Jūros ir žvejų diena Šventojoje įtrauks į renginių šurmulį

Regionas

Pirmą kartą Jūros dienos šventė Šventojoje surengta 1934 metais. Tuo metu šventė buvusi itin didelė pramoga vietiniams ir kurorto svečiams. Pagrindinis jos tikslas – pagerbti žvejus, nelengvą ir kartais labai pavojingą jų amatą.

Šiais metais Jūros ir žvejų diena tapo pirmuoju jungtiniu Palangos kultūros ir jaunimo centro ir BĮ „Palangos investicijų valdymas“ bendru projektu, kuris pasiūlys išskirtinę įvairiapusę programą kiekvienam skoniui.

Į Jūros ir žvejų dieną Šventoji pakvies liepos 30 – rugpjūčio 1 dienomis. Jūros gatve nusidrieks 120 dalyvių mugė. Čia veiks žvejų, ūkininkų, gurmaniškų užkandžių ir tautodailininkų turgelis, kuriame ne tik galima bus įsigyti išskirtinių pajūrio garderobo detalių, Palangos ir Šventosios meistrų gintaro dirbinių, bet ir sužinoti, ką nešiojo ir šiuo metu nešioja vietiniai žvejai ir jų žmonos. Centrinėje miestelio aikštėje bus eksponuojama paroda „Mūsų senolių žvejybos ir laivybos tradicijos”. Šventosios turizmo asociacijos parengtoje parodoje lyginami žvejybos būdai, įrankiai ir laivai Kuršių mariose, Aistmarėse ir Danijos priekrantės vandenyse, sąsiauriuose. Čia pat veiks ir smagieji lauko žaidimai.

Šventėje netrūks veiklos ir aktyvių sportinių renginių mėgėjams. Kaip ir kasmet, šeštadienį Šventosios upėje vyks Vikingų laivų varžybos, kurių metu darniausia komanda bus apdovanota Mero taure, organizatoriai kvies į žygį pajūriu nuo Palangos iki Šventosios. O vidurdienį dalyvausiantys orientacinėse varžybose puikiai praleis laiką su draugais ar kolegomis, sustiprins komandą ir dar geriau pažins vieni kitus netikėtose situacijose.

Pagrindinis dėmesys bus skiriamas žvejams ir jūrai. Už žvejybos tradicijų puoselėjimą ir išsaugojimą bus apdovanoti Šventosios žvejai, ragaujama žuvienė, rišami jūriniai mazgai, diskutuojama apie žvejus ir jūrą, o vakare vyks specialiai Jūros ir žvejų dienai paruoštas E. Sipavičiaus koncertas „Jūreivių keliai“, kuriame pasirodys ir PKJC kamerinis choras, vadovaujamas Edmundo Jucevičiaus.

Po koncerto ant centrinės aikštės paviljono bus demonstruojamas dokumentinis filmas „Vėjų žemė“, kuriame meistriškai atskleidžiamas ypatingas Šventosios koloritas, kuršių palikuonių kasdieninio gyvenimo ritualai, švenčių papročiai, supažindinama su tradiciniais amatais – žūkle, rankdarbiais.

Sekmadienį 11 val. Šventosios Švč. Mergelės Marijos Jūrų žvaigždės bažnyčioje bus aukojamos mišios už žuvusius jūroje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Šventojoje - 9-asis baikerių festivalis

Jau devintus metus iš eilės Šventojoje vyksiantis tarptautinis baikerių paplūdimio ir muzikos festivalis „Beach Bike Fest“ skelbia šių metų programą. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - ne tik tradicinė margučių alėja, bet ir ją lydinčios liaudies melodijos

Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This