatyta dešimtoji farmacijos kompanijos „Janssen Pharmaceutica NV“ vakcinų nuo koronaviruso siunta, kurią sudaro 7200 vakcinos dozių.

Vaisingumui įtakos nėra

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) praneša pastaruoju metu iš gyventojų gaunanti nusiskundimų dėl įvairiais būdais platinamos informacijos apie tai, kad  COVID-19 vakcinos neva kenkia moterų vaisingumui. Prisidengiant tam tikrų specialistų pavardėmis, yra teigiama, kad  vakcinos nuo COVID-19 ligos neva yra sukurtos genų inžinerijos pagrindu, kad sutrikdo vaisingumo procesą, skatina persileidimus, o vykdydami masines skiepijimo programas, pasmerkiame save išnykimui.

Pasak VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresniosios patarėjos dr. Rugilės Pilvinienės, visos Europos Sąjungoje registruotos vakcinos nuo COVID-19 ligos yra ištirtos ikiklinikiniais  ir klinikiniais  tyrimais.  Tiek šių vakcinų, tiek bet kokio kito vaisto toksiškumas vertinamas ikiklinikinių tyrimų (t. y., tyrimų, atliekamų su gyvūnais)  metu.

„Kuriant vakcinas nuo COVID -19 ligos, be bendrojo toksiškumo tyrimų buvo atlikti poveikio reprodukcijai (t. y., dauginimuisi) ir vystymuisi tyrimai. Tyrimai su gyvūnais tiesioginio ar netiesioginio kenksmingo toksinio poveikio nėštumui, embriono ar vaisiaus vystymuisi, gimdymui ar
postnataliniam vystymuisi neparodė.  Vakcinų sudėtyje esančios medžiagos nesąveikauja su žmogaus DNR ir nesukelia genetinių pokyčių, nes nepatenka į ląstelės branduolį, kuriame yra DNR. Kitaip tariant, nėra biologinio mechanizmo, dėl kurio galėtų pasireikšti DNR pažaida ar kokios nors mutacijos. Tai yra labai svarbus argumentas, kuris turėtų nuraminti jaunus žmones, besibaiminančius dėl savo reprodukcinės funkcijos ateityje“, – pranešime cituojama dr. R. Pilvinienė.

VVKT taip pat primena, kad sprendimas dėl vakcinos vartojimo nėščiosioms ir žindyvėms turėtų būti priimtas tik pasikonsultavus su sveikatos priežiūros specialistu ir įvertinus skiepijimosi naudą bei riziką.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This